Ana SayfaKitapToni Morrison’dan “Aşk”

Toni Morrison’dan “Aşk”

HABER MERKEZİ – Nobel’i alan ilk siyah kadın yazar olan, geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan Toni Morrison’un “Aşk” romanı Sel Yayınları’ndan çıktı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında yaşamını yitiren, “Afro-Amerikan” edebiyatının tanınması ve gelişmesinde önemli rol oynayan Pulitzer ve Nobel ödüllü yazar Toni Morrison’un “Aşk” romanı Sel Yayınları etiketi ile raflarda.

Püren Özgören’in Türkçeye tercüme ettiği kitap, “artık kimsenin ayak basmadığı bir otelin ve onun kokular, imgeler, anılar aracılığıyla varlığını sezdiren hayaletinin peşinde gezinen, acı çeken, hayaller kuran, hırslı fakat yorgun kadınların hikâyesini” anlatıyor.

Yazar; aşkın koruyup kollayan, kanat geren, besleyen, yaralayan ve kanatan veçhelerini farklı deneyimler, zamanlar ve yüzler aracılığıyla keşfediyor.

“Aşk”, tek bir çatı altındaki kadınların savaşını, kişisel dramını, varoluş mücadelesini ve süreğen bir hesaplaşmaya konu olan fırtınalı ilişkilerini merkeze alan bir kitap.

Toni Morrison hakkında

“Afro-Amerikan” edebiyatının tanınması ve gelişmesinde önemli rol oynadı. Eserlerinde çoğunlukla ABD’deki ırkçılık ve bunun yıkıcı sonuçlarını konu edindi.

Yazım hayatına Howard Üniversitesi’nde şairler ve yazarların oluşturduğu gayrı resmi bir grubun parçası olarak başlarken, ilk romanı olan En Mavi Göz’de mavi gözlere sahip olmak isteyen küçük bir siyah kızın hikayesini anlattı.

1975’te, ikinci romanı olan ve iki siyah kadının arkadaşlığını anlatan Sula, National Book Award adaylığına seçildi. Üçüncü romanı olan Solomon’un Şarkısı ile yazar, ulusal anlamda ün ve beğeni kazandı ve pek çok ödül aldı.

1987’de en çok ödül alan romanı Sevgili’yi yayımladı. Roman, köleleştirilen Afro-Amerikalı bir kadın olan Margaret Garner’ın gerçek hikayesinden esinlenilerek yazıldı. Morrison 1988 yılında Pulitzer ve 1993’te de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Morrison 6 Ağustos 2019’da, 88 yaşındayken hayatını kaybetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İETT'den kadın şoför alımı için ilan
Sonraki Haber
ALES sonuçları açıklandı