Ana SayfaEkonomi‘TL, Ekim’de en kötü performanslı para birimi’

‘TL, Ekim’de en kötü performanslı para birimi’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin askeri harekatı nedeniyle ABD tarafından uygulanan yaptırımlar Türk Lirası’nda değer kaybını daha da artabilir. Bu durumun borçların geri ödeme maliyetlerini de arttırması söz konusu.

Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonunun ardından ABD’den yaptırım gelmesi ve Avrupa Birliği’nin olası yaptırım sinyaliyle birlikte görülen değer kaybı yüzünden Türk Lirası (TL), Ekim ayının en kötü performans gösteren para birimi olarak kayıtlara geçti.

Amerikanın Sesi’nde yer alan habere göre TL’nin ABD Doları karşısında bu ay içinde yüzde 5 oranında değer kaybetmesi, ‘Gelişmekte Olan Piyasaların Para Birimi Endeksi’ndeki yüzde 1,3’lük artış göz önüne alındığında daha da dikkat çekiyor.

Bu durumun oluşmasında Türkiye’nin operasyondan dolayı maruz kalması öngörülen yaptırımların önemli bir etken olduğu düşünülüyor.

Yatırım bankalarının TL’ye karşı pozisyon aldığı belirtilirken, JPMorgan Rus rublesi ile birlikte Türk Lirası’nı siyasi belirsizliklere en açık para birimi olarak niteledi.

Rabobank ise geçtiğimiz hafta Türk Lirası’nın yeni bir kriz eşiğinde olabileceğini ileri sürmüştü.

Türk Lirası’nda daha önce meydana gelen değer kayıpları Türkiye ekonomisini resesyona sürüklemiş, geçtiğimiz yıl faiz oranları da buna tepki olarak yükselmişti.

Yaptırımlar geri ödeme maliyetlerini arttırabilir

Türk Lirası bu yıl başlarında, Türkiye’nin para politikasına sık sık müdahale eden AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası başkanını görevden almasının ardından Washington’ın da Rusya’dan S-400 savunma sistemini alması sebebiyle yaptırım tehdidinde bulunmasıyla birlikte değer kaybetmişti.

TL’nin olası yaptırımların ağırlığı altında kalması halinde bu geri ödemelerin maliyetinin daha da artabileceği endişesi hakim.

Previous post
Diyarbakır'da HDP'lilere müdahale: Milletvekili Aydeniz hastaneye kaldırıldı
Next post
Birgül Bilal ayrıldığı erkek tarafından öldürüldü