Ana SayfaCezaevleri10 gündür açlık grevindeki tutuklular ihlalleri tek tek anlattı

10 gündür açlık grevindeki tutuklular ihlalleri tek tek anlattı

HABER MERKEZİ – Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutukluların kötü muamele ve hak ihlallerine karşı başlattıkları açlık grevi eylemi bugün 10’uncu gününde. Tutuklular İHD’ye gönderdikleri mektupta yaşananları anlatırken, ‘duyarlılık’ çağrısı yaptı.

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular 12 Kasım’dan bu yana yani 10 gündür açlık grevinde.

Tutuklular kötü muamele ve hak ihlallerine karşın başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini ‘talepleri karşılanıncaya’ dek sürdüreceklerini belirtiyor.

Talepleri ise hak ihlallerinin son bulması yani; ayakta sayım dayatması, keyfi disiplin soruşturmaları, kapalı ve açık görüş yasakları, darp, iletişim hakkının engellenmesi…

İhlalleri mektupla anlattılar

Son olarak yaşadıkları hak ihlallerini içeren bir mektubu İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’ne gönderen tutuklular, bir kez daha cezaevindeki duruma dikkat çekti.

Tutuklular adına Hasan Muhammed İbiş tarafından gönderilen mektupta, hak ihlallerinin son bulması için açlık grevine girildiği yinelenirken, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre İbiş mektubunda, ‘can güvenliklerinin kalmadığını’ dile getirdi.

8 Ağustos’ta ayakta sayım dayatmasını kabul etmedikleri için işkenceye maruz kaldıklarını, yine haklarında disiplin soruşturması açıldığını aktaran İbiş, dayatmaların devam ettiğini ve kendilerine bir yıllık görüş yasağı getirildiğini belirtti.

Günde iki kez ayakta sayım dayatması yapıldığını, buna uymayanlara ‘sayıma karşı çıkmak’ bahanesiyle disiplin soruşturması açıldığını aktaran İbiş, bu soruşturmaların “keyfi” olduğunu vurguladı.

İbiş bu sorunu Adalet Bakanlığı, Başsavcılık, Meclis ve İHD gibi kurumlara iletseler de “OHAL’den kalma uygulamaların” cezaevinde sürdüğünü aktardı.

Mektupta dile getirilen diğer hak ihlalleri de özetle şöyle:

  • Cezaevi idaresi siyasi tutuklulara ‘eşitlik ilkesine’ aykırı davranıyor; cezaevi müdürü, başmemur, personel ve doktor ırkçı, ideolojik ve ötekileştirici yaklaşım sergiliyor
  • Toplatılma kararı olmamasına rağmen kitap ve dergilere el konuluyor, Yeni Yaşam gazetesi verilmiyor
  • Sohbet ve atölyeye çıkma hakkı engelleniyor
  • Radyolara el konuluyor
  • Metal karavanalar yerine kanserojen madde özelliği taşıyan plastik karavanalarda yemek dağıtımı yapılıyor
  • Bu uygulamalar birçok hastalığın önü açarken, hasta tutukluların tedavisi geciktiriliyor ya da yapılmıyor, bu da kronik hastalıklara vesile oluyor
  • Koğuşların üzeri tellerle kapatılıyor

“Bizler tüm bu uygulamalar kalkana kadar açlık grevine girmiş bulunmaktayız” denilen mektupta, insan hakları savunucularına ve kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuluyor.

Previous post
Altın Gün 'Gece' albümüyle Grammy adayı
Next post
Kadıköy'de parklara öldürülen kadınların isimleri verilecek