Ana SayfaDünyaABD Başkan Yardımcısı Pence’den Barzani’ye ziyaret

ABD Başkan Yardımcısı Pence’den Barzani’ye ziyaret

HABER MERKEZİ – ABD Başkan Yardımcısı Pence, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani’yle bir araya geldi. Görüşmede ABD’nin Kürt birliklere destek ve ortaklık mesajı verdiği açıklandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumartesi günü (23 Kasım) Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne ziyaret gerçekleştirdi.

Reuters’ın haberine göre güvenlik gerekçesiyle önceden açıklanmayan gezide orduya ait kargo uçağıyla El Esat Hava Üssü’ne inen Pence, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’yle telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede ülkede Ekim ayından beri devam eden ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan protestoların gündeme geldiği öğrenildi.

Pence, Abdülmehdi’nin şiddet olaylarını önlemek ve demokrasinin parçası olan barışçı protestocuları koruma ve saygı gösterme sözü verdiğini söyledi.

ABD’li yetkililer, Iraklı liderin Pence’in daveti üzerine ABD üssüne gitmek istemediği, Pence’nin de güvenlik gerekçesiyle Bağdat’ın merkezine gitmemesi nedeniyle görüşmenin telefonda gerçekleştiğini açıkladı.

Barzani ile görüşme

Pence, Enbar’ın batısındaki Aynu’l Esad Üssü’nde bulunan ABD’li askerlerle Şükran Günü yemeğinde bir araya geldikten sonra Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e geçti.

ABD Başkan Yardımcısı Pence burada Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’yle bir araya geldi.

Rudaw’ın aktardığına göre burada açıklamalarda bulunan Barzani şunları söyledi:

“Kürdistan halkı ve burada yaşayan bütün etnik gruplar adında IŞİD teröristlerine karşı mücadelemizde bize verdiğiniz desteklerden dolayı Amerika Birleşik devletlerine teşekkür etmek istiyorum. Sizin desteğiniz olmasaydı biz şu anda bu şekilde olamayacaktık. Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verdiğiniz desteklerden dolayı size teşekkür ediyoruz.”

Pence: Bölgenizi işgal etmelerine izin vermeyeceğiz

Erbil ziyaretine ilişkin açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Pence ise, “Başkan Trump’ın adına Kürt halkı ile Amerikan halkı arasında terörle mücadeledeki işbirliği ve müttefikliği güçlendirmek adına ziyaret ettik” dedi.

Amerikan ve Kürt halkı arasındaki tarihi ilişkilere değinen Pence, “ABD’li askerilerin cesaretiyle Peşmerge ve Suriyeli Kürt müttefiklerimizin cesaretiyle Mart ayında IŞİD hilafetini yok etmekte büyük işbirliği ve başarı gösterdik. Anlaşıldığı üzere tepkiler açık bir şekilde başarı gösterdiğimizi ortaya koyuyor” dedi.

ABD’nin Kürdistan Bölgesi’ne desteğini devam ettireceğine vurgu yapan Pence, “Başkanlığınızdaki Irak Kürdistan Bölgesi’ne desteğimiz sürecektir. Buradan size güvence vermek istiyorum, ne IŞİD ne de hiçbir terör örgütü bölgenizi işgal etmesine ve tehdit unsuru olmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
25 Kasım'a doğru: 'Erkek şiddetindeki artış dönüştürülen rejimin sonucu'
Sonraki Haber
Rabia Naz soruşturmasında DNA sonucu açıklandı