Ana SayfaManşetŞule Çet Davası: Yüksekten itilmiş, vücudunda cinsel şiddet bulgusu var

Şule Çet Davası: Yüksekten itilmiş, vücudunda cinsel şiddet bulgusu var

HABER MERKEZİ – Şule Çet’in şüpheli ölümüne ilişkin tutuklu sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın yargılandığı davanın duruşmasında konuşan bilirkişi heyeti, yaptıkları incelemeler sonucu Şule’yi birinin itmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “Şule’nin vücudunda cinsel şiddet bulguları var” dedi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, Kasım ayına duruşmayı erteledi.

Ankara’da üniversite öğrencisi olan 23 yaşındaki Şule Çet’in, 29 Mayıs’ta eskiden yanında çalıştığı Çağatay Aksu’nun ofisinin olduğu plazanın 20. katından aşağıya atlayarak intihar ettiği iddia edilmiş ancak cinsel saldırıya uğradığı ve ölümünün şüpheli olduğu ortaya çıkmıştı.

Sanıklar Aksu ve Berk Akand’ın “kasten öldürme” ve “cinsel saldırı ve hürriyet tehdit” suçlarından müebbet ve 39 yıl hapis cezası istemiyle yargılamadığı davanın 4. duruşması, Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Davaya katılım yoğun olduğu için duruşma salonunun yetersizliğinden iki ayrı salon birleştirildi.

Tutuklu sanıklar, Şule’nin ailesi, taraf avukatları ve kadın örgütlerinin hazır bulunduğu duruşma kimlik tespiti ile başladı.

Duruşmayı öğrencisi olan İsmail Hikmet tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar da izledi.

Ardından Şule’nin ev arkadaşı Lilya’nın tanık anlatımına geçildi. Lilya, sanık avukatlarının iddiasının aksine Şule’nin öldüğü gece kendisine gönderdiği mesajları silmediğini söyledi.

Bilirkişi: Bir güç ile ileri itilmiş olmalı

Sonrasında sözü, Şule’nin öldüğü yerde olay yeri incelemesi gerçekleştiren bilirkişi heyeti aldı.

Yaptıkları incelemeler sonucu olayın sanıkların anlattığı gibi olmadığını gördüklerini belirten bilirkişi heyetinden bir görevli şunları söyledi:

“Şule kendini öne doğru attıysa düşmesi çok hızlı olacaktır. Sanık asılı gördüğünü söylüyor Şule Çet’i ancak bu ihtimal çok düşük. Tüm incelemelerim sonucunda Şule’nin kendisini ittirerek attığını düşünerek düşüşünün bir ivme ile değil serbest bir şekilde düştüğü şüphesiz çok açık.
Şule’nin düşerken kıyafetlerinin paraşüt etkisi yapmış olabilir deniyor. Olmaz çünkü üzerinde tayt ve dar bir kazak var. Şule’nin ayakkabısı önce atılmış. Atılmadan önce yarı çıplakmış. Şule’nin serbest şekilde düştüğü anlatılıyor. Ancak serbest düşme gerçekleşse bu kadar ileri düşemezdi. Kendini itmediği sarkıp atladığını varsayarsak bu mümkün olmuyor. Bir güç ile ileri itilmiş olmalı.”

‘Bulgular cinsel saldırıya işaret ediyor’

Bilirkişi, Şule’nin vücudunda cinsel şiddet izlerine rastlandığını da vurguladı.

“Şule’nin atıldığında yarı çıplak olduğunu düşünüyoruz. Bu da cinsel şiddetin olduğu iddiası ile bütünlüklü bir veri. Şule’nin iç çamaşırı katlanmış. Bu düşme ile ilgili olamaz. Bu Şule’nin atılmadan önce yarı çıplak olduğunu kanıtlıyor.
Düşme durumlarında noktasal kanamalar olur. Dosyanın geneline bakıldığında sıyrıklar ve maddi bulgular cinsel saldırıya işaret ediyor. Gazi Üniversitesi psikiyatri bölümü Şule’nin intihar edecek bir ruh halinde olmadığını da raporladı.”

Bilirkişi, sanık Aksu’nun, “Siz olay yerine gittiniz mi, Şule diğer odadan sehpaya basıp düşmüş olamaz mı?” sorusuna, “Olamaz. Ben somut verilere göre bilimsel inceleme yapıyorum” yanıtını verdi.

Sanık Aksu: Sosyal medya yüzünden tutuklandık

Bilirkişinin ardından söz alan sanık Çağatay Aksu, davanın sosyal medyada ‘köpürtüldüğünü’ iddia etti.

“Biz sosyal medya yüzünden tutuklandık, bir gecede 11 milyon mesaj atıldı” diyen Aksu davaya sahip çıkanları hedef gösterdi ve beraatini istedi.

Hazırlanan bilirkişi raporlarına da itiraz eden Aksu, “Raporlar alıyorlar. Mersin raporuyla Erciyes raporu çelişiyor. Dosyanın kapanacağını düşünüyorum. Canlıyken zorla atmamız da mümkün değil. Senaryolar, senaryolar, senaryolar” dedi.

Bunun üzerine Şule’nin babası İsmail Çet: “Çıkıp da başkalarının kızlarını mı bu hale getireceksiniz?” diye bağırdı.

Tutukluluk hallerine devam

Aksu “Beraat alacağım eminim” derken, avukatı da “Şule intihar etmemiştir diyen bilirkişi raporunu Umur Yıldırım’ın beyanlarına göre hazırlamış. Kabul etmiyoruz. Bu dava sosyal medya nedeniyle buralara kadar geldi. Duruşmalarda yuhlanıyoruz. Bu nedenle kapalı celse istemiştik” diye konuştu.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 20 Kasım 2019 Çarşamba tarihine erteledi.

Kadınlardan duruşma öncesi açıklama

Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen kadın örgütleri tarafından yapılan açıklamada, “Mahkeme salonlarında failleri değil, kadınların yaşamlarını yargılamaya çalışanların karşısında biz varız” ifadeleri kullanıldı.


Bu haberi Twitter’daki Şule Çet İçin Adalet hesabından derledik.
Previous post
ABD’de Halkbank hakkında iddianame: 6 suçlama yöneltiliyor
Next post
Altın Portakal’da yarışacak uluslararası uzun metraj filmler belli oldu