Ana SayfaEkolojiSu tutma işlemi devam ediyor: Hasankeyf’te 10 köy sular altında

Su tutma işlemi devam ediyor: Hasankeyf’te 10 köy sular altında

HABER MERKEZİ –  Ilısu Barajı’ndaki su tutma işlemi ardından Tunç Çağı’ndan kalma Mezopotamya coğrafyasının ilk tarihi liman kenti olan Tel-Fafan’ın sulara gömülmesinin ardından, şimdiye kadar en az 10 köy de sular altında kaldı.

12 bin yıllık tarihe sahip Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapılmak istenen Ilısu Barajı’nda tüm tepkilere rağmen su tutma işlemi devam ediyor.

Tunç Çağı’ndan kalma, Mezopotamya coğrafyasının ilk tarihi liman kenti Tel-Fafan, Ilısu Barajı’nın sularına gömülmüştü.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre, barajdaki su tutma işlemi ardından şimdiye kadar en az 10 köy de sular altında kaldı.

Haberde Batman Valiliği’nin, 8 Ekim’de eski yolun Su Çeken köyünden itibaren trafiğe kapatılarak, yeni yolun trafiğe açılacağı yönündeki açıklamasına rağmen bir gelişme yaşanmadığı, yurttaşların ise ilçeyi terk etmek istemediği aktarıldı.

Yeni yerleşim yerinde şimdiye kadar 710 kişiye anahtar teslimi yapılırken, bugüne kadar bu sayıdan sadece 100 hane yeni yerleşim yerine taşındı.

Kentte yurttaşların taşınmamasının asıl nedeninin ise kentin alt yapısının bitirilmemesi ve evlerin tamamlanmaması olduğu ileri sürülüyor.

“Dicle Nehri yok edilirse Mezopotamya kalmayacak”

Yıkımın devam ettiği Hasankeyf’te geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda, su seviyesinin Küçük Saray’ın penceresine kadar geleceği belirtildi.

Küçük Saray’ın önünde devam eden liman çalışması sürerken, çarşı esnafı da yeni yerleşim yeri tamamen bitirilmeden işyerlerinden çıkmak istemiyor.

Hasankeyf Yaşatma Girişi sözcülerinden Ali Ergül ise, Hasankeyf için mücadelenin hiçbir zaman geç olmadığını söylüyor:

“Hem yeni yerleşkedeki evlerin durumu hem de Hasankeyf 2 köprüsünün inşaatına baktığımızda, bu tarihte bir kapatılmanın olmayacağını tahmin ediyorduk. 1991 yılından bu yana neredeyse verilen hiç bir tarih karşılık bulmuyor.
“Bu durum Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakmak için yapılan Ilısu Barajı ve HES”in ne kadar özensiz bir proje olduğunu gösteriyor. Halkla hiç temas kurulmadan yapılan bu proje, başından itibaren yanlış kuruldu ve bu yanlışta hala ısrar ediliyor.
“Fırat Nehri’nin yok edilmesiyle kadim Mezopotamya ciddi zarar görmüştü. Eğer Dicle Nehri de yok edilirse Mezopotamya kalmayacak. Herkesin bu yıkıma dur demesi gerekiyor.”

Hasankeyf’in önemi

20’den fazla medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri. 12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Büyük bir kültür mirasına sahip küçük bir şehir olan Hasankeyf, yılda 500.000 civarında ziyaretçi çekmekte ve bu sayının artması bekleniyor.

Hasankeyf’in tarih, mimari ve arkeoloji bakımından bölge için arz ettiği önemden dolayı, kamuoyunda da şehrin korunması yönünde güçlü bir destek var.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altında.

Hasankeyf’i tehdit eden en yakın tehlike, Ilısu Barajı hidroelektrik santralidir.

Santralin tamamlanması planlanmış bulunmaktadır ve bu gerçekleştiği takdirde, 2018 yılına varmadan, bu sit alanı 65 m suyun altında kalacak.


Nedeni Ilısu Barajı: Mezopotamya’nın ilk antik liman kenti sulara gömüldü

Hasankeyf Economist’te: ‘Tarihi sular altında bırakmak’

Hasankeyf Koordinasyonu: 100 bin insan zorla yerinden edilecek

Fotoğraflarla: Hasankeyf’in yok edilişi Guardian’da

Hasankeyf’ten yeni uydu görüntüleri


Karınca, Mezopotamya Ajansı
Previous post
Almanya'da sinagoga saldırı: İki kişi hayatını kaybetti
Next post
Ellerini ovuşturanlar – Elend Aydın