Ana SayfaGüncel31 Mart’tan beri 24 belediyesine el konulan HDP’den ‘kayyum raporu’

31 Mart’tan beri 24 belediyesine el konulan HDP’den ‘kayyum raporu’

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ın ardından üçü büyükşehir 24 belediyesine kayyum atanan HDP, kayyum atamalarına dair raporunu paylaştı. Raporda “yarın diğer şehirlerin de belediye ve yerel yönetim yapılarına müdahale edecek adımların altyapısının Kürt illerinde gerçekleştirildiği” ifade edilirken, kayyum konusunun, “AKP-MHP iktidarının Kürtler ve demokrasi ile kurduğu gasp edici ve düşmanca ilişkinin açık bir göstergesi” olduğu belirtiliyor.

HDP, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından partinin kazandığı belediyelere dönük kayyum atamalarına dair raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Partinin internet sitesi üzerinden de paylaşılan rapor “Türkiye’de Kayyım Rejimi: Seçme ve Seçilme Hakkının Gaspı” başlığını taşıyor.

Parti, 31 Mart yerel seçimlerinden önce 28 Şubat 2019’da, 2016-2019 arasındaki süreci kapsayan detaylı bir kayyum raporu hazırlamıştı. Bu son rapor ise 31 Mart-20 Kasım 2019 arası dönemi kapsıyor.

Raporun girişinde İçişleri Bakanlığı’nın “Kayyum Dönemindeki Belediyecilik hizmetleri bir sistem olarak ele alınabilir” şeklindeki açıklaması hatırlatılarak, “kayyum modelinin” her tarafta uygulamaya geçirildiği belirtiliyor.

31 Mart’ta belediyelerin daha önce atanan kayyumlardan seçim yoluyla geri alınmasından sonra gelişen olayların kronolojik öyküsünün anlatıldığı raporda, bu sürecin iki aşamalı olduğu ifade ediliyor: “19 Ağustos’a kadar yapılanlar yıpratma denemeleridir; 19 Ağustos’tan sonraki süreç ise çalınan minareye kılıf uydurmaya bile gerek duyulmayan uygulamaları içerir.”

KHK gerekçesiyle verilmeyen mazbatalar, kayyum atanan belediyeler, tutuklanan eş başkanlar, belediye meclislerinin fiili feshi gibi grafikler raporda detaylı şekilde aktarılıyor.



31 Mart seçimlerinde bin 389 belediye başkanının belirlendiği seçimin sonucuna göre, seçilen kadın başkan sayısının 45 olduğu hatırlatılırken, 45 kadın başkandan 24’ünün HDP’li başkanlardan oluştuğu belirtiliyor.

“HDP’nin şu anda Türkiye’de yüzde 53.5 kadın başkanı oranı ile siyasette kadın temsiliyeti açısından çok önemli bir noktada” olduğu ifade ediliyor.

Halihazırda tutuklu 13 belediye eş başkanından yedisinin ise kadın olduğu hatırlatılıyor.

Hukuk konusunun ele alındığı raporun son bölümünde ise kayyum atamalarına dair gerekçelerin ve atıfta bulunulan yasa maddelerinin ‘neden doğru olmadığı’ anlatılıyor.

“31 Mart’tan bu yana kronolojisini verdiğimiz hukuksuzluklar silsilesi, gerçek bir yerel yönetim darbesidir” ifadesinin yer aldığı rapor, şöyle devam ediyor:

“Tüm Türkiye’yi demokrasi açısından ilgilendiren bu darbenin mantığına baktığımızda, yarın diğer şehirlerin de belediye ve yerel yönetim yapılarına müdahale edecek adımların altyapısı, Kürt illerinde gerçekleştirilmektedir.
“Sandık yoluyla gelmek konusunda övünenlerin, sandıkla gelenlere yaptıkları dehşet vericidir. Kayyum konusu, AKP-MHP iktidarının Kürtler ve demokrasi ile kurduğu gasp edici ve düşmanca ilişkinin açık bir göstergesidir.
“Bu bağlamda kayyum atamalarını, belediye ve irade gasplarını anlık, sadece bugüne ait bir uygulama olarak görmemek gerekir. Uygulamaların arka planı son derece ideolojik, tarihsel ve uzun erimlidir, Kürt halkına yönelik geleneksel devlet politikalarının devamıdır.
“Öte yandan kayyım atamalarında diğer iştah kabartan konuların ise ihaleler, fetih arzusu, rant paylaşımı ve her şeyi talan etmek olduğunu belirtmek gerekir. Kürtlerin demokratik kazanımlarını gasp etmek söz konusu olduğunda, hukuk dışı tüm saldırılar kılıfına uydurulur.
“Kadınların kazanımlarına yönelik kırım politikası; ekolojik toplum anlayışına dayalı politikalarımıza yönelik rantsal yaklaşım; sosyal politika adı altında girişilen asimilasyon uygulamaları; Kürt kimliğini ve kültürünü Türkleştirme sevdası; muhtaç kılma anlayışı ve ekonomisi üzerinden yoksulun daha da yoksullaştırılması; dev bir eşitsizlik girdabının yaratılması ve diğerleri hep kayyım atamalarının genel bir sonucudur.”

Üçü büyükşehir 24 belediyeye kayyum

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı.

Bu kayyumları diğer il ve ilçeler takip etmişti. Şu ana kadarki ‘kayyum kronolojisi’ şöyle:

  • 17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp
  • 18 Eylül’de Erzurum’un Karıyazı
  • 18 Ekim’de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin
  • 22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş
  • 29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre
  • 2 Kasım’da Van’ın Saray
  • 4 Kasım’da Mardin’in Kızıltepe
  • 9 Kasım’da Van’ın İpekyolu
  • 13 Kasım’da Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro ile Şırnak’ın İdil ilçeleri ve Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi
  • 16 Kasım’da Mardin’in Savur, Mazıdağ ve Derik ile Urfa’nın Suruç

Böylece bugüne dek HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 24 belediyesine kayyum atanmış oldu.




Önceki Haber
Lavrov: Türkiye, harekatın yeniden başlamayacağına dair güvence verdi
Sonraki Haber
Grup Yorum'un açlık grevindeki iki üyesine tahliye, başsavcılıktan itiraz