Ana SayfaGüncel10 Ekim Davası’nda sanık avukatı: Bab’a girilmese bombalar patlamayacaktı

10 Ekim Davası’nda sanık avukatı: Bab’a girilmese bombalar patlamayacaktı

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Katliamı’na ilişkin firari sanıklar yönünden devam eden davanın duruşmasında sanık Erman Ekici’nin avukatı Erhan Fidan, IŞİD lideri Bağdadi’ye “halife” dedi ve “Türkiye El Bab’a girmese bombalar patlamayacaktı” diyerek skandal bir savunma yaptı.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası’nda firari sanıkların yargılandığı dava, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

16 firari sanık yönünden tefrik edilen dosyanın 3’üncü duruşmasına, ana davada “örgüt yöneticiliği”nden 18 yıl hapis cezasına çarptırılan, ancak hakkında bu kez “insanlığa karşı suç işlemek”ten iddianame hazırlanan Erman Ekici getirildi.

Önceki iki duruşmada sanık sandalyeleri boş kalmıştı.

Duruşmada önce mahkeme başkanı tarafından davaya katılanların isimleri tek tek okundu.

İsmi okunanlardan biri 10 Ekim Katliamı’nda kızını ve eşinin kardeşini kaybeden Hatice Çevik’ti. Yerine kayyum atanıp, tutuklanan Suruç Belediye Eşbaşkanı Çevik’in ismi okunduğu sırada ise aileler hep birlikte “tutuklu” diye bağırdı.

Sonrasında iddianamenin sanık Erman Ekici yönündeki kısımları okundu.

Sanık, avukatların sorularına yanıt vermedi

Yöneltilen suçlamaya dair savunma yapan Erman Ekici, “Yunus Durmaz’ın materyalleri ve Yakup Şahin’in ifadesinden yola çıkılarak hakkımda iddianame düzenledi. Şahin ifadesinde hücre evlerinden bahsederken, yetkili kimsenin giremeyeceğini söylüyor. Benim girip, çıktığıma dair görüntü yok. Ben kurban seçildim” diyerek kendisini savundu.

Çapraz sorgulamasına geçilen Ekici, avukatların sorularına yanıt vermedi.

İddia makamının “Örgütün 10 Ekim’deki eylemi gerçekleştirmekteki amacı nedir?” diye sorduğu Ekici, “Ben örgüte ait bir insan değilim, bilmiyorum” diye yanıt verdi.

Yine iddia makamının yönelttiği “10 Ekim’de örgüt içindeki işbirliğinden haberin var mı?” sorusuna ise Ekici, şu yanıtı verdi:

“Yunus Durmaz ile en son 2013 yılında görüştüm. Hücre evlerinin görüntüleri çıktı. Bir tane beni gösteren görüntü çıkmadı. Göz önüne alınmadı. Durmaz’ın dijital materyallerinde tek bir yerde ben yokum. Suriye’deki kamplarından da görüntü çıktı yani hiç mi takılmadım. Ben çok mu profesyonel bir teröristim ki takılmadım.”

Ekici’nin çapraz sorgusunun ardından mahkeme başkanı tarafından dosyaya eklenen belgeler okundu.

Mahkeme başkanı, “kırmızı bülten” ile aranan firari sanıklar hakkında Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkerelere yanıt verilmediği bilgisini paylaştı.

Savcılık 2 Ekim’de Yakup Şahin’in araştırılmasını istemiş

Dosyaya eklenen belgelere ilişkin beyanda bulunan avukat Kemal Gündüz, 10 Ekim Katliamı’na ilişkin mahkeme kalemine bırakılan 9 klasörlük dosya üzerinde durdu.

Bu klasörlerden birinde dava sanıklarından Yakup Şahin hakkında Nizip Cumhuriyet Savcılığı’nın bir soruşturma yaptığı bilgisinin yer aldığını paylaşan Gündüz, “Nizip Savcılığı, Yakup Şahin’in plakasını, fotoğrafını almış. Örgüt bağlantıları araştırılsın diye Antep Terörle Mücadele Şubesi’ne ve İstihbarat Daire Başkanlığı’na 2 Ekim 2015 tarihinde yazı yazmış” dedi, ancak bir şey yapılmadığını vurguladı.

Gündüz, “Nizip Savcılığı, Antep Emniyeti, TEM, İstihbarat Daire Başkanı’na yazı gönderilmiş. Antep Emniyeti görevini yapsaydı, İstihbarat görevini yapsaydı bu katliam önlenebilirdi. Kamusal ihmal çok açık” diye de belirtti.

“Türkiye El Bab’a girmese bombalar patlamayacaktı”

Öğle arasının ardından devam eden duruşmada sanık avukatının beyanları tepki çekti.

Erman Ekici’nin avukatı Erhan Fidan’ın yaptığı savunmada HDP ve partinin eski eşbaşkanlarından Selahattin Demirtaş’ı hedef göstermesi salondan tepki çekti.

Salonu susturmaya çalışan mahkeme başkanı “karşılıklı diyalog kurmayın” derken, avukat Fidan mağdur yakınlarına “soytarı” diyerek hakarette bulundu.

Daha sonra savunmasını sürdüren sanık avukatı Fidan, “IŞİD’in anayasayı bozma amacı yoktur. IŞİD’in Türkiye’yle anayasa problemi yoktur. Ne zaman ki Türkiye El Bab’a girdi. Halife olan Ebubekir Bağdadi bundan sonra bir açıklama yaptı: ‘Türkiye bizim cihat alanımıza girmiştir’. El Bab’a girdikleri için Türkiye’de bombalar patlamıştır. Türkiye El Bab’a girmese bombalar patlamayacaktı. Karşılıklı bir çatışma ortamı olmuştur” dedi.

Son olarak “Nasıl bir IŞİD’çi AKP üyesidir? IŞİD’çiler demokrasiyi küfür görür. Demokratik bir partiye üye olması ve oy kullanması akıl alır gibi değil. Müvekkilimin beraat etmesini talep ediyorum” diyen sanık avukatı Fidan, savunmasının ardından mahkemeden ayrıldı.

Duruşma müşteki avukatlarının savunmasıyla devam ediyor.

Ne olmuştu?

10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası’nda yargılanan 35 sanıklı duruşmanın 3 Ağustos 2018 tarihinde görülen dava duruşmasında 19 sanığa ceza verilerek, 16 firari sanığın dava dosyası ayrılmıştı.

Mahkeme heyeti 9 sanığa “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer kez, “kasten öldürme” suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Ayrıca sanıklara 20’si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 bin 557’şer yıl hapis cezası verilmişti.

Dosyası ayrılan 16 firari sanığın isimleri şöyle: İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentina Slobodjanjuk, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız ve Hasan Hüseyin Uğur.


Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.



Önceki Haber
HDK: Yaklaşık 240 siyasetçi kadın cezaevinde
Sonraki Haber
Erdoğan: Tarımsal hasılada dünyada yedinci, Avrupa'da birinci sıradayız