Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda beşinci gün

CANLI BLOG | Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda beşinci gün

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonu beşinci gününde havadan ve karadan sürerken, şiddetli çatışmalar yaşandı; sınırın hem Suriye hem Türkiye tarafında sivil kayıplar var. Avrupalı beş ülke tepki olarak Türkiye’ye silah satışını durdurdu, dünyanın birçok ülkesinde de operasyon protesto edildi. Diğer yandan Kuzey Suriye yönetimi, “sınırların korunması için” Şam yönetimi ile anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Gün içinde öne çıkan gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.



22:45 | Kuzey Suriye yönetimi: Sınırların korunması için Şam yönetimi ile anlaşmaya vardık

Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi, Suriye hükümetiyle anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Açıklamada, Suriye ordusunun Türkiye’nin operasyonuna karşı DSG’ye destek sunması için Suriye-Türkiye sınır hattının tamamına konuşlanmasına izin verildiği belirtildi ve “Suriye hükümeti, Suriye sınırları ve toprak bütünlüğünün korunması görevini yerine getirecektir” denildi.

Söz konusu duyurunun ardından Suriye hükümetine yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen televizyonu, Suriye ordusunun Halep’in 85 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Minbiç kentine girdiğini aktardı.

Suriye devlet medyası ise bu gelişmelerden yaklaşık 2 saat önce “Suriye ordusunun Türkiye’nin saldırılarına karşı koymak için askerlerini kuzeye kaydırmaya başladığını” duyurmuştu.

Ancak rejim güçlerinin nereye gönderildiğine ilişkin detay paylaşılmamıştı.


21:34 | Erdoğan’dan Akıncı’ya “Barış Pınarı” tepkisi

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı / Twitter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Barış Pınarı” adı verilen askeri harekat konusundaki açıklamasına tepki gösterdi.

Euronews’in haberine göre Erdoğan’ın Akıncı’ya cevabı şöyle:

“Bunu çok açık ve net söylüyorum; tamamıyla bir hadsizliktir, haddini bilmemektir. Şu an itibarıyla dünyada Kuzey Kıbrıs’ın devlet olarak mücadelesini bizden başka veren var mı? Yok.

“Bizden başka mücadelesini veren olmadığı halde öyle bir yere doğru savruluyor ki, biraz sabırla yeri geldiğinde arkadaşlarım gerekeni söylediler ama tabii bizlerden de gereken muameleyi de, cevabı da alacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’ne kalkıp da böyle bir tavırda bulunamaz.”

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı, sosyal medyada yayınladığı mesajında, “1974’te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır” demişti.

Bir an önce diyalog ve diplomasinin devreye girmesinin en büyük dileği olduğunu belirten Akıncı, operasyonun sonlandırılmasını da istemişti.


21:24 | Erdoğan ve Trump’la görüşen Macron: Operasyon durdurulmalı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmelerinde, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik operasyonunu durdurması gerektiğini söylediğini açıkladı.

Kuzey Suriye ile ilgili acil kabine toplantısının da yapılacağını açıklayan Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de Türkiye’ye ‘harekatı derhal sona erdirin’ çağrısı yaptığını hatırlatarak, “Bu saldırının durması konusunda ortak bir talebimiz var. Bu saldırı, istikrarsız bir insani durum yaşanması ve IŞİD’in yeniden bölgede yükselmesi riski oluşturuyor” diye de ekledi.


20:32 | Kuzey Suriye ile Şam yönetimleri anlaştı, Suriye ordusu “Kobani’ye girecek”

Fotoğraf: Altan Sancar

Türkiye’nin operasyonu 5 gündür sürerken, Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminin Suriye rejimi ile anlaşmaya vardığı bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Şam yönetimiyle yapılan görüşemeye ilişkin konuşan Fırat Bölgesi Savunma Komitesi Eşbaşkanı İsmet Hasan, şunları söyledi:

“Elimizden geleni yapıyoruz. Bütün devletlere çağrıda bulunduk; ancak bir şey yapmadılar. Kendi derdimize derman olacağız. Yaralarımızı kendimiz saracağız. Rusya ve Suriye rejimiyle anlaştık. Bugün akşama kadar gelmeleri gerekiyor. Kimseye güvenmeyeceğiz.”

