Ana SayfaDünyaRusya’dan ardı ardına ‘Soçi Mutabakatı’ açıklamaları

Rusya’dan ardı ardına ‘Soçi Mutabakatı’ açıklamaları

HABER MERKEZİ – Rusya Savunma Bakanlığı, yaklaşık 300 askerinin devriye görevi için Suriye-Türkiye sınırına konuşlandırıldığını duyurdu. Dışişleri Bakanı Lavrov da “Soçi Mutabakatı” ile taraflardan her birinin haklarının garanti altına alındığını söyledi. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ise yaptığı açıklamayla “diyalog” çağrısı yaptı, Suriye’deki krizin çözümü için önerdikleri yol haritasının Rusya tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

Rusya’dan “Soçi Mutabakatı”na ilişkin ardı ardına açıklamalar geldi.

İlk olarak Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 300 Rusya askeri polisinin Suriye-Türkiye sınırına konuşlandırıldığı bildirildi.

Bu birliklerin bölge halkının güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olacağı ve Kürt güçlerin sınırdan çekilmelerine yardım edeceği belirtildi.

Bakanlık, Rusya birliklerinin yanı sıra 20’den fazla zırhlı aracın da bölgeye konuşlandırıldığını duyurdu.

“Mutabakat tüm tarafların haklarını garanti altına alacak”

Ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi’de Türkiye ile Rusya arasında imzalanmış olan mutabakatın şartlarını yerine getiren herkesin haklarının garanti altına alındığını, bu taraflardan birisinin de Kürt güçler olduğunu belirtti.

“Varılmış olan mutabakatı yerine getirecek olan her bir tarafın haklarına tabii ki saygı duyulacak. Söz konusu anlaşma, (Suriye) Devlet Başkanı (Beşar Esad) ile Demokratik Suriye Güçleri liderleri tarafından da onaylanmış ve desteklenmiştir.”

“Kürtlerle temas sürüyor”

Son olarak ise Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Soçi Mutabakatı” sonucu Kürt güçlerin sınırdan çekilmeye başladığını ancak bazı pürüzlerin çıktığını belirterek, görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Peskov, “Kürtlerin temsilcileri ile birtakım temaslar sürdürülüyor, biliyorsunuz ki (Kürt güçler tarafından) varılmış olan mutabakatı destekledikleri ve buna uymaya niyetli olduklarına dair bir açıklama yapıldı” dedi.

Fotoğraf: Twitter /@tcbestepe

Konuyla ilgili bir açıklama da Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden geldi.

Açıklamada, “Suriye krizinin çözüm haritasının Rusya’ya sunulduğu, alınan tepkinin olumlu olduğu” bildirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin çağrısında diyalog vurgusu ve Şam’a çağrı da vardı.

“Özerk Yönetim, Suriye’den ayrılmak veya Suriye’nin bir parçasını ayırma iddialarının aksine Kuzey ve Doğu Suriye halkının hakları için Suriye hükümeti ile sürekli diyalog içerisindedir.
“Yine Suriye krizinin özellikle Suriye içi diyalog ile çözülmesi konusunda ısrarcıyız. Özerk Yönetim başından bu yana Suriye topraklarının bütünlüğünün korunması ve Suriye’nin terörist güçlerden korunması için çalışıyor. Özerk Yönetim Suriye’yi, Kuzey ve Doğu Suriye’yi parçalamaya çalışan ve İskenderun senaryosunu tekrarlamak isteyen Türk devletine karşı savunuyor.”

“Soçi Mutabakatı” ve sonrası

22 Ekim’deki 6 buçuk saatlik Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından varılan mutabakat, Türkiye’nin operasyon yürüttüğü Serekaniye (Resulayn) ve Gire Spi (Tel Abyad) arasındaki yaklaşık 120 kilometrelik alanda ordusunu bırakmasını temin ediyor.

Mutabakat, sınırın diğer bölümlerine ise Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin girmesini öngörüyor. Bunun gerekçesi olarak da mutabakatta “YPG’nin 30 kilometre güneye çekilmesini sağlamak” ifadesi yer alıyor.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik harekatına son vermesine de vesile olan mutabakat sonrası, Rusya askeri polisi bölgedeki ilk devriye görevine Çarşamba günü çıktı.

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani ise verdiği bir demeçte Rusya ile görüşmelerinin devam ettiğini vurguladı ve anlaşma metninde kabul etmedikleri bazı maddeler olduğunu söyledi: “Yapılan anlaşmayı tümden reddetmiyoruz. İnanıyorum ki birlikte bir sonuca ulaşacağız.”

Diğer yandan ABD askerlerinin bölgeden çekileceği duyurulsa da Pentagon’dan yapılan açıklamada, Suriye’nin kuzeydoğusundaki petrol yataklarının yeniden IŞİD’in eline geçmesini engellemek amacıyla DSG ile koordineli olarak bölgeye asker gönderileceği belirtildi.


Pentagon: DSG ile birlikte Kuzeydoğu Suriye’deki petrol yataklarını koruyacağız

Suriye’nin BM temsilcisinden Türkiye’ye ‘operasyon’ suçlaması

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’ye “hedefli yaptırım” uygulansın


Karınca, Sputnik, BBC Türkçe
Previous post
“The L Word”ün karakterleri 10 yıl sonra yeniden bir arada
Next post
Pentagon: DSG ile birlikte Kuzeydoğu Suriye'deki petrol yataklarını koruyacağız