Ana SayfaGüncel‘Yargı reformu’ teklifi Komisyon’da kabul edildi

‘Yargı reformu’ teklifi Komisyon’da kabul edildi

HABER MERKEZİ – AKP’nin hazırladığı ‘yargı reformu paketi’ Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yasa teklifinde KHK ile işlerinden edilen kamu çalışanlarının pasaport iadesi için İçişleri Bakanlığı onayı şart koşuluyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’taki ‘Yargı Reformu Stratejisi Programı’nda açıkladığı ‘yargı reformu paketi’ Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren “Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi”, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Pakette neler var?

AKP’li Mehmet Muş’un Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde hazırlanan ilk paket olduğunu belirttiği yasa teklifinde 39 madde bulunuyor.

Bunlardan biri Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işlerinden ve pasaportlarından edilenlerle ilgili.

Söz konusu teklif, pasaportlarının iadesi için mahkeme kararıyla beraat etmesi halinde dahi İçişleri Bakanlığı’nın incelemesinin sonucunu şart koşuyor.

Ayrıca 15 yılını dolduran avukatlara yeşil pasaport verme koşulunda ise “terör” kriteri var. Buna göre “terörle mücadele kapsamına giren suçlardan hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmış olan avukatlara yeşil pasaport verilmeyecek.”

Yasa teklifiyle ilgili diğer detaylardan bazıları şöyle:

  • KHK ile kamu görevinden edilenler hakkında “yurtdışı yasağı” konulmamışsa, devam eden idari veya adli soruşturmaları ya da davaları yoksa pasaport verilebilecek. Haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilenler ile cezası infaz edilenler ya da ertelenenler de pasaport alabilecek. Fakat pasaportun verilmesi için İçişleri Bakanlığı’nın onayı şart koşuluyor.
  • Hukuk fakültesi mezunlarına “Hukuk mesleklerine giriş sınavı” koşulu getirilecek. Ayrıca hâkimlik, savcılık, avukatlık ve noterlik meslekleri hukuk mesleği olarak kabul edilecek. Sınav, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında hukuk fakültesine girenleri kapsayacak.
  • Soruşturma aşamasında ağır ceza mahkemesi alanına girmeyen suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı (şu an 1 yıl) geçemeyecek. Ağır ceza mahkemesi alanına giren suçlarda ise bu süre en fazla 1 yıl (şu an 2 yıl) olacak. Devlete karşı işlenen suçlarla “Terörle Mücadele Yasası” (TMY) kapsamındaki suçlarda tutukluluk süresi en fazla 1 yıl 6 ay olacak ve 6 aylığına bir kez uzatılabilecek (şu an 5 yıl).
  • İstinaf mahkemelerinde kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara Yargıtay’da temyiz yolu açılacak. Bu kapsamda, “hakaret”, “cumhurbaşkanına hakaret”, “halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit”, “suç işlemeye tahrik”, “suçu ve suçluyu övme”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”, “kanunlara uymamaya tahrik”, “devletin egemenlik alametlerini aşağılama”, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama”, “silahlı örgüt”, “halkı askerlikten soğutma”, “Terörle Mücadele Kanunu”nun 6’ncı maddesinin ikinci ve dördüncü fıkrası ile 7’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlar, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 28 inci maddesinin birinci fıkrası, 31’inci maddesi ve 32’nci maddesinde yer alan suçlar istinaf mahkemesinde kesinleşmiş olsa da Yargıtay’a temyiz başvurusu yapılabilecek.
  • Şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelinmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade ve beyanları özel ortamda, uzmanlar aracılığıyla alınacak.
  • İnternet sitelerine yönelik verilen erişime engelleme kararlarında, içeriğe erişimi engelleme yöntemi uygulanacak. Site değil, ilgili içerik engellenecek.
  • “Örgüt propagandası” suçlarına ‘eleştiri’ ve ‘haber’ kriteri getirilerek, “haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” hükmü eklendi.
  • Yargının hızlandırılması için “seri muhakeme usulü” ve “basit yargılama usulü” sistemi hukuk sistemine girecek.
  • Sanık, avukat, katılan ve vekilin davetiye tebliğ olmasına rağmen duruşmaya gelmemesi halinde duruşmaya devam edilerek, sanığın sorgu tutanakları anlatılmak suretiyle davanın yokluğunda bitirilmesinin yolu açılacak.
Previous post
Setlerdeki tacize karşı: Susma Bitsin'den sonbahar toplantısı
Next post
'Rüya / Şeyh Bedreddin Destanı' yarın sahnede