Ana SayfaEkonomiABD’li senatörden Türkiye’ye yaptırım uyarısı

ABD’li senatörden Türkiye’ye yaptırım uyarısı

HABER MERKEZİ – Erdoğan-Trump görüşmesine katılan Cumhuriyetçi senatör Graham, S-400 ve ‘güvenli bölge’ konularında ABD’nin “kabul edebileceği