Ana SayfaGüncel10 Ekim Anıt Meydanı projesi yarışmasına başvurular başladı

10 Ekim Anıt Meydanı projesi yarışmasına başvurular başladı

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda hayatını kaybeden 103 kişi anısına yapılacak anıt için fikir ve tasarım projesi yarışması başlatıldı. Yarışma için son başvuru tarihi 6 Aralık.

Müzakerelerin sona ermesiyle birlikte yeniden başlayan çatışmalı sürecin sonlanması için Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mimar ve Mühendis Odalar Birliği (TMMOB) tarafından 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda barış talebiyle miting gerçekleştirilmek istenmişti.

Türkiye’nin 81 ilinden Ankara’ya gelen on binlerce insanın katılacağı mitinge yönelik IŞİD tarafından canlı bomba saldırısı gerçekleştirilmişti.

Katliamda 103 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce insan yaralanmış ve onlarca insanda kalıcı hasarlar meydana gelmişti.

“Yaşanan insanlık suçunu hatırlatsın”

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim-Der, saldırının gerçekleştiği Ankara Garı önünün anıt meydan haline dönüştürülmesi için ‘Emek, Barış, Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması başlattı.

Projeye ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ankara Garı ve meydanının kuşaklar boyunca ortak değerlerimiz olan emek, barış ve demokrasiye adanarak yurttaşların bir araya geleceği bir kamusal mekân olarak yeniden üretimi hedeflenmektedir.
“Hatırlamak, toplumun belleğini geleceğe taşıyan önemli bir pratiktir. Belleğin pratikler vasıtasıyla mekânda yeniden üretilmesi, kenti kuşaklar arasında toplumsal bilinç ve farkındalıkların yeniden üretildiği, tüm bileşenleri ile yaşayan ortak bir zemin olarak kavramamızı da olanaklı kılmaktadır. Katliamda hayatını kaybedenleri anmak, yaşanan insanlık suçunu hatırlamak ve hatırlatmak amacıyla meydanın bütüncül bir yaklaşımla ve bir tür “anıt meydan” olarak yeniden ele alınması sağlanacaktır.
“Bu yarışma, bu acı saldırının gerçekleştiği mekân olan Ankara Garı ve yakın çevresinin, söz konusu mitingin ana teması olan “emek, barış ve demokrasi” temaları ile bir tür anı mekân olarak yeniden kurgulanmasını amaçlamaktadır. Bununla birlikte, 10 Ekim sonrası yasaklı hale getirilen kentsel kamusal alanlarımızı kullanarak özgürleştirmeyi, örgütlerimizin tarihi buluşma ve toplanma alanlarını yeniden yaşatmayı umut ediyoruz.”

Başvuru takvimi

Yarışma süreci 23 Kasım 2019 tarihi itibari ile başlamış olup takvim şu şekilde ilerleyecek:

  • Sorular için son gün: 6 Aralık 2019
  • Soruların cevaplanması: 13 Aralık 2019
  • Yer görme: 21 Aralık 2019
  • Proje Teslim tarihi: 24 Şubat 2020
  • Jüri Değerlendirmesi: 29 Şubat – 1 Mart 2020
  • Değerlendirme Konferansı: 3 Mart 2020
  • Yarışmayı Kazananların açıklanması: 5 Mart 2020

Yarışma ile ilgili detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
Yanında çalışan çocuğu darp eden erkeğe ilk duruşmada tahliye
Next post
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yolcu uçağı evlerin üzerine düştü