Ana SayfaDünyaABD’de Halkbank Davası: 2’nci duruşmada neler oldu?

ABD’de Halkbank Davası: 2’nci duruşmada neler oldu?

HABER MERKEZİ – New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından Halkbank aleyhine açılan davanın usulle ilgili ikinci duruşmasına, bankaya ABD’de danışmanlık ve temsilcilik yapan hukuk firmasının avukatlarının “gözlemci” olarak katılma talebine Hakim Berman tepki gösterdi.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından Halkbank hakkında ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesinde rol oynadığı gerekçesiyle iddianame hazırlanmasının ardından açılan davanın ikinci duruşması yapıldı.

Duruşmaya, başsavcılığa bağlı savcı yardımcılarıyla bir dönem Halkbank soruşturmasıyla ilgili bankaya danışmanlık ve ABD’de hukuki temsilciliğini yapan King & Spalding hukuk firmasına bağlı dört avukat katıldı.

Duruşma, savcılık tarafından elektronik sisteme yeni yüklenen Halkbank’a iletilen tebligatla ilgili belgeler Hakim Richard Berman tarafından incelendiği için yarım saat gecikmeli olarak başladı.

King & Spalding hukuk firması avukatları, mahkemeye dün yaptıkları yazılı başvuruyla ilgili taleplerini sözlü olarak aktardı.

Hakim Berman, Halkbank’ın yapılacak yeni bir duruşmada sınırlı ve özel katılım şartıyla katılma talebiyle ilgili King & Spalding hukuk firmasından ayrıntılı yeni bir başvuru dilekçesi istedi.

Berman, Halkbank’ın bir dönem temsilciliğini yürüten ancak yetkileri olmadığı için tebligatı almayan avukatlara, argümanlarını sunmaları için 19 Kasım’a kadar süre verdi.

Ayrıca Berman, Halkbank’ın avukatlardan iddianamenin geri çekilmesi ve reddi hakim taleplerini gerekçelerini de detaylarıyla sunmalarını istedi.

Duruşma öncesi İran yaptırımlarını delmeye yardımla suçlanan Halkbank’ın avukatı, davanın düşürülmesi ve reddi hakim talebinde bulunmuştu.

2 Aralık’a kadar yazılı talepler mahkemeye sunulacak

Hakim Berman, savcılığa da avukatların iddiaları ve savunmaları yanıtlamaları için 26 Kasım’a kadar süre verdi.

Savcılığın yazılı başvurusundan sonra King & Spalding hukuk firmasına da 2 Aralık’a kadar savcılık tarafından sunulan dilekçeye cevap vermesi için süre tanıdı.

Berman, King & Spalding hukuk firması avukatlarının mahkemede gözlemci olarak bulunma talebinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Burada hem varsınız hem de yoksunuz” yorumunu yaptı.

Halkbank’ın bir kurum olduğunu hatırlatan Berman, davayla ilgili herhangi bir tutuklanma olmayacağı için tebligatı reddedip duruşmaya neden katılmadıklarını anlayamadığını ifade etti.

Ne olmuştu?

16 Ekim’de ABD’de İran’a uygulanan yaptırımların delinmesinde rol oynadığı gerekçesiyle Halkbank hakkında iddianame hazırlanmıştı.

Halkbank, iddianame ve yargı sürecini Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik başlattığı askeri operasyon sebebiyle Türkiye’ye karşı başlatılan yaptırımların bir parçası olarak nitelemişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise iddiaları “yasadışı, çirkin” bir adım olarak tanımlamıştı.

Halkbank’ın yaklaşık 20 milyar dolarlık usulsüz para transferi ve finansal işlem gerçekleştirdiği öne sürülen iddianamede, bankaya altı ayrı suçlama yöneltiliyor:

  • ABD’yi dolandırmak için komplo kurmak
  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak
  • Bankacılık dolandırıcılığı
  • Bankacılık dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak
  • Kara para aklamak
  • Kara para aklamak için komplo kurmak

Karınca, Amerika’nın Sesi, DW Türkçe
Previous post
Kadın Yazısı Festivali'ne geri sayım başladı
Next post
Britanya'da erken seçim için kampanya dönemi başladı