Ana SayfaYazarlarBircan DeğirmenciSurlu çocuklar için bir masal yeri: ‘Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi’ açıldı

Surlu çocuklar için bir masal yeri: ‘Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi’ açıldı

DİYARBAKIR – Rengarenk Umutlar Derneği, oyuncağa erişemeyen çocuklar için “Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi”ni kurdu. Mekanda sadece oyuncak değil, kitap ve bisiklet kütüphanesi de mevcut. Bircan Değirmenci, Oyuncak Kütüphanesi’nin açılışındaydı. “Sur’da yaşayan çocuklar için bir masal yeri” diye tarif ediyor kütüphaneyi. Onun izlenimini paylaşıyoruz.

Yine savaşın en büyük mağdurunun kadınlar ve çocuklar olduğunun değişmeyen gerçeğine tanık olduğumuz günlerden geçiyoruz ne yazık ki.

Artık paylaşılan videoları açmaya korkarken hasbelkader izlediklerimiz de gözümüzün önünden gitmiyor. Kucağında çocuğunun cansız bedenini sarsarak ağıt yakan kadının, üç çocuğunu yitiren babanın haykırışı kulağımızda yankılanıyor.

Aklımız, gözümüz, savaş haberlerindeyken Rengarenk Umutlar Derneği’nin Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi’nin açılışına mahcup bir edayla davet eden Yeter Erel Tuma’yı yalnız bırakmak istemiyoruz. “Böylesi bir gündem yoğunluğunda açılışı yapmak istemedik ama önceden programladığımız için sessiz sedasız bir şey yapacağız” diyor.

Aslında sonuç olarak onlar da savaşın travmasını yaşamış çocukların sağlıklı ve mutlu bir çocukluk geçirmesi için çaba sarf ediyorlar.

Daha önce yine Sur içinde Umut Işığı Kadın Kooperatifi olarak çalışma yürüten ancak sokağa çıkma yasakları ve çatışma süreciyle birlikte kapanmak zorunda kalan derneğin aktivistleri boş durmadı.

Üç yıl önce Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki harabeye dönmüş bir evi gönüllülerle birlikte onararak çocuklar için yeni bir alan oluşturdu. Adı ise Rengarenk Umutlar Derneği oldu.

Mahallenin çocukları, gençleri ve kadınları için toplumsal cinsiyetten makromeye, cinsel sağlıktan oyunlarla İngilizce öğretimine kadar onlarca farklı atölye gerçekleştirdi. Derneğin belki de en önemli çalışması olan “Oyuncak Kütüphanesi’’ ise Sur’da yaşayan çocuklar için adeta bir masal yeri oldu.

Dernek dört profesyonel 35 gönüllü üyesiyle durmaksızın çocuklara ‘rengarenk umut’ olmaya devam ediyor.

Kütüphane için ayrı mekan

Sosyal medyada başlattıkları kampanyayla tamamen dayanışma ağıyla topladıkları oyuncaklar tek sınıfa yetmez olunca derneğe yakın bir yerde eski bir Diyarbakır evini Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi’ne çevirmişler.

Kütüphanenin açılışı savaş gündemine denk geldiği için düşündükleri gibi çocukların kahkahaları ve müzik eşliğinde olamıyor.

Türkan Elçi ve Tahir Elçi Vakfı üyeleri ile mahalle sakinlerinin katıldığı açılışta, Derneğin Koordinatörü Yeter Erel Tuma, kütüphanenin ismini Tahir Elçi olarak seçmelerinin sebebinin Elçi’nin bir çocuk hakları aktivisti olmasından kaynaklı olduğunu söylüyor.

Oyun oynamak ve oyuncağa ulaşmanın her çocuğun hakkı olduğunu ifade eden Tuma, “Yaptığımızın bir hak savunuculuğu olduğunu düşünüyoruz. Elçi’nin yürüdüğü yolda biz de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” diyor.

Türkan Elçi de mevzunun çocuklar olması ve isminin de Tahir Elçi olmasının kendilerini duygulandırdığını belirterek, şunları söylüyor:

“Güzel şeyler yapacağınıza inanıyorum. İnsan o enerjiyi sizlerde görebiliyor. Çocukların toplumdaki yerlerini alabilmesi için mutlu bir çocukluk geçirmesi gerekiyor. Çocuğun mutluluğu da oyuncağa sahip olmasından geçiyor. Böyle bir mahallede ve mevkide bu kütüphaneyi açmış olmanız çok önemli. Burada yaşayan bir çocuğun evinde bulamadığı bir oyuncaktan istifade etmesi hepimiz açısından çok sevindirici. Çok iyi bir şey düşünmüşsünüz. İsim için de ayrıca teşekkür ederim.”

Kırılan oyuncakları çocuklar tamir ediyor

Oyuncağa erişimi olmayan çocuklar için kurulan; hayal gücünü, gelişimini ve becerilerini güçlendiren; şiddeti özendirmeyen, cinsiyetçiliği ve ayrımcılığı pekiştirmeyen ikinci el oyuncaklardan oluşan Oyuncak Kütüphanesi için sosyal medyadan belli aralıklarla kampanya yapılıyor.

Söz konusu mekanda sadece oyuncak değil, kitap ve bisiklet kütüphanesi de mevcut.

Tamamen dayanışma ağıyla oluşturulan oyuncak kütüphanesi çocuklar arasında paylaşmayı, sorumluluk almayı, dayanışmayı körükleyen bir çalışma.

Oyuncak kütüphanesine çocuklar aileleriyle birlikte üye oluyorlar. Haftada iki değişim günü, pazartesi ve perşembe günü geliyorlar.

Birçok oyuncak kırılmış geliyor ama tamirini dernek çalışanlarıyla birlikte yapmak zorunda kalan çocuklar daha özenli davranmaya başlamışlar.

Kitap okuyana bisiklet

Ailelerden gelen talep üzerine bir de bisiklet eklenmiş kütüphaneye.

Bisikletler de sosyal medyadaki kampanya ile toplanmış. Dar sokaklarda bisiklet kullanımı zor olduğundan kütüphanenin yakınındaki cami avlusu bu sayede cıvıl cıvıl hale gelmiş.

Çocuk sayısı bisiklet sayısından fazla olunca çözüm kitap okumakta bulunmuş. En fazla kitap okuyup özetini çıkartan çocuk bisiklet kullanmaya hak kazanacak şekilde bir karara varılmış.

Şimdi çocuklar bisiklete binebilmek için Zazaki, İngilizce ve Kurmanci kitapların da olduğu  kütüphaneden aldığı kitapları hunharca okuyor.

Sur çocukları için kitap, bisiklet ve oyuncak göndermek isteyenler bu adres ve sosyal medya hesaplarından ulaşabilirler.


Adres: Ziya Gökalp Mah. Lale Sok. No:14 Sur/ Diyarbakır
Telefon: (541) 542 36 20
Mail: [email protected],
[email protected]
Instagram: rengarenkumutlardernegi
Twitter: @rengarenkumutla
Facebook: Rengarenk Umutlar Derneği 
Previous post
Sanayi üretimi ‘dipte sürükleniyor’, büyük şirketlere borç yapılandırması yolda
Next post
Trump Türkiye'ye yönelik yaptırımları açıkladı