Ana SayfaDünyaABD’den yaptırım uyarısı: Türkiye S-400’lerden ‘bir şekilde kurtulmalı’

ABD’den yaptırım uyarısı: Türkiye S-400’lerden ‘bir şekilde kurtulmalı’

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, yaptırımların hala masada olduğunu hatırlatarak, “Türkiye S-400’leri imha etmeli, iade etmeli veya onlardan ‘bir şekilde kurtulmalı’” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi konusunda Ankara ile Washington arasındaki kriz sürüyor.

Reuters haber ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevli üst düzey bir yetkilinin iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için Türkiye’nin S-400’lerden “bir şekilde kurtulması gerektiğini” söylediğini aktardı.

Adının saklı kalması koşulu ile basın mensuplarına açıklama yapan ABD’li yetkili, S-400’lerin NATO’nun savunma kapasitesine zarar verdiğini savundu.

Türkiye’nin masaya geri dönmesinin halen mümkün olduğunu belirten söz konusu yetkili, “Bunun için S-400’leri imha etmeleri, iade etmeleri veya bir şekilde S-400’lerden kurtulmaları gerektiğini biliyorlar” dedi.

ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamasının hala masadaki seçeneklerden biri olduğunu da söyledi: “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımların zamanlaması nihai değil.”

Yaptırım uyarıları ilk değil

ABD’den gelen daha önceki açıklamalarda da, CAATSA yaptırımlarının devreye girebileceği tehdidi gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 13 Kasım’da Beyaz Saray’da bir araya geldiği toplantıya katılan senatörlerden Lindsey Graham, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi ve “güvenli bölge” konularında Washington’ın “kabul edebileceği” bir çözüm bulunamaması durumunda Ankara’ya yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Graham, söz konusu konuların çözülememesi halinde Temsilciler Meclisi’nden geçen yaptırımların Senato’da da onaylanacağını söylemişti.

Ankara: Geri adım yok

Washington’dan gelen açıklamalara karşın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda S-400’lerden geri adım atılmayacağı mesajı verdi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Akar, “S-400 çalışacak” dedi ve Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitim süreci tamamlandığında planlanan faaliyetlerin uygulanacağını söyledi.

“S-400’lerin birinci filo ve iki bataryası Türkiye’ye intikal etmiş bulunuyor. İki bataryanın kuruluş ve TSK personelinin eğitim süreci devam ediyor. Bunlar tamamlanınca planladığımız faaliyet neyse onu uygulayacağız.”

Bakan Akar, ABD’den alınan F-35’lere ilişkin olarak da, “Beş F35’ten dördünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili olarak geri adım atmayacağını vurgulamıştı.

“Sayın Trump’a, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi alma noktasına nasıl geldiğini bir kez daha ifade ettim. Zaten kendisi de bu konuda bize hak veriyor. Ülkemizin artık bu savunma sisteminden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını, çözümün bu gerçek ışığında bulunması gerektiğini söyledik.”

Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe
Previous post
Erken seçim çağrısına CHP'den destek: "HDP'nin tavrı son derece anlaşılır"
Next post
134 yolculu THY uçağı Ukrayna'da pistten çıktı