Ana SayfaDünyaTehdit, saldırı ve infazlar: Kolombiya’da yerel seçimler öncesi kadın adaylar hedef alınıyor

Tehdit, saldırı ve infazlar: Kolombiya’da yerel seçimler öncesi kadın adaylar hedef alınıyor

HABER MERKEZİ – Yerel seçimlere sayılı günlerin kaldığı Kolombiya’da kadın adaylar hedefte. Kadın adaylar bir yandan cinsel şiddet ve ölümle tehdit ediliyor, diğer yandan tüm bu zorluklara karşı mücadelelerini sürdürüyor.


Çeviri-Derleme: Evren Toprak


27 Ekim’de, yani önümüzdeki Pazar günü yerel ve bölgesel seçimler için halkların sandığa gideceği Kolombiya’da kadın adaylar hedef alınıyor.

Seçim kampanyası sürecini takip eden gözlemciler, erkek rakiplerine kıyasla kadınların daha büyük zorluklara karşı mücadele verdiklerini, adaylıktan çekilmeleri için çoğu kez fiziksel ve cinsel şiddetle tehdit edildiğini söylüyor.

Tehdit edilen kadın adaylardan biri de Luz Polo.

Al Jazeera’ye konuşan Polo, çeteler tarafından gönderilen bir erkeğin evinin kapısını kırdığını ve adaylığını koyduğu Pereira’da Venezuelalı mültecilere yardım edeceğini söylediği için ölümle tehdit edildiğini belirtiyor.

Polo, “Daha fazla tehdit ediliyoruz ve bizi tehdit edenler erkekler” diyor ve tehditlere rağmen koruma talebine olumlu yanıt gelmediğini, kadınları destekleyecek bir sistemin mevcut olmadığını söylüyor.

Kadın hakları örgütü Sisma Mujer’den Carolina Mosquera Vera ise, toplumdaki yerleşik ataerkil değerlere karşı çıkıldığında kadınların geleneklerce uyarlanan toplumsal normlara döndürülmeye çalışıldığını kaydediyor.

Karina Garcia cinayeti

Seçimlere sayılı günlerin kaldığı Kolombiya’da aday listelerinde kadınlar için  yüzde 30’luk kota bulunuyor. Ancak buna rağmen ülkedeki belediye başkanlarından yalnızca yüzde 12’si kadın.

Bu tabloyu değiştirmek için yola çıkan kadınlardan biri de Cauca kentinden adaylığını koyan Karina Garcia’ydı.

Garcia, ekibindeki beş kişiyle beraber arabayken ateş açılarak ve el bombasıyla öldürüldü.

“Bir kadın, bir umut” sloganıyla yola çıkan Garcia da Polo gibi koruma için hükümete talepte bulunmuş, fakat olumsuz yanıt almıştı.

Hükümet infazlardan FARC’ı sorumlu tutarken, bölgedeki güç dinamiklerine vurgu yapan analiz ve uzmanlar ölümlerin siyasi bir rakip tarafından düzenlenmiş olma ihtimali üzerinde duruyor.

FARC da ölümlerden sorumlu olmadıklarını belirtiyor.

Seçim gözlemcilerinden Estefania Rivera Guzman, Garcia’nın infazının bölgesel güç dağılımının yanı sıra Garcia’nın bu normları sorgulaması sonucu yaşandığına dikkat çekiyor.

“Bu bir kadın cinayeti, fakat aynı zamanda siyasi bir kadın cinayeti, çünkü o her şeyden önce, tarihsel olarak erkekler tarafından işgal edilen siyasi alanla ilgilenen bir kadın.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
David Harvey'den küresel kapitalizmin rotasının deşifresi: "Yeni Emperyalizm"
Sonraki Haber
ABD, Türkiye’ye yaptırımları kaldırdı