Ana SayfaGüncelAB’den Türkiye’ye sondaj yaptırımı, Ankara’dan sert tepki

AB’den Türkiye’ye sondaj yaptırımı, Ankara’dan sert tepki

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Ankara’dan gelen açıklamada “Faaliyetlerimiz aynı şekilde devam edecek” denilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Kapılar açılır, DEAŞ’lılar gönderilir sonra siz başınızın çaresine bakın. Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgili gözdağı vermeye kalkmayın” tehdidinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, AB Dışişleri Bakanları’nın Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, yaptırım uygulanmasına ilişkin çerçeve belge onaylandı.

Açıklamada, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yaşa dışı sondaj faaliyetlerine cevap olarak uygulanması planlanan kısıtlayıcı tedbirler için bir çerçeve belge kabul edildi” denildi.

Seyahat yasakları ve varlıkların dondurulması gibi önlemler içermesi öngörülen yaptırım listesine, yaptırım öngörülen kişilerin adları sonradan eklenecek.

Sondaj çalışmalarına katılanlar ve sorumluların dışında çalışmalara mali, teknik ya da materyal destek verenlerle bunlarla bağlantılı kişi ve kuruluşlar da yaptırım listesine dahil edilebilecek.

Ankara’dan sert tepki

Ankara ise AB’nin çerçeve belgeyi onaylamasına sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları ile KKTC‘nin hak ve çıkarlarını, Avrupa Birliği’nin tüm izan dışı adımlarına rağmen korumaktan vazgeçmeyeceğinin defalarca vurgulandığı” belirtilerek, Pazartesi günü alınan kararın, Türkiye’nin verdiği mesajların hiçbirinin yerine ulaşmadığını gösterdiği kaydedildi.

“AB tarafından, hükümsüz ve geçersiz bir yönetime uluslararası hukuk hiçe sayılarak verilen karşılıksız ve anlaşılamaz destek ile Doğu Akdeniz’de önemli bir iş birliği fırsatının rehin alınması gerçekten ibret vericidir.”

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizin tehditlere boyun eğerek, Doğu Akdeniz’deki haklarından geri adım atmasını ummak beyhude bir beklentidir. Bu itibarla Doğu Akdeniz’deki arama ve sondaj faaliyetlerimize aynı şekilde devam edeceğimizden kimse şüphe duymamalıdır.”

Erdoğan’dan mülteci tehdidi

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AB’nin attığı adıma sert tepki gösterdi ve mülteciler üzerinden Avrupa ülkelerini bir kez daha tehdit etti.

AB’nin Türkiye’ye karşı verdiği sözleri tutmadığını savunan Erdoğan, “Bunlara karşı köşeli ifade kullandığınız da kötü oluyorsunuz. Müzakere masasında olmak bizi bağlamaz. Müzakereler bir anda bitebilir” dedi ve ekledi:

“4 milyon mülteciyi barındıran Türkiye’ye karşı takındığınız tavrı iyi bilin. Daha önce söyledim, hafife alıyor olabilirsiniz. Kapılar açılır, DEAŞ’lılar gönderilir sonra siz başınızın çaresine bakın. Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgili gözdağı vermeye kalkmayın.”

Avrupa Birliği Türkiye’yi AB üyesi Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesindeki haklarını ihlal etmekle suçlarken, Türkiye ise faaliyet alanlarının kendi kıta sahanlığı ile Kuzey Kıbrıs’a ait bölgeleri kapsadığını savunuyor.


Karınca, DW Türkçe, MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eleştirmenlerin Seçimi Belgesel Ödülleri'ni kazananlar belli oldu
Sonraki Haber
Akşener'den Albayrak'a 'ekonomi' tepkisi: Damat bey, haddini bil