Ana SayfaKitap1950’li yıllar İstanbul’undan kadın hikâyeleri

1950’li yıllar İstanbul’undan kadın hikâyeleri

HABER MERKEZİ – Tomris Alpay, “Gülsün, Ağavni, Zilha” adlı eserinde daha çok kadınlara ait ve gün yüzü görmeden yok olup giden yaşanmışlıkları 11 adet hikâye ile ortaya koyuyor. Aras Yayıncılık etiketiyle çıkan ve 1950’li yıllar İstanbul’undan kadın hikâyelerini odağına alan kitap raflarda.

Aras Yayıncılık etiketiyle 22 Kasım’da (bugün) raflarda yerini alan “Gülsün, Ağavni, Zilha” adlı eser, Tomris Alpay’a öykü dalında 2019 Yunus Nadi Ödülü’nü kazandırdı.

11 adet hikâyenin yer aldığı eser, daha çok kadınlara ait ve gün yüzü görmeden yok olup giden yaşanmışlıkları sunuyor.

Eserde, ‘Agavni’ çok kültürlülüğü, ‘Gülsün’ yoksulluğu, ‘Zilha’ zenginliği sergilemekte. Bu kadınların buluştuğu ortak nokta ise “kaybeden insanlar” olmaları.

Tomris Alpay, kitabında Sarmaşık Sokak’tan Burgazada’ya, Tenedos-Bozcaada’dan Taşoz’a, anakara ile adalar arasında özenle işlenmiş ruh hallerini birbirine bağlayan öyküler ortaya koyuyor.

Kitapta, mücadeleci ve savaşçı kadınların arasındaki bağlar ve belleğin katmanlarında saklı acılı olayların gölgesinde örülen küçük dayanışma ağları büyük bir titizlikle sunuluyor.

Çalışma, üzerinden sürgünler, yangınlar, aşklar, özlemler geçen hayatları ortaya koyarken, 1955’te yaşanan 6-7 Eylül Pogromu’na da değinerek, göç olgusunu konu alıyor.

Tomris Alpay kimdir?

1943 yılında İstanbul’da doğdu.

1962’de Notre Dame de Sion Lisesi, 1966’da İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu.

1992-1995 yılları arasında, Cumhuriyet Dergi, Yeni Yüzyıl, Radikal ve Hürriyet gazetelerinde kadın, çevre ve gençlik konularında denemeleri yayımlandı.

2008 yılından beri Notre Dame de Sion Lisesi Edebiyat Ödülü jüri başkanlığını yürütmekte.

Previous post
Dernekler Kanunu'nda değişiklik görüşmeleri: AKP ile CHP arasında "fişleme" tartışması
Next post
HDP'den küresel eylem dalgasına dair açıklama