Ana SayfaDünyaABD’den İran İletişim Bakanı’na yaptırım

ABD’den İran İletişim Bakanı’na yaptırım

HABER MERKEZİ – ABD, İran Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azari Jahromi’ye yaptırım kararı aldı. Kararın gerekçesi ise ülke çapında düzenlenen protestolardan sonra getirilen internet yasağı.

İran’da onlarca şehirde 15 Kasım Cuma günü benzin fiyatlarına yapılan zamma karşı başlayan protestolar sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre eylemlerin başladığı Cuma gününden Pazartesi’ye kadar, 21 şehirde en az 106 kişi hayatını kaybetti.

Pazartesi gününden sonra da protestolar sürdü ancak Tahran yönetiminin getirdiği internet yasağından dolayı eylemlerin boyutu ve ölü sayısının artıp artmadığı bilinmiyor.

Buna karşın ABD, İran’da ülke çapına yayılan rejim karşıtı eylemler sonrası internete erişim engeli getirilmesi üzerine İran Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azari Jahromi’ye yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Açıklama ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin’den geldi. Mnuchin, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İran’ın liderleri özgür ve açık bir internet imkanının kendi gayrimeşruluklarını ortaya çıkardığının farkında. O nedenle rejim karşıtı gösterileri bastırmak amacıyla internete erişim yasağı getiriyorlar.
“İnternete ve milyonlarca İranlı’nın birbirleriyle ve dış dünyayla irtibat kurmasını sağlayan mesajlaşma uygulamalarına kısıtlama getirdiği için İran Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanı’nı yaptırım listesine alıyoruz.”

Yaptırım kararı, Cahromi’nin ABD’deki malvarlığının dondurulmasını ve başta bankalar olmak üzere ABD’lilerin İranlı Bakan ile iş yapmasının yasaklanmasını öngörüyor.

İran’ın Perşembe günü itibariyle kaldırmaya başladığını söylediği internet yasağı protestocuların sosyal medyada eylemlerden bilgi ve görüntü paylaşmasını engellemiş, protestoların boyutuna ilişkin güvenilir haber alınmasını da zorlaştırmıştı.

Benzine ne kadar zam yapıldı?

İran’da daha önce litresi 10.000 İran Riyali olan benzinin fiyatı ‘kartlı’ 15.000, ‘kartsız’ ise 30.000 İran Riyali’ne çıkarıldı.

Benzin fiyatlarına yapılan zammın oranı birçok yerde “yüzde 50” olarak gösterilirken, gerçekte ise benzine yüzde 200 zam yapıldığı ortaya çıktı.

Kartlı sistemle bir özel araç sadece ayda 60 litre benzin alabiliyor.

Ayda 60 litre benzin alma hakkını kullanan araç, onun dışında alacağı benzinin litresini 30.000 riyalden almak zorunda.


Karınca, Amerika’nın Sesi, DW Türkçe, BBC Türkçe
Previous post
Beynimiz nasıl çalışır?
Next post
Süper Lig’in ilk kadın kulüp başkanı: Berna Gözbaşı