Ana SayfaDünyaVenezuela’da muhalif partilerle anlaşma

Venezuela’da muhalif partilerle anlaşma

HABER MERKEZİ – Venezuela’da iktidar Ulusal Meclis’te yer alan muhalefet partileriyle Ulusal Seçim Konseyi’nin yenilenmesi için masa oluşturdu.

Latin Amerika ülkesi Venezuela’nın başkenti Caracas’ta Dışişleri Bakanlığı’nda basın mensuplarını bilgilendiren İletişim, Turizm ve Kültür’den Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, Ulusal Meclis’te (AN) temsil edilen bazı muhalif partilerle 16 Eylül’de varılan anlaşmanın sorunsuz ilerlediğini duyurdu.

Sputnik’te yer alan habere göre, Rodriguez, anlaşmada Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) yeniden düzenlenmesinde mutabık kalındığını hatırlatarak, anlaşmacı muhalif partilerle bu yönde çalışma yürütülmesi için masa oluşturulduğunu söyledi.

Anlaşmada yer alan, siyasi tutukluların serbest kalması maddesine de işaret eden Rodriguez, bu konunun Hakikat Komisyonu bünyesinde ele alındığını ve bugün Başsavcı Tarek William Saab’ın çok önemli açıklamalar yapacağını aktardı.

Ne olmuştu?

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti ile muhaliflerin elindeki Ulusal Meclis’teki bazı partiler arasında 16 Eylül’de anlaşma imzalanmış ve diyalog masası oluşturulmuştu.

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli AN Başkanı Juan Guaido’nun tepkiyle karşıladığı anlaşmada, CNE’nin yeni üyelerin atanması, Venezuela’nın hak iddia ettiği Esequibo bölgesindeki haklarının korunması ve bazı davalarda tutuklu yargılananların serbest bırakılması, petrol ürünlerinin gıda karşılığı satışı gibi hususlar yer almıştı.

Venezuela’ya uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasının talep edildiği anlaşmayla ayrıca iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi AN’ye geri dönmüştü.

Previous post
Moody's'ten Türkiye değerlendirmesi: Yaptırımlar riski artıracak
Next post
Elif Şafak’ın “Aşk”ının hakları Netflix tarafından satın alındı