Ana SayfaDünyaSuriye’nin BM temsilcisinden Türkiye’ye ‘operasyon’ suçlaması

Suriye’nin BM temsilcisinden Türkiye’ye ‘operasyon’ suçlaması

HABER MERKEZİ – Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Caferi Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekat gerekçelerini “yalan” diye nitelendirirken, operasyonun “yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına, kitlelerin yerinden olmasına yol açtığını” söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) “Suriye’deki insani durum” konulu oturumda Türkiye’nin “Barış Pınarı” adı verilen askeri harekatı gündemdeydi.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, harekatın “sınırlı bir sınır ötesi terörle mücadele operasyonu” olduğunu ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile birliğini sağlamayı hedeflediğini savundu.

Sinirlioğlu ayrıca, harekatın Suriye’de yerel nüfusu korumak ve Suriyeli mültecilerin gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşünü sağlamaya uygun bir zemin yaratmak için düzenlendiğini öne sürdü.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada “Suriye hükümetinin Türk saldırganlığını en şiddetli biçimde kınadığını ve Türk rejiminin eylemlerini meşru müdafaa ya da terörle mücadele bahanesiyle gerekçelendirme girişimlerini reddettiklerini” kaydetti.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Türkiye’yi uluslararası hukuk, BM Sözleşmesi ve BM kararlarını “alenen ihlal etmekle” suçlayan ve Türkiye’nin askeri operasyon için öne sürdüğü gerekçeleri “yalan” diye nitelendiren Caferi, “Türk saldırganlığı Suriye’nin işgaline, yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına, kitlelerin yerinden olmasına yol açmıştır” diye konuştu.

BM verilerine göre askeri operasyon sırasında 80 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 180 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Rusya: Diyalog arayışına devam edeceğiz

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise Rusya ile Türkiye arasında 22 Ekim’de Soçi’de varılan mutabakatın “Suriye’nin istikrara kavuşturulmasında kilit önem taşıdığını” belirtti ve “Suriye ve Kürtlere acil önemdeki konularda kapsamlı diyalog oluşturma arayışlarında yardıma devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’ye yönelik “savaş suçu” iddiaları

Oturumda söz alan ABD Daimi Temsilciliği yetkilisi Michael Barkin ise ‘kalıcı ateşkes’e uyulacağı ve sivillerin korunacağı konusunda umutlu olduklarını belirterek Türkiye destekli silahlı grupların kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığı yönündeki haberlerin teyit edilmesi durumunda “bu eylemlerin savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini” söyledi.

Türkiye’nin BM temsilcisi Sinirlioğlu ise ABD Savunma Bakanı Mark Esper tarafından da dile getirilen bu yöndeki iddialara yanıt vererek, “Her türlü uluslararası hukuk ihlali soruşturulmalı ve failler sorumlu tutulmalı ve tabii ki buna Amerikalı ve diğer dostlarımızın düzenlediği operasyonlar da dahil edilmeli” dedi.


Af Örgütü: Türkiye, Suriyeli mültecileri zorla savaş bölgesine gönderdi

BM: Türkiye’nin harekatı 176 bin kişiyi yerinden etti, 80 bini çocuk

Avrupalı parlamenterler Türkiye’ye silah satışlarını açıkladı, çağrıyı yineledi: “Satışa son verin”

Previous post
Ankara Valiliği, iklim krizi ve ekolojik yıkıma karşı mitingi yasakladı
Next post
Binlerce mesaj ve arama kaydı tespit edildi ancak istismar sanığı erkek beraat etti