Ana SayfaEkonomiTaslağın son hali ortaya çıktı: İki yeni vergi geliyor

Taslağın son hali ortaya çıktı: İki yeni vergi geliyor

HABER MERKEZİ – Meclis’e sunulması beklenen vergi düzenlemesi taslağına göre “Dijital Hizmet Vergisi” ve “Değerli Konut Vergisi” adı altında iki yeni vergi getiriliyor. Ayrıca Kurumlar Vergisi düşüyor, Gelir Vergisi artıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı”nın detayları ortaya çıktı.

Bu hafta Meclis’e sunulması beklenen düzenlemelerle “Kurumlar Vergisi”nin düşürülmesi, “Gelir Vergisi”nin artırılması öngörülüyor.

Dünya gazetesinde Mehmet Kaya ve Canan Sakarya’nın imzasını taşıyan habere göre, “Dijital Hizmet Vergisi” ve “Değerli Konut Vergisi” adı altında iki yeni vergi getiriliyor.

Değerli Konut Vergisi

Taslakta yer alan yeni vergi kalemlerinden biri olan Değerli Konut Vergisi ile değeri 5 milyon liranın üzerindeki konutlardan yeni bir vergi alınması amaçlanıyor.

Değerli Konut Vergisi oranı yüzde 1 olarak belirlendi.

Dijital Hizmetler Vergisi

Taslağa göre yürürlüğe girecek bir diğer vergi ise Dijital Hizmetler Vergisi.

Dijital Hizmet Vergisi ile Türkiye’de sunulan bazı sayısal hizmetlere vergi getiriliyor.

Söz konusu vergi yüzde 7,5 olacak. Bu verginin mükellefi, “dijital hizmet sağlayıcısı” olacak.

Türkiye’den elde edilen hasılatı 20 milyon liradan aşağıdaysa veya dünya genelinde elde
ettiği hasılatı 750 milyon euro veya muadili yabancı para karşılığı liradan az olanlar vergiden muaf olacak.

Taslaktaki diğer düzenlemeler

Söz konusu “Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı”nda yer alan düzenlemelerden bazıları özetle şöyle:

  • Gelir Vergisi Kanunu 18. maddede, yazar, ressam gibi sanatçılar, yazılımcılar ile mucitlerin buluş ve eserlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor. Yeni düzenleme ile bu istisnaya gelir sınırı getiriliyor.
  • Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri için stopaj oranının yüzde 20’ye kadar artırılmasına yönelik Cumhurbaşkanına yetki veren bir düzenleme taslağa konuldu.
  • En üst liglerdeki sporcular için yüzde 15 olan oran yüzde 20’ye yükseltilecek. Yıllık geliri 500 bin lirayı aşanlar için yıllık beyanname zorunluluğu getirilecek.
  • Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 vergi indirimi şartı içinde bulunan, uygulama yılı ve önceki 2 yılda beyannamelerin kanuni süresinde verilmiş ve ödenmiş olma şartı kaldırılacak.
  • Yıllık 500 bin lira ve üzeri ücret geliri elde edenler yıllık beyanname verecek.
  • Kurumlar vergisi finansal kuruluşlar dışındakiler için yüzde 18’e çekiliyor. Yüzde 18 oran 2021’den itibaren geçerli olacak.
  • Emlak vergisi ile tapu harcı matrahının alt sınır hesaplamasında değişikliğe gidiliyor. Buna göre, her ikisi için alt sınır, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce yapılan veya yaptırılan değerleme ile emlak vergisi değerinden yüksek olanı matrah olarak kabul edilecek.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Soçi mutabakatı'nın ardından: Askeri ve siyasi sonuçları ne olacak?
Sonraki Haber
Beykoz Kundura'da "Ay'a Yolculuk" temalı film seçkisi