Ana SayfaDünyaŞoygu, DSG komutanı ile görüştü: Moskova ve Kuzey Suriye’den açıklamalar

Şoygu, DSG komutanı ile görüştü: Moskova ve Kuzey Suriye’den açıklamalar

HABER MERKEZİ – Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin video konferans yoluyla bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi. Moskova’dan gelen açıklamaya göre görüşmeye, Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov da katıldı. DSG ise Abdi’nin ‘Soçi mutabakatı’nın kimi maddelerine ilişkin kimi kaygılarını Rusyalı yetkililere ilettiğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile video konferans yoluyla görüştüğü açıklandı.

Söz konusu gelişme, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu.

Açıklamada, görüşmeye Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un da katıldığı ifade edilirken, “Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mazlum Abdi ile 22 Ekim günü Soçi’de Rusya ve Türkiye liderlerinin vardığı anlaşma kapsamındaki Kürt tarafının uygulamalarını görüştü” denildi.

Sputnik’in haberine göre Şoygu’nun, önümüzdeki günlerde Suriye-Türkiye sınır bölgesinde devriye güzergahlarını genişletme ve Rusya askeri polis birliklerinin sayısını artırma planlarını anlattığı ifade edildi.

Şoygu ayrıca, sınır hattı boyunca 30 kilometrelik bölgede yaşayanların evlerini terk etmesine gerek olmadığını belirterek, Moskova ve Şam yönetiminin sivillerin güvenliğinin garantörü olduğunu kaydetti.

“Mutabakata ilişkin kaygılar Rusya’ya iletildi”

Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile DSG Genel Komutanı Abdi’nin görüşmesine ilişkin bir açıklama da Demokratik Suriye Güçleri’nden geldi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Demokratik Suriye Güçleri’nin görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Görüşmede her iki taraf, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 22 Ekim günü Soçi’de varılan mutabakatı ilişkin görüşlerini dile getirmiştir.
“DSG Genel Komutanı, bölgedeki savaşın sona erdirilmesi ve sivil insanların bir insanlık dramı ile karşılaşmaması için verilen yoğun uğraş sebebiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’ya teşekkürlerini iletmiştir.
“Genel Komutan Mazlum Abdi, ayrıca varılan mutabakatın kimi maddelerine ilişkin kaygılarını ve ortak fikirde buluşulması için diyaloglara ihtiyaç duyulduğunu iletmiştir.”

‘Soçi mutabakatı’

Fotoğraf: Twitter /@tcbestepe

Kuzeydoğu Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentinde, 22 Ekim’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in görüşmesinin ardından 10 maddelik mutabakat metni açıklanmıştı.

Buna göre Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatla girdiği bölgelerin doğu ve batısında 10 kilometrelik derinlikte -Kamişlo şehri hariç- yaklaşık 7 gün sonra Türkiye ve Rusya askerlerinin ortak devriye yapacağı kaydedilmişti.

Mutabakatın ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Segey Lavrov, harekatın sonlandırılacağını belirterek, “Harekat sonlandırılıyor ve ileride her şey, Kürt birliklerinin, silah ve gereçlerinin çekilmesi ile ilgili olanlar da dâhil olmak üzere anlaşmaların ne derece uygulanacağına bağlı olacak” demişti.

Milli Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, “Mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca mutabakat gereğince Şam yönetiminin, Türkiye sınırı boyunca 15 gözlem noktası kuracağı duyurulmuştu.


‘Soçi mutabakatı’nın ardından: Neler oluyor, kim ne diyor?

Türkiye ve Rusya 10 maddelik ‘Suriye mutabakatı’nda anlaştı

Çıkmaz yolda diretmek: Bir Suriye denemesi – Cengizhan Kaptan

BM: Türkiye’nin harekatı 176 bin kişiyi yerinden etti, 80 bini çocuk

ABD, Türkiye’ye yaptırımları kaldırdı

Previous post
ABD, Türkiye’ye yaptırımları kaldırdı
Next post
Alevi köyüne zorla cami: "Amaç asimile edip, Sünnileştirmek"