Ana SayfaGüncel3 yıldır tutukluydu: Gazeteci İdris Sayılğan tahliye edildi

3 yıldır tutukluydu: Gazeteci İdris Sayılğan tahliye edildi

HABER MERKEZİ – İstinaf mahkemesi, tutuklu gazeteci İdris Sayılğan’ın tahliyesi karar verdi. Kararın ardından Sayılğan, tam 1137 gündür tutulduğu cezaevinden tahliye oldu.

26 Ekim 2016’dan beri tutuklu bulunan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan’a, yargılandığı davanın Ocak ayında yapılan karar duruşmasında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla 8 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hapis cezası, Sayılğan’ın avukatları tarafından bir üst mahkemeye taşınmıştı.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, istinaf incelemesi sonucu 3 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Sayılğan’ın tahliyesine karar verdi.

Bunun üzerine gazeteci Sayılğan, tutuklu bulunduğu Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tahliye edildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 11 Aralık 2018 tarihinde Sayılğan’ın yaptığı başvuruyu öncelikli olarak inceleyeceğini duyurmuştu.

2019 yılı Haziran ayında AİHM, Türkiye’den savunma istemiş, gazetecinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyla ilgili sürecin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) kişilerin Özgürlük ve Güvenlik Hakkını garanti altına alan 5. maddesine uygun olarak ele alınıp alınmadığını ve özellikle 5. maddede anıldığı şekliyle “hızlı karar” süreçlerine uygun olarak ilerleyip ilerlemediğini sormuştu.

Mahkeme ayrıca, gazetecinin tutuklu olarak yargılanmasının AİHS’nin 5. maddesini ihlal edip etmediğini ve tutuklama sırasında dosyada bulunan delillerin isnat edilen suçun işlendiğine dair bağımsız bir gözlemciyi ikna edip edemeyeceği sorusunu yöneltmişti.

AİHM ayrıca, Türkiye’den açıklama istediği bir diğer soruda başvurucunun ifade özgürlüğününün ihlal edilip edilmediğini ve tutukluluğunun ifade özgürlüğünü koruyan AİHS 10. maddesine uygun olup olmadığını sormuştu.


Gazeteci İdris Sayılğan’a bir dava daha açıldı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Turkuvaz Medya'dan Şaban Vatan'a tazminat davası
Sonraki Haber
Barış akademisyenleri İstanbul Valiliği önünde eylem yapacak