Hasan, Suriye ordusuna bağlı güçlerin gecenin ilerleyen saatlerinde Kobani’de olacağını açıkladı.

Söz konusu gelişme uluslararası haber ajanslarına da yansıdı.

AFP, Suriye devlet medyasına dayandırdığı haberinde, “Suriye ordusunun Türkiye’nin saldırılarına karşı koymak için askerlerini kuzeye kaydırmaya başladığını” duyurdu.

Reuters ise, Suriye hükümetine yakın çizgideki Al Mayadeen televizyonunun “Suriye ordusu 48 saat içinde Kobani ve Minbiç’e girecek” dediğini aktardı.


19:20 | ABD Savunma Bakanı’ndan ‘infaz görüntüleri’ yorumu: Eğer doğruysa, bunlar savaş suçu sayılabilir

ABD Savunma Bakanı Mark Esper’e, CBS kanalındaki “Face the Nation” adlı programda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanında savaşan silahlı grupların kim olduğu ve internette dolaşan infaz videoları soruldu.

Bu soruya yanıt olarak Esper, “Bu felaket bir durum. Kınıyoruz. Türklere böyle şeyler olabileceğini söylemiştik ve oldu” dedi ve ekledi:

“Bunu yapanların kim olduğu belli değil. Sahada hem Türk ordusu hem de Türklerin kontrolündeki diğer savaşçılar var.”

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Esper, programın sunucusu Margaret Brennan’ın “Bunlar savaş suçu” yorumuna ise “Öyle gözüküyor ki, eğer doğruysa, bunlar savaş suçu sayılabilir” diye karşılık verdi.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonunda TSK ile birlikte hareket eden ‘Suriye Milli Ordusu’ (eski adıyla ÖSO) mensuplarının gerçekleştirdiği öne sürülen ve sosyal medyada yayılan infaz görüntüleri New York Times gazetesi tarafından haberleştirilmişti.


18:48 | ABD Hazine Bakanı’dan yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda bir kez daha Türkiye’ye yönelik olası yaptırım ile ilgili mesajlar vermesi sonrası ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de bir açıklama yaptı.

Olası yaptırımlarla ilgili açıklama yapan Mnuchin, “yaptırımları talimat geldiği anda devreye sokabileceklerini” söyledi.

Amerikan ABC televizyonunda soruları yanıtlayan Mnuchin, “Söz konusu yaptırımlar hafif de başlayabilir, Türkiye ekonomisini çökertecek seviyede de” şeklinde konuştu.

Trump, olası yaptırımlara ilişkin “Büyük mutabakat sağlandı, Hazine hazır, beklemede kalın” demişti.


18:30 | Şırnak’ta da sınıra yakın okullarda eğitime ara

Şırnak’ın İdil ilçesindeki Suriye sınırına yakın 20 köyde okullara 3 gün süreyle ara verildi.

İdil Kaymakamlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, eğitime ara verilen köyler şöyle sıralandı:

“Kozluca, Yeşilce, Çığır, Gültepe, Yeniköy, Tepecik, Alakamış, Babet, Gedik, Ocaklı, Yolaçan, Köyceğiz, Yağmurca, Çayırlı, Okçu, Pınarbaşı, Duruköy, Ortaköy, Yavşan ve Yukarı Yavşan köyleri.”

Ayrıca Mardin ve Urfa’da da sınıra yakın bölgelerde bulunan okullarda eğitime ara verildiği açıklanmıştı.


17:58 | Serekaniye’ye yönelik hava saldırısında bir gazeteci yaşamını yitirdi, dört gazeteci yaralandı

Fotoğraf: Ozan Köse /AFP

Türkiye’nin havadan ve karadan operasyonlarını sürdürdüğü Serekaniye’de (Resulayn) bir gazetecinin yaşamını yitirdiği, dört gazetecinin de yaralandığı bildirildi.

Kuzey Suriye’den yayın yapan haber ajansı ANHA, haber takibindeki muhabirleri Seed Ehmed’in yaşamını yitirdiğini aktardı.

Gazeteciler Ersin Çaksu, Mehmet Ekinci, Bircan Yıldız ve Rojbin Ekin de yaralandı.

Mezopotamya Ajansı, gazetecilerin Kamişlo’dan Serekaniye’ye giden sivil konvoya yönelik hava saldırısı sırasında haber takibi için bölgede bulunduğunu duyurdu.

İlk gelen bilgilere göre konvoya yönelik saldırıda 11 kişi yaşamını yitirdi, 74 kişi de yaralandı.


17:23 | Trump’tan yaptırım açıklaması: Büyük mutabakat sağlandı, Hazine hazır, beklemede kalın

ABD Başkanı Donald Trump, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu nedeniyle Türkiye’ye ‘güçlü’ yaptırımlar uygulanması konusunda ‘büyük bir mutabakat’ sağlandığını açıkladı.

Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda Trump, Hazine Bakanlığı’nın harekete geçmeye hazır olduğunu yazdı.

Trump Türkiye’nin bunu istemediğini vurgularken, “beklemede kalın” diye de ekledi.

ABD Başkanı, dün Washington’da bir konferansta yaptığı konuşamada da Türkiye’yi yine yaptırımlarla uyarmıştı.

“Tıpkı Pastör Brunson’ı serbest bırakmak için yürüttüğüm müzakerelerde yaptığım gibi, dini azınlıkların korunması, bizim yakaladığımız IŞİD’li tutuklululara göz kulak olmak da dahil, verdikleri sözleri tutmazlarsa, çok hızlı, güçlü ve sert ekonomik yaptırımlar uygulayacağımızı Türkiye’ye açıkça söyledim.”


17:05 | ABD, Suriye’nin kuzeyindeki askerlerini “tahliye etmeye hazırlanıyor”

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Trump’ın ABD askerlerinin tamamını Suriye’nin kuzeyinden çekmek için emir verdiğini açıkladı.

CBS kanalındaki “Face the Nation” adlı programda konuşan Esper, “Son 24 saatte Türkiye’nin harekatı ilk plana kıyasla daha güneye ve ayrıca batıya genişletme ihtimali bulunduğunu öğrendik” dedi.

Bu durumda ABD’nin DSG ile TSK arasında kalacağını belirten Esper, “Dolayısıyla, dün gece ulusal güvenlik ekibinin geri kalanıyla istişarelerin ardından başkanla konuştum ve Suriye’nin kuzeyindeki askerlerin planlı bir şekilde çekilmesi emri verdi” diye konuştu.

ABD’nin, Kuzey Suriye’de kalan yaklaşık bin askerini “olabildiğince hızlı ve güvenli bir şekilde” tahliye etmeye hazırlandığını söyleyen Esper, bu askerlerin güneye kaydırılacağını kaydetti.

Esper ayrıca, “Yine son 24 saat içinde, DSG’nin Suriyeliler ve Ruslarla kuzeyde Türklere karşı koymak için bir anlaşma arayışında olduğunu öğrendik” dedi.


16:45 | Merkel’den Erdoğan’a: Harekatı derhal sona erdirin

Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin askeri harekatıyla ilgili telefonda görüştü.

Merkel, Erdoğan’dan “askeri operasyonları derhal sona erdirmesini” istedi.

Konuyla ilgili açıklama Almanya hükümet sözcüsü tarafından yapıldı.

Erdoğan ise bugün yaptığı konuşmada harekata yönelik uluslararası tepkilere şöyle yanıt verdi:

“Bu meşru operasyonu işgal olarak niteleyecek kadar şuurunu kaybetmiş ülkeler çıktı. Ülkemizi silah ambargosu ve ekonomik yaptırımlarla yolundan döndürebileceklerini sananlar çok yanıldılar.

“Dün Alman Parlamentosu’nda Dışişleri Bakanı silah satışını durduracağız dedi. Az önce Şansöyle Merkel’e de söyledim: Dışişleri bakanınız bu ifadeyi kullanıyor, bunu nasıl izah edeceksiniz? Biz NATO’da müttefik değil miyiz? Yoksa terör örgütünü NATO’ya aldınız da benim haberim mi yok?”


16:29 | Erdoğan: İki asker ve 16 ÖSO’lu yaşamını yitirdi

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük beş gündür sürdürdüğü ve “Barış Pınarı” adı verilen askeri harekat hakkında açıklama yaptı.

Operasyon kapsamında öncelikle Serekaniye (Resulayn) ve Gire Spi’ye (Tel Abyad) odaklandıklarını söyleyen Erdoğan, bunun ardından ise Kobani ve Hasake’nin geleceğini belirtti.

Erdoğan, “30-35 kilometre derinliğe kadar ineceğiz. Tel Abyad iki taraftan kuşatıldı, Resulayn ele geçirildi” diye de ekledi.

Beş günde yaşanan sivil ve askeri kayıpları da açıklayan Erdoğan’ın verdiği bilgiler şöyle:

  • 18 kişi yaşamını yitirdi, 147 kişi yaralandı
  • İki asker ile Suriye Milli Ordusu’nun (eski adıyla ÖSO) 16 üyesi hayatını kaybetti
  • 22 asker ve 57 ÖSO’lu yaralandı

490 kişinin “etkisiz hale getirildiğini” de söyleyen Erdoğan, “440’ı öldürüldü, 26 yaralı, 24 teslim alınan var” dedi.

“Bu meşru operasyonu işgal olarak niteleyecek kadar şuurunu kaybetmiş ülkeler çıktı” diyerek uluslararası güçlerden gelen açıklamalara tepki gösteren Erdoğan, silah ambargosu ve ekonomik yaptırımlar karşısında da askeri harekatı sonlandırmayacaklarını vurguladı.


16:20 | Mardin’de sınıra yakın bölgelerde okullar tatil edildi

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ve Artuklu ile Kızıltepe ilçelerinin sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime 3 gün ara verildi.

Urfa Valiliği de dün yaptığı açıklamada Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinin tamamında, Suruç ve Birecik ilçelerinde ise sınıra yakın bölgelerindeki okullarda eğitime 3 gün ara verildiğini duyurdu.

Nusaybin ilçesi ile Kızıltepe ilçesinin Şenyurt ve Akdoğan mahallelerinde geçen hafta okullar 2 gün tatil edilmişti.


15:13 | Chomsky’den Zibechi’ye: Yüzlerce akademisyen ve düşünürden dayanışma çağrısı

Meksika’daki Benemerita Otonom Puebla Üniversitesi’ndeki doktora öğrencileri, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü askeri operasyona karşı bir imza kampanyası başlattı.

Yüzlerce akademisyen, yazar, düşünür ile kolektiflerin destek verdiği kampanyada, operasyonun hedefindeki bölgede yaşayan halklarla dayanışma çağrısında bulunuldu.

“Kürt halkı ve Kuzey Suriye’nin direnişte olan halkları ile dayanışıyoruz” başlıklı kampanyaya, Noam Chomsky, David Harvey, Etienne Balibar, Vittorio Sergi gibi akademisyenler ile Janet Biehl ve Raul Zibechi gibi düşünürler de destek verdi.

Operasyon nedeniyle IŞİD’in yeniden ortaya çıkması ihtimaline değinilen metinde, Suriye’nin güneyinde IŞİD’e karşı kazanılan mevzilerin de tehlikeye girebileceği uyarısı yapılıyor.

Metin, “Bu deklarasyon bir öfke çığlığıdır, başka bir yaşam için mücadele eden Kürt kadın ve erkek kardeşlerimizle dayanıştığımız bir öfke çığlığı” ifadeleriyle son buluyor.


13:35 | Gire Spi’de şiddetli çatışmalar

Fotoğraf: Bülent Kılıç /AFP

Gire Spi (Tel Abyad) dün geceden bu yana ağır bombardıman altında.

AA, TSK ve Suriye Milli Ordusu’nun (eski adıyla ÖSO) kente batıdan giriş yaptığını duyurdu.

Reuters haber ajansı da Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırarak aktardığı haberde TSK ve beraberindeki grupların Tel Abyad’ın güneydoğusunda yer alan Suluk’un büyük kısmını ele geçirdiğini yazdı.

Bölgedeki gazeteci Nazım Daştan ise kentte şiddetli çatışmalar yaşandığı bilgisini paylaştı ve ekledi: “Akçakale sınırı kapısının her iki yakası da yoğun ateş altında.”


12:46 | İtalya Dışişleri: Tüm AB ülkeleri Türkiye’ye silah satışını durdurmalı

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Suriye’de yürütülen operasyon sebebiyle pazartesi günü tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Türkiye’ye silah satışını durdurmalarını isteyeceğini duyurdu.

Çarşamba gününden bu yana Fransa, Almanya, Finlandiya, Hollanda ve Norveç Türkiye’ye yaptığı silah ihracatını askıya aldığını açıkladı.


12:20 | BM: Türkiye’nin operasyonu nedeniyle 400 bin kişi evini terk etmek zorunda kalabilir

Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü operasyon nedeniyle 130 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Yapılan değerlendirmede bu sayının üçe katlanmasının beklendiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke, “Harekatın etki alanındaki bölgelerde yaşayan 400 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kalabileceği bir senaryo üzerine hazırlık yapmaya başladık” dedi.


12:15 | Ciwan Haco’dan Kürtlere ‘birlik’ çağrısı: Kendimizle ittifak yapmak zorundayız

Türkiye’nin operasyonu dünyanın birçok yerinde protesto edilirken, İsveç’in başkenti Stockholme de protestoların adreslerinden biriydi.

Burada düzenlenen mitinge katılan Kürt sanaçı Ciwan Haco, “birlik çağrısı” yaptı.

Kürtlere karşı bir savaş açıldığını söyleyen Haco, “Çocuklarımızı öldürüyorlar, kadınları öldürüyorlar. Ama biz yine de barış başımızın üstünde diyoruz ama onlar kabul etmiyor” dedi ve ekledi: “Kendimizle ittifak yapmak zorundayız.”


12:01 | Ayn İsa’daki kamp boşaltılıyor

Türkiye’nin operasyonunda savaş uçaklarıyla bombalanan Ayn İsa’da bulunan ve binlerce göçmen ile mültecinin bulunduğu kamp boşaltılıyor.

Bombardıman sırasında bazı IŞİD’li tutukluların kaçtığı da iddia ediliyor.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna düzenleyeceği harekat başladığında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “son iki yıldır yakalanan bütün IŞİD’lilerden artık Türkiye’nin sorumlu olacağı” ifade edilmişti.

Gire Spi (Tel Abyad) yakınlarındaki Ayn İsa, “Türkiye’nin sorumlu olacağı” IŞİD kamplarından biri.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Temmuz 2019 tarihli raporuna göre, bu kamplarda IŞİD’le bağlantıları tespit edilmiş, 11 binden fazla yabancı kadın ve çocuk kalıyor. Çocukların en az 7 bininin 12 yaşın altında olduğu belirtiliyor.

2016’da kurulan Ayn İsa kampında hala IŞİD’e bağlı olan yaklaşık 300 kadın ve yaklaşık 1000 çocuğun tutulduğu biliniyor.


10:52 | Akçakale’ye bir havan mermisi daha düştü

Türkiye’nin operasyonunda hedef noktalarından biri olan Gire Spi’nin (Tel Abyad) karşısında bulunan Urfa’nın Akçakale ilçesine bir havan mermisi daha düştü.

Havan topu Fatih Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerinde Ali Doğan isimli kişinin 2 katlı evinin birinci katına düştü.

Saat 10.00 sıralarında merminin düştüğü evin boş olmasından dolayı can kaybı yaşanmadı.

Evin üst katında yaşayan yaşlı adam komşuları tarafından evden çıkarıldı.


10:50 | Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı: ‘Barış Pınarı’ desek de akan su değil kandır

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin operasyonuna ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kıbrıslı Türklere yönelik 1974’teki “Barış Harekatı”nı hatırlattı ve  “1974’te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır” dedi.

Bir an önce diyalog ve diplomasinin devreye girmesinin en büyük dileği olduğunu belirten Akıncı, operasyonun sonlandırılmasını istedi.

AKP Sözcüsü Çelik’ten tepki

Akıncı’nın açıklamasını AKP Sözcüsü Ömer Çelik “basiretsizlik ve saygısızlık” olarak nitelendirdi.

Çelik, “Türkiye’yi terör örgütleriyle diyaloga davet etmek, Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyan birine yakışmaz. Böyle bir sorumsuzlukla o makam yan yana durmaz” dedi ve şunları kaydetti.

“Kıbrıs Barış Harekatı bir cinayet şebekesine karşı yapılmış ve barışı tesis etmiş bir harekattır. Barış Pınarı Harekatı da bir cinayet şebekesine karşı yürüttüğümüz terörle mücadeledir. Bu mücadelelerde kim yanımızda durdu, kim karşımızda durdu, unutmadık, unutmayacağız.

“Sn Akıncı keşke adınızı haklı ve meşru olandan yana yazdırsaydınız. Keşke bir Cumhurbaşkanı olarak terör örgütleriyle diyalog çağrısı yapan kişi olmasaydınız.

“Bu açıklamaları kınıyoruz. KKTC’deki kardeşlerimizi temsil etmeyen bu açıklamalar Akıncı için kara lekedir. Dün Kıbrıs Barış Harekatı’nı yaparken hangi iradeye sahipsek bugün de Barış Pınarı Harekatı için aynı iradeye sahibiz.”


09:50 | Nusaybin’de halk hem tedirgin hem öfkeli

Kuzey ve Doğu Suriye’ye başlatılan askeri operasyonla beraber şu ana kadar 12 sivilin yaşamını yitirdiği,  70’i aşkın kişinin yaralandığı Nusaybin’de halk hem tedirgin hem de öfkeli. Tepkilerini dile getiren Nusaybinliler, savaşın bir an önce sonlandırılmasını istiyor.

Günlerdir top atışları, havan ve silah seslerinin susmadığı kentin sınıra yakın mahallelerindeki evlerin neredeyse tümü boşaltıldı. Kenti terk etmek zorunda kalanlar ya farklı mahallelerdeki akrabalarının yanına ya da Kızıltepe, Midyat ve Artuklu ilçelerine yerleşti.

Kimliğini açıklamak istemeyen bir kent sakini kadın Mezopotamya Ajansı’na verdiği demeçte, ne yapacaklarını bilemez durumda olduklarını söylüyor: “Ne zamana kadar bu derdi çekeceğiz? Ne yapalım, nereye gidelim?”

Bir başka Nusaybinli ise “Bu halk kaç defa göç etmek zorunda kalacak?” diye soruyor.

Nusaybin Belediyesi tarafından oluşturulan Kriz Masası’nda yer alan Saniye Demir, “savaşın devam etmesi durumunda sokağa çıkma yasakları döneminde yaşanan yıkımdan daha büyük bir yıkım yaşanmasından endişe duyduklarını” söylüyor.

Savaşın durdurulması için yetkili kurumlar ile siyasi partilere seslenen Demir, “Olan halka oluyor. Bu savaş durdurulsun, silahlar sussun, müzakereler başlasın” diyor.


09:25 | Çavuşoğlu’ndan Trump’ın “üçlü seçeneğine” yanıt

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Binlerce birlik gönder ve askeri olarak kazan; Türkiye’yi çok sert finansal yaptırımlarla vur; Türkiye ve Kürtler’in anlaşması için aracı ol” şeklinde sıraladığı üç seçeneğe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan yanıt geldi.

DW Türkçe’den Can Ertuna’ya konuşan Çavuşoğlu, “Bizimle bir temasa geçen olmadı. Ama Amerika’nın yapabileceği en iyi şey, buradan söz verdiği gibi YPG’lileri çıkartmak olurdu. Ve bunun için hala geç kalmış sayılmazlar” dedi.

“Amerika YPG’lileri bu bölgeden çıkartma sözü vermişti. Çıkartsaydı bu harekata gerek kalmazdı. ABD bunu yapmadığı için, bu arada da silah vermeye devam ettiği için artık bir tek başımıza yapma kararı aldık. Dolayısıyla Amerika’nın yapacağı en iyi iş buradan bu teröristleri çıkartmak olur. Ve bunu da halen yapabilirler.”


09:15 | UEFA’dan ‘asker selamı’na inceleme

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Türkiye Milli Takımı futbolcularından bazılarının, Arnavutluk maçında verdikleri ‘asker selamı’ ile ilgili inceleme başlatılacağını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre UEFA’nın medya biriminin başı olan Philip Townsend, “Kurallar karşılaşmalarda siyasi ve dini hareket yapılmasını engelliyor mu? Evet ve emin olabilirsiniz ki bu durumu inceleyeceğiz” dedi.

İtalyan Ansa haber ajansına konuşan Townsend, ‘provokasyon olarak değerlendirilebilecek hareketi’ görmediğini de söyledi.

Söz konusu olay, Türkiye Milli Takımı oyuncusu Cenk Tosun’un İstanbul’da Cuma günü oynanan karşılaşmada kaydettiği golden sonra yaşanmıştı.

Karşılaşma sonrası, bu anın fotoğrafı Milli Takımlar Twitter hesabından da paylaşılmıştı.

https://twitter.com/MilliTakimlar/status/1182782856017391617?s=20

UEFA’dan yalanlama

Ancak UEFA, Türkiye A Milli Futbol Takımı oyuncularının Arnavutluk maçındaki gol sevinciyle ilgili soruşturma iddialarını yalanladı.


09:19 | Erdoğan’la görüşen İngiltere Başbakanı Johnson: Harekata son verin

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, harekata son verme çağrısı yaptı.

İngiltere Başbakanlık Ofisi sözcülüğünden görüşmeye ilişkin yapılan açıklama şöyle:

“(İngiltere Başbakanı Boris Johnson) Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü ve bölgedeki insani durumu kötüleştirebilecek, IŞİD’le mücadelede kaydedilen ilerlemeyi sekteye uğratabilecek askeri operasyon nedeniyle İngiltere’nin duyduğu derin kaygıyı dile getirmiştir.

“Başbakan Türkiye’nin askeri operasyonunun İngiltere tarafından desteklenilemeyeceğini açık bir şekilde ifade etmiştir.

“Başbakan, Erdoğan’ı operasyona son verip diyaloğa girmeye davet etmiş, İngiltere’nin ve uluslararası partnerlerin ateşkesi mümkün kılacak müzakereleri desteklemeye hazır olduğunu belirtmiştir.”


09:05 | ABD eski savunma bakanı: IŞİD’in yeniden canlanmaması için baskıyı sürdürmeliyiz

ABD Eski Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekatının, ‘korkunç’ sonuçları olabileceğini ve IŞİD’in yeniden canlanmasıyla sonuçlanabileceğini söyledi.

Mattis, Amerikan NBC televizyonuna verdiği özel röportajda, “IŞİD’in yeniden canlanmaması için baskıyı sürdürmeliyiz” dedi.

“Bölgedeki durum şu anda darmadağın. Açıkçası, Kürtler Türk saldırılarına alışıyor. Onlar IŞİD ile savaşı sürdürebiliyorsa, şunu görmek zorunda kalacağız: Bu, bir çarpma etkisine yol açacak. Soru şu: Bu çarpma etkisinin büyüklüğü ne olacak?”


09:00 | Trump’tan operasyon mesajları ve Türkiye’ye yaptırım uyarıları

Washington’da bir konferansta konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekilme kararını bir kez daha savundu, Türkiye’yi yine yaptırımlarla uyardı. Açıklama şöyle:

“Türkiye [sınırı] boyunca uzanan bu 30 kilometrelik, 22 millik şerit, Kürtler buradan ayrılma niyetinde, bu iyi bir şey. Bırakalım sınırlarına sahip olsunlar. Kendi vatanımızda kendi sınırlarımızı koruyamazken, askerimizin orada Suriye ve Türkiye arasındaki sınırda koruma görevi yapmak için 50 yıl daha durması gerektiğini düşünmüyorum. Hiç sanmıyorum.

“Tıpkı Pastör Brunson’ı serbest bırakmak için yürüttüğüm müzakerelerde yaptığım gibi, dini azınlıkların korunması, bizim yakaladığımız IŞİD’li tutuklululara göz kulak olmak da dahil, verdikleri sözleri tutmazlarsa, çok hızlı, güçlü ve sert ekonomik yaptırımlar uygulayacağımızı Türkiye’ye açıkça söyledim.

“Unutmayın: Onlar [Kürtler] kendi toprakları için savaşıyor. Bizim toprağımız için savaşmamıza yardım etmediler. Kendi toprakları için savaşıyorlar ve bu iyi bir şey, ama biz onlara yardım ettik.”


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün




Önceki Haber
Nusaybin'de bulduğu cisim elinde patlayan çoban yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Adir Jan'la "Leyla"sı üzerine: Benim müziğim 'Kozmopolit Kürdesk'