Ana SayfaEkonomiTrump Türkiye’ye yönelik yaptırımları açıkladı

Trump Türkiye’ye yönelik yaptırımları açıkladı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekât nedeniyle bir dizi yaptırım açıkladı. İkili ticaretten hükümet yetkililerine çeşitli başlıklarda yaptırımlar açıklayan Trump, harekâtı sert bir dille eleştirdi ve sırada başka yaptırımların olabileceğinin sinyalini verdi.

Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” adı verilen harekât devam ederken, ABD’de gündem Türkiye’ye yönelik yaptırımlar.

Konuyla ilgili son olarak ABD Başkanı Donald Trump açıklama yaptı.

Trump, Twitter’dan yaptığı “Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki Eylemlerine Dair Açıklama” başlığını taşıyan duyurusunda, Türkiye’ye yönelik yaptırımların önünü açan kararnameyi ‘yakında’ çıkaracağını söyledi.

Açıklamaya göre yaptırımlar şunları içeriyor:

  • Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’de istikrarsızlığa yol açan eylemlerine katkıda bulunan kişiler ve Türkiye hükümetinin mevcut ve eski yetkililerine yaptırımlar uygulanacak.
  • Türkiye’den çelik ithalatında gümrük vergileri yeniden yüzde 50’ye çıkarılacak.
  • ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılması için yürütülen müzakereler derhal durdurulacak.

Türkiye’ye ek yaptırım tehdidi

Öte yandan Trump’ın onay vereceği kararname, ciddi insan hakları ihlalinde bulunanların yanı sıra ateşkesin önlenmesinde, yerinden edilen insanların evine dönüşünde, mültecilerin zorla iade edilmesinde veya Suriye’de barışı, güvenliği veya istikrarı tehdit etmekte adı geçen kişilere yönelik “çok güçlü ek yaptırımların” önünü açıyor.

Açıklamada bir diğer vurgu ise “Türkiye’nin askeri taarruzunun sivilleri tehlikeye atması ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı tehdit etmesi.”

ABD Başkanı Trump, açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “net bir şekilde” ilettiği ifadeleri şöyle sıralıyor:

“Türkiye’nin harekatı insani krize ve olası savaş suçlarına zemin hazırlıyor. Türkiye etnik ve dini azınlıklar dahil olmak üzere, sivillerin güvenliğini  güvence altına almalı. Şu an ve belki gelecekte de bölgedeki IŞİD teröristlerinin devam eden tutukluluklarından sorumlu olmalı. Ne yazık ki Türkiye işgalinin insani etkilerini azaltıyormuş gibi görünmüyor.”

Öte yandan sivillerin rastgele hedef alınması, sivil altyapıya hasar verilmesi ve dini, etnik azınlıkların hedef alınmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Trump, bölgeye dönecek sığınmacıların bunu gönüllü yapması gerektiğini, dönüşün onurlu ve güvenli bir şekilde halledilmesinin şart olduğunu söyledi.

Trump, açıklamasını ”Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yola devam ederse, Türkiye’nin ekonomisini hızlıca yok etmeye tamamen hazırım” sözleriyle noktaladı.

“ABD, Suriye’deki korkunç eylemleri kolaylaştıran ve finanse edenlere yönelik olarak ekonomik yaptırımları agresif bir şekilde kullanmaya devam edecek. Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yola devam ederse, Türkiye’nin ekonomisini hızlıca yok etmeye tamamen hazırım”
Previous post
Surlu çocuklar için bir masal yeri: 'Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi' açıldı
Next post
CANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyonda altıncı gün