Ana SayfaDünyaTunus seçimleri: Kais Sayed yeni cumhurbaşkanı seçildi

Tunus seçimleri: Kais Sayed yeni cumhurbaşkanı seçildi

HABER MERKEZİ – Tunus’ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, sandık çıkış anketlerine göre bağımsız aday Kais Sayed oyların yüzde 76.9’ünü alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Temmuz ayında 93 yaşındaki Baci Kaid es-Sibsi‘nin hayatını kaybetmesi sonrasında Tunus, 15 Eylül Pazar günü yeniden seçime gitmişti.

Anayasa hukukçusu Kais Sayed ve tutuklu medya patronu Nabil Karvi en fazla oyu alarak ikinci tura kalmışlardı.

Dün (13 Ekim) yapılan seçimlerde sandık çıkış anketine göre bağımsız aday Kays Said ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Tunuslu Emrhod Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin yayınladığı sandık çıkış anketine göre, bağımsız aday anayasa hukukçusu Kays Said oyların yüzde 76,9’ünü alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Diğer aday medya patronu Nabil Karvi’nin ise oyların yüzde 23,1’ini aldığı belirtildi.

Tunus’ta seçimleri yöneten Yüksek Seçim Komisyonu (YSK), katılım oranını yüzde 57,8 olarak açıkladı. YSK’nin ilk resmi sonuçları 16 Ekim’e kadar açıklaması gerekiyor.

“Tunus devrimi bir insanlık devrimidir”

İlk sonuçların ardından yeni Cumhurbaşkanı Kais Sayed başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenledi.

Said insanların endişeden uzak bir şekilde rahat olmalarını isteyerek “Herkes rahat olsun, tüm yüküyle, emaneti ve görevi samimiyetle taşıyacağım” dedi.

“Devlet, kanunları ve uluslararası yükümlülükleriyle devam edecektir. Tarihte yeni bir merhaleye giriyoruz ve kararlılığımızla tüm zorlukları ortadan kaldıracağız
“Tunus devrimi bir insanlık devrimidir. Arap dünyası ve İslam ümmetindeki her yerde bulunan kardeşlerimize ve dünyadaki tüm özgür insanlara teşekkür ederiz.”

Tunus halkının filozofların, siyaset ve toplum bilimcilerin alışık olmadığı bir devrimi gerçekleştirdiğini söyleyen Sayed, Tunus halkına hitaben “Tüm dünyaya ders verdiniz. Doğal koordinasyon beceriniz ve özverili çalışmanızla dünyayı şaşkına çevirdiniz” dedi.

Kendisine oy vermemiş olanlara da teşekkürlerini sunan Sayed, tavırları ne olursa olsun onlara saygı duyduğunu ve özgür düşünceye saygılı olduğunu dile getirdi.

Tunus’ta cumhurbaşkanları savunma, dışişleri ve ulusal güvenlik gibi kritik konularda söz sahibi. Başbakan ise iç politikayı ilgilendiren diğer konulardan sorumlu.

Kais Sayed hakkında

61 yaşındaki Kais Sayed, Tunus’un Nabil vilayetine bağlı Beni Hiyar kentinde 1958’de doğdu.

Eğitimini hukuk, uluslararası hukuk ve anayasa üzerine tamamladı.

Üniversitede anayasa hukuku ve uluslararası hukuk alanında ders veren ve akademik çalışmalar yapan Sayed, 1989-90 yıllarında Arap Birliğine hukuki danışmanlık hizmeti verdi.

Sayed ayrıca Arap dünyası içinde en fazla kişisel hak ve özgürlüğü içeren, 2014’te hayata geçen Tunus Anayasası’nı inceleyen uzmanlar komitesinde yer aldı.

Seçim kampanyası sırasında herhangi bir siyasi partiyle ittifak kurmaktan uzak duran Sayed, iş dünyasının ve devletin adaylara sağladığı cumhurbaşkanlığı kampanya ödeneğini de reddetti.

Anayasa hukukçusu Sayed’in, “siyasette ahlak, yolsuzlukla mücadele, kanun devleti” gibi konularda klasik Arapçayı ısrarla ve beceriyle kullanarak seçim kampanyasında halka sunduğu vaatler dikkati çekti.

Kais Sayed, 2011’de Arap Baharı’nın başlangıcı olan Tunus’ta sıkça kullanılan “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” sloganından esinlenerek seçim kampanyasında “Halk istiyor” ifadelerini tercih etti.

Tunus’taki cumhurbaşkanlığı ve parlamento arasında paylaştırılmış yönetim sisteminde reform yapmak Said’in kampanya vaatleri arasında yer aldı.


Karınca, Euronews

Tunus’ta genel seçimler: Nahda Hareketi sandıktan birinci çıktı

Tunus seçimlerinde ‘yeni sayfa’: Sayed ve Karvi ikinci tura kaldı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mıgırdiç Margosyan’ın Kürt sorunu üzerine yazıları tek kitapta
Sonraki Haber
Japonya'da Hagibis Tayfunu: Yaşamını yitirenlerin sayısı 40'a yükseldi