Ana SayfaDünyaABD, Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekiliyor

ABD, Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekiliyor

HABER MERKEZİ – ABD, iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçlayan Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmek üzere Birleşmiş Milletler’e resmen başvuruda bulundu.

ABD, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının salımınını azaltmayı öngören Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekiliyor.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, resmi başvuruyu dün Birleşmiş Milletler’e (BM) ilettiklerini açıkladı.

Pompeo, yaptığı açıklamada “ABD, tüm emisyonları azaltmada, direnç geliştirmede, ekonomimizi büyütmede ve vatandaşlarımız için enerji sağlamada elde ettiği rekorla dünya lideri olarak yaptıklarıyla gurur duyuyor. Bizimki gerçekçi ve pragmatik bir model” ifadelerini kullandı.

ABD, 4 Kasım 2020 tarihinde anlaşmadan resmen çekilmiş olacak.

Böylelikle yaklaşık 200 ülkenin imzaladığı anlaşmanın dışında kalan tek ülke olacak.

Küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine kıyasla 2 derecenin altında tutulmasını hedefleyen anlaşma, 2015 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanmıştı.

ABD, Çin’in ardından tüm dünyada en çok sera gazı salınımına neden olan ikinci ülke konumunda.

Fransa’dan tepki

Fransa, ABD’nin iklim anlaşmasından çekilmek için attığı adıma tepki gösterdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin ziyaretinde ona eşlik eden bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi, “Bundan üzüntü duyuyoruz ve bu durum, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik üzerine Fransız-Çin ortaklığını daha da gerekli hale getiriyor” açıklamasında bulundu.

Aynı yetkili Macron ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in “Paris İklim Anlaşması’ndan geri dönülmezliği” içeren bir paragrafın da bulunduğu bir pakt imzalayacağını söyledi.


Karınca, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi
Previous post
Kılıçdaroğlu: Harekatta haklıyken haksız duruma düştük
Next post
İspanya'da mahkeme 'tecavüz değil taciz' dedi, halk sokağa çıktı