Ana SayfaDünyaTrump’tan ’güvenli bölge’ açıklaması

Trump’tan ’güvenli bölge’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Türkiye’ye yaptırım tehdidini yineleyen ABD Başkanı Donald Trump, “Türkiye, güvenli bölge diye anılacak alandan ayrılan Kürtlere bu süreçte ateş açmaması gerektiğini tamamen anlıyor” dedi.

ABD’nin, Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilme kararı sonrasında Başkan Donald Trump’tan bir açıklama daha geldi.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla bir kez daha Türkiye’ye yaptırım tehdidinde bulundu, “Türkiye, güvenli bölge diye anılacak alandan ayrılan Kürtlere bu süreçte ateş açmaması gerektiğini tamamen anlıyor” dedi.

“Türkiye, güvenli bölge diye anılacak alandan ayrılan Kürtlere bu süreçte ateş açmaması gerektiğini tamamen anlıyor. Bunun ihlal edilmesi takdirinde uygulanacak yaptırımların ne kadar büyük olacağını tekrar etmeme gerek yok. Şimdiye kadar iyi gidiyor!
“IŞİD, Kürtler tarafından bir güvenlik tehlikesi olmaktan çıkarılırken Türkiye de destek gücü olmaya hazır. ABD, Kasım 2016’dan beri trilyonlarca dolar servet edindi. Diğer bütün her şey boş. Bizim asıl gücümüz ekonomimizden geliyor, yeni inşa edilmiş ordumuzdan daha iyi bir alternatif. Petrol güvencede. Askerlerimiz Suriye’yi terk ediyor, eve geliyorlar.
“Bundan 10 yıl önce orada sadece 30 gün boyunca kalmaları gerekiyordu. 20 yıl boyunca Orta Doğu’yu yanlış olarak tanımlayan salak uzmanlar bu anlaşmadan ne kazandığımızı soruyor, ben ise basitçe, petrol, askerlerimizi geri getiriyoruz ve IŞİD kontrol altına alındı diyorum.”

Ne olmuştu?

Türkiye, 9 Ekim’de Kuzeydoğu Suriye’ye dönük başlattığı askeri operasyonu Rusya’nın Soçi kentinde Ankara ve Moskova yönetimleri arasında varılan 10 maddelik mutabakat sonucu sonlandırmıştı.

22 Ekim’deki 6 buçuk saatlik Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından varılan mutabakat, Türkiye’nin operasyon yürüttüğü Serekaniye (Resulayn) ve Gire Spi (Tel Abyad) arasındaki yaklaşık 120 kilometrelik alanda ordusunu bırakmasını temin ediyor.

Mutabakat, sınırın diğer bölümlerine ise Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin girmesini öngörüyor. Bunun gerekçesi olarak da mutabakatta “YPG’nin 30 kilometre güneye çekilmesini sağlamak” ifadesi yer alıyor.


Pentagon: DSG ile birlikte Kuzeydoğu Suriye’deki petrol yataklarını koruyacağız

Suriye’nin BM temsilcisinden Türkiye’ye ‘operasyon’ suçlaması

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’ye “hedefli yaptırım” uygulansın


Previous post
Onur Yaser Can davası: İki polise 6’şar yıl hapis cezası, tutuklama yok
Next post
Gazeteci Hüseyin Aykol serbest