Ana SayfaDünyaTürkiye’ye ABD’den eleştiri, DSG’den ‘ateşkes ihlali’ suçlaması

Türkiye’ye ABD’den eleştiri, DSG’den ‘ateşkes ihlali’ suçlaması

HABER MERKEZİ – ABD Savunma Bakanı Esper, NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesi yaptığı konuşmada Türkiye’nin askeri harekatı ve Rusya’yla yakınlaşmasını gerekçe göstererek, “Türkiye hepimizi çok kötü bir durumun içine soktu” eleştirisinde bulundu. Bununla birlikte Demokratik Suriye Güçleri, Türkiye’yi ilan edilen ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Savunma Bakanları toplantısından önce katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonunu sert ifadelerle eleştirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre Esper, Türkiye’nin “hukuksuz” harekatının, ABD öncülüğündeki koalisyon ve Demokratik Suriye Güçleri’nin son yıllarda IŞİD’e yönelik kazanımlarını tehlikeye attığını söyledi.

Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşarak “yanlış yönde ilerlediğini” savunan Esper, “Türkiye hepimizi çok kötü bir durumun içine soktu” dedi.

Esper, Ankara’nın geçmişte olduğu gibi “sorumlu bir müttefik” olarak hareket etmesi gerektiği uyarısında da bulundu.

Mark Esper’in bu açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın “kalıcı ateşkes” sağlandığını belirterek Türkiye’ye yönelik yaptırımların kaldırıldığını duyurmasından sonra geldi.

Almanya’nın önerisine “siyasi” destek

Bununla birlikte ABD Savunma Bakanı Esper, yaptığı konuşmada Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Suriye’nin kuzeyinde uluslararası denetime tabi “güvenli bölge” oluşturulması önerisine ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Washington yönetiminin bu öneriyi “siyasi” olarak desteklediğini belirten Esper, ancak askeri olarak destek vermeyeceklerini söyledi: “Bu operasyona kara birlikleri veya başka bir şekilde katkı sağlama niyetinde değiliz.”

Esper, Almanya’nın önerisinin ayrıntıları hakkında henüz yeterince bilgi sahibi olmadığını da sözlerine ekledi.

Akar ile bir araya gelmesi bekleniyor

ABD Savunma Bakanı Esper’in, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile NATO Savunma Bakanları toplantısı çerçevesinde bir araya gelmesi bekleniyor.

Graham: ‘Güvenli bölge’ uluslararası gücün elinde olmalı

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham de Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan “güvenli bölge”nin Şam, Ankara veya Moskova tarafından değil uluslararası güçlerce kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

Euronews’in haberine göre Graham, ülkesinin bu bölgeye, karaya asker konuşlandırmak yerine havadan destek vermesi gerektiğini belirtti.

Graham yaptığı yazılı açıklamada, “Hem Türkiye’nin ulusal güvenliğini garanti altına alacak hem de Kürt müttefiklerin etnik temizliğe maruz kalmasını önleyebilecek sürdürülebilir güvenli bölge oluşturabilirsek bu tarihi bir adım olur” dedi.

DSG’den ‘ateşkes ihlali’ suçlaması

Öte yandan Demokratik Suriye Güçleri, Türkiye’nin ilan edilen “ateşkese” rağmen Serekaniye’nin dışındaki üç köyü hedef aldığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre DSG Sözcüsü Mustafa Bali, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Türk ordusu, ateşkese rağmen Assadiya, Mişrafa ve Manacer’e çok sayıda paralı asker ve her türlü ağır silahla saldırıyor. DSG, meşru müdafaa hakkını kullanacak. Anlaşmanın bozulmasının sorumlusu biz değiliz” dedi.

DSG dış ilişkiler sorumlusu Redur Xelil de bu bölgelerde şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti ve “Bu ateşkesin garantörü konumundaki ABD’nin hemen bu saldırıları durdurmalı” diye konuştu.

Söz konusu ‘ateşkes ihlali’ suçlaması, Rusya’nın, Soçi’de varılan mutabakat uyarınca Kürt güçlerinin Suriye-Türkiye sınırının Suriye tarafından çekilmeye başladığını açıklamasının ardından geldi.

Bu suçlamalara ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan ise henüz bir açıklama gelmedi.

Öte yandan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi de BM’ye çağrıda bulundu. 

Açıklamada, yerlerinden edilenlerin yerlerine dönmesinin sağlanması için Serekaniye ve Gire Spi’ye tarafsız bir heyetin gönderilmesi talep edildi. 

“Soçi Mutabakatı”

22 Ekim’deki 6 buçuk saatlik Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından varılan mutabakat, Türkiye’nin operasyon yürüttüğü Serekaniye (Resulayn) ve Gire Spi (Tel Abyad) arasındaki yaklaşık 120 kilometrelik alanda ordusunu bırakmasını temin ediyor.

Mutabakat, sınırın diğer bölümlerine ise Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin girmesini öngörüyor. Bunun gerekçesi olarak da mutabakatta “YPG’nin 30 kilometre güneye çekilmesini sağlamak” ifadesi yer alıyor.


Rusya: Kürt güçleri Suriye sınırından çekiliyor

‘Soçi mutabakatı’nın ardından: Askeri ve siyasi sonuçları ne olacak?

Merkel’in halefinden Türkiye’ye “ilhak” suçlaması

Şoygu, DSG komutanı ile görüştü: Moskova ve Kuzey Suriye’den açıklamalar

ABD, Türkiye’ye yaptırımları kaldırdı




Önceki Haber
HSK'de iki istifa
Sonraki Haber
30'u HDP'li vekillere ait: Meclis'e 31 yeni fezleke geldi