Ana SayfaManşetŞiddet ve ayrımcılığa karşı: İpekyolu Belediyesi Kadın Yaşam Merkezi kuruldu

Şiddet ve ayrımcılığa karşı: İpekyolu Belediyesi Kadın Yaşam Merkezi kuruldu

HABER MERKEZİ – Van’ın İpekyolu Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde Kadın Yaşam Merkezi kuruldu. Kadına yönelik şiddetle mücadele için kurulan merkez, mülteci kadın ve çocuklara da hizmet vermeyi amaçlıyor.

Van’ın HDP’li İpekyolu Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak amacıyla Kadın Yaşam Merkezi’ni kurdu.

“Hayatlarımız ve haklarımız için bir aradayız” sloganıyla 20 Eylül’de açılan Kadın Yaşam Merkezi, kentte yaşayan mülteci kadınlara da hizmet sunacak.

Merkezde sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve sosyologlar kadınlara hizmet verecek, ayrıca çocuklara özel olarak da psikolojik destek birimi oluşturuldu.

Kadın Politikaları Müdürlüğü’nde görev yapan Psikolog Figan Kepenek, Kadın Politikaları Müdürlüğü’nün kayyum döneminde kapatıldığını, 31 Mart seçimlerinin ardındansa yeniden açıldığını hatırlattı.

‘Kadınlara yönelik yasalar uygulanmıyor’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Kepenek, kadınlara yönelik hiçbir yasa ve sözleşmenin doğru bir şekilde uygulanmadığını belirtti.

“Kadın olmak erk tehlikesiyle karşı karşıya kalmak demektir. Dolayısıyla buna karşı mücadele çok önemli bir ihtiyaçtır. Biz belediye binasında da kadınların yaptıkları başvuruları alabilirdik ama merkez açtık. Belediye binasına giren kadın bir çok kişiyle muhatap olmak zorunda kalacaktı. Bu açıdan bu merkezi kurarak kadınların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamayı amaçladık.
Kadınlar burada hem muhatap bulabiliyor hem de kendi alanında uzman kişilerle konuşabiliyor. Merkeze gelen kadınların çocuklarının da olabileceğini varsayarak burada çocuklar için de bir alan açtık. Burada başvurucu kadınların çocuklarına dolaylı değil, doğrudan hizmet veriyoruz.
Kadının yasada hakkı olan A’dan, Z’ye ne varsa hepsinden faydalanabilmesi için bütün imkanları yaratmaya çalışıyoruz. Bu elbette tek başına yeterli değil ama bir yaraya ufakta olsa pansuman yapıyor olmak bu problemin çözümünde önemli bir ayaktır.”

img

‘Biz kadınların isteği desteği sunacağız’

Merkezde kadınların ihtiyaç ve taleplerine göre program hazırladıklarını kaydeden Kepenek, “Kadınlara; ‘biz sana istediğin desteği sunarız’ diyoruz. Kadınlar yasada hakkı olduğunu bildiği için hemen faydalanmak istiyor ya da bazen biz bazı resmi kurumların bu kadınlarla ilgili duruma ciddiyetle yaklaşması için itici güç olmaya çalışıyoruz” dedi ve şu örneği verdi:

“Örneğin; can güvenliği tehlikede olan bir kadın koruma tedbiri kararı aldırıyorsak ama karakoldan herhangi arama yapılmıyorsa biz itici güç olmaya çalışıyoruz. Veya avukatlar ciddiyetle yaklaşmadığında biz hemen devreye giriyoruz. Buradaki esas pozisyonumuz bu şekilde ilerliyor.”

Kepenek, Van’ın mülteci akışının yoğun olduğu bir kent olması dolayısıyla Kadın Yaşam Merkezi’nin mülteci kadın ve çocuklara da yasal çerçevede ellerinden gelen yardımı yapmaya çalışacaklarını dile getirdi.

Previous post
Tüm köprü ve otoyol geçişlerine zam
Next post
Bünyamin Solmaz evli olduğu kadın ile kızını öldürdü