Ana SayfaÇalışma YaşamıValilik yasağının ardından: KHK’liler engellemeye rağmen HDP’de bir araya geldi

Valilik yasağının ardından: KHK’liler engellemeye rağmen HDP’de bir araya geldi

HABER MERKEZİ – Ankara Valiliği’nin “Büyük KHK Buluşması”nı yasaklaması üzerine Ankara’ya gelmeyi başaran KHK’liler engellemelere rağmen HDP Genel Merkezi’nde toplandı. HDP eş genel başkanları Buldan ve Temelli, toplantıya gönderdikleri mesajda, “Bu zulüm ancak bir araya gelerek, dayanışarak, demokrasi ve barış talebinde ısrar ederek son bulabilir” dedi. KHK ile ihraç edilenler, HDP’nin ardından Saadet Partisi’ne de ziyarette bulundu.

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinin 5-6 Ekim tarihlerinde Yılmaz Güney Sahnesi’nde düzenlemeyi planladıkları “Büyük KHK Buluşması” Ankara Valiliği tarafından yasaklanmıştı.

Yasak kararının ardından davet üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Saadet Partisi (SP) genel merkezlerini ziyaret etme kararı alan KHK’liler sabah saatlerinden itibaren engellemelere maruz kaldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Ankara’da bulunan KHK’lilerin bir kısmı, HDP Genel Merkezi’ne giriş yaptı ancak bir süre sonra polis sokağı giriş çıkışlara kapattı.

HDP Genel Merkezi’nin bulunduğu sokak polis araçlarıyla ablukaya alınırken, GBT’den geçirilen KHK’lilerin bir kısmı geri gönderildi.

HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Habip Eksik ise engellemelere tepki gösterdi. Milletvekilleri engellemenin hukuksuz olduğu belirtirken, iki yurttaşın gözaltına alındığı bildirildi.

Polisle HDP’li vekiller arasında kısa süreli gerginlik de yaşandı.

Buldan ve Temelli: Bu zulüm dayanışmayla son bulur

Engellemelere rağmen HDP Genel Merkezi’nde bir araya gelen KHK’lilerin toplantısında HDP’li Gergerlioğlu bir konuşma yaptı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, toplantıdaki KHK’lilere mesaj göndererek, dayanışmanın önemine dikkati çekti.

“‘Birlikte daha güçlüyüz’ sloganıyla bir araya gelen KHK’li Platformları’nın değerli bileşenleri, buluşma dolayısıyla dayanışmayı büyüten değerli katılımcıları, 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’i gerekçe göstererek çıkarılan KHK’ler eliyle on binlerce kamu emekçisi, bilim insanı, eğitimci, sendikacı kendilerinden savunma alma ihtiyacı dahi hissedilmeden ihraç edilerek işsiz bırakıldı, sosyal yaşamdan tecrit edildi. Adeta ölüme terk edildi.
“Kendi sonunu gören AKP iktidarının şiddeti, hukuksuzluğu toplumsal kesimlere yaymasını, antihukuku ‘yeni Türkiye’nin’ düzeni olarak dayatmasını demokrasi güçleri asla kabul etmeyecektir.
“Bu zulüm ancak bir araya gelerek, dayanışarak, demokrasi ve barış talebinde ısrar ederek son bulabilir. Programlarımız dolayısıyla katılamadığımız KHK’liler Buluşması’nı bu duygularla selamlar, HDP’nin her daim mücadelenizin yanında olduğunu bilmenizi isteriz.”

HDP’nin ardından Saadet Partisi’ne ziyaret

KHK’liler HDP’nin ardından öğleden sonra Saadet Partisi’ne bir ziyarette bulundu.

Partiye ait MG kitap kafede gerçekleştirilen görüşmeye çok sayıda KHK’li ve müebbet hapis cezası alan askeri okul öğrencilerin annelerinin yanı sıra HDP’li vekil Gergerlioğlu da katıldı.

KHK heyeti, Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ve beraberindeki parti yöneticileri tarafından karşılandı.

HDP’li Gergerlioğlu, KHK’lilere partisi ile Saadet Partisi’nin kapılarını açmasının değerli olduğunu kaydetti.

Ardından söz alan Karaduman, “Bugün ve yarın Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleşecek olan toplantı, hiçbir hukuk devletinin ciddiyetine yakışmayacak şekilde iptal edildi. Yolda olan insanlar, gelmek üzereyken girişleri engellendi, kendilerine İstanbul’a dönmek zorunda oldukları ifade edildi” diye konuştu.

“Otobüslerin engellenmesi, vereceğimiz mesajdan daha büyük haykırışı ortaya koydu” diyen Karaduman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adaletsizliğin olmadığını ifade etmek üzere yola çıkmışken siyasi iktidar bunu teyit etmiştir. KHK’liler mücadele etmeye devam edecektir. Onurlu duruşun, insanın en temel haklarının gasp edilmesine karşın konulan mücadeleyi sonuna kadar dile getireceğimizi ifade etmek istiyorum.”

Yapılan görüşme ardından KHK heyeti, HDP Genel Merkezi’nde devam eden toplantıya katılmak üzere MG kitap kafeden ayrıldı.

Yürüyüş de engellendi

Öte yandan diğer kentlerden gelen Ankara’ya gelmek isteyen KHK’lilerin de kente girişi engellendi.

İstanbul’dan gelen KHK’lilerin yürüyüş yapmak istemesi üzerine polisler müdahalede bulundu.

Biber gazıyla yapılan müdahalede çok sayıda kişi yaralandı.


KHK’lilerin “Büyük Buluşması” yasaklandı, HDP ve SP’yi ziyaret edecekler

Previous post
Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye dokunulmazlık yanıtı
Next post
Doğu Akdeniz gerilimi: ABD'den “Türkiye'nin sondaj faliyetleri yasa dışı” açıklaması