Ana SayfaGüncel‘Soçi mutabakatı’nın ardından: Neler oluyor, kim ne diyor?

‘Soçi mutabakatı’nın ardından: Neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Kuzeydoğu Suriye gündemiyle Soçi’deki zirvede varılan 10 maddelik mutabakatın ardından Milli Savunma Bakanlığı, “Mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır” dedi, mutabakata işaret etti. ABD’den “Soçi mutabakatı boşluklarla dolu” açıklaması gelirken, İran anlaşma için “olumlu bir adım” dedi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise “Siyasi çözüme doğru bir adım” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca “Soçi mutabakatı” gereğince Şam yönetimi, Türkiye sınırı boyunca 15 gözlem noktası kuracak.

Milli Savunma Bakanlığı, 9 Ekim’de Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik başlatılan “Barış Pınarı” adı verilen harekatta 120 saatlik aranın ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ana omurgasını oluşturan YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığını bildirdiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır” denildi.

Açıklamada, Soçi’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında varılan mutabakat kapsamında Salı gününden itibaren Rusya ile müşterek çalışmalara başlanacağı da belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye, Suriye ve Orta Doğu’ya ilişkin iyi haberler geliyor gibi. Daha başka haberler de gelecek!” dedi.

Jeffrey: Soçi mutabakatı boşluklarla dolu

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise Kuzeydoğu Suriye’de “bir hafta öncesine kıyasla daha iyi durumda olduklarını” söyledi, hem Türkiye’nin hem de DSG’nin IŞİD’e karşı savaştıklarını belirtti.

Jeffrey, “Eğer birbirleriyle karşı karşıya gelmeye zorlanmazlarsa, IŞİD’le mücadelede Türkiye’ye de DSG’ye de güvenebiliriz” dedi.

Jeffrey, Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de varılan mutabakatla ilgili “Bence boşluklarla dolu” dedi ve şöyle devam etti:

“Bildiğim tek şey bu mutabakatın Türklerin daha da ilerlemesini durduracak olması. Ruslar YPG’yi, kontrol ettikleri alanların dışında tutacaklarını söylüyor. Bu çok muğlak bir taahhüt. Yerine getirecekler mi, bilmiyorum.”

Tahran: Anlaşma olumlu bir adım

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, “İran, Suriye’ye güvenlik ve huzur getirecek, ülkenin bütünlüğünü sağlayacak her adımı destekler” dedi.

Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmanın olumlu bir adım olduğunu söyleyen Musavi, “Umarız bu anlaşma Türkiye’nin çekincelerini giderir ve Suriye’ye barış ve güvenlik getirir” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg: Siyasi çözüme doğru bir adım

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ‘Soçi mutabakatı’nın ardından “Son günlerde gördüğümüz şey cesaret verici, siyasi çözüme doğru atılmış bir adım” dedi.

Stoltenberg siyasi çözümün ilk adımının savaşın durması olacağını söyledi ve ekledi: “Ondan sonra, Suriye’de gerçek ve müzakere edilmiş siyasi bir çözüme ulaşmamız lazım.”

NATO Genel Sekreteri, mutabakatın etkisini değerlendirmek için ise çok erken olduğunu söyledi.

Rusya birlikleri Kobani’de

AFP’nin haberine göre mutabakatın ardında Rusya’nın askeri polisleri Kobani’ye geçiş yaptı.

4 adet araçla Kobani’ye gelen askeri polis ekipleri devriye turları attı.

Yerel kaynakların aktardığına göre devriyede Kobani Askeri Meclisi’nin araçları da yer alıyor.

Suriye ordusu Türkiye sınırı boyunca 15 gözlem noktası kuracak

Kuzey Suriye’de bu gelişmeler yaşanırken “Soçi mutabakatı” gereğince Şam yönetiminin Türkiye sınırı boyunca 15 gözlem noktası kuracağı bildirildi.

Interfax haber ajansının Rusya Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde, bu kararın Ankara ile Moskova arasında dün Soçi’de yapılan görüşmelerde alındığı ifade edildi.

10 maddelik mutabakat

Kuzeydoğu Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentinde, dün bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinin ardından 10 maddelik mutabakat metni açıklandı.

Buna göre Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatla girdiği bölgelerin doğu ve batısındaki 10 kilometrelik alanda yaklaşık 7 gün sonra Türkiye ve Rusya askerleri ortak devriye yapacak.

Mutabakatın ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Segey Lavrov, harekatın sonlandırılacağını söyledi: “Harekat sonlandırılıyor ve ileride her şey, Kürt birliklerinin, silah ve gereçlerinin çekilmesi ile ilgili olanlar da dâhil olmak üzere anlaşmaların ne derece uygulanacağına bağlı olacak.”

Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’nden ise “değerlendirmelerimiz sürüyor, mutabakata ilişkin tavrımızı daha sonra açıklayacağız” açıklaması geldi.


Türkiye ve Rusya 10 maddelik ‘Suriye mutabakatı’nda anlaştı

Çıkmaz yolda diretmek: Bir Suriye denemesi – Cengizhan Kaptan

BM: Türkiye’nin harekatı 176 bin kişiyi yerinden etti, 80 bini çocuk

Previous post
Polis, HDP'li eşbaşkanların yolunu kesti: "Diyarbakır'a gitmenize izin vermiyoruz"
Next post
David Harvey'den küresel kapitalizmin rotasının deşifresi: "Yeni Emperyalizm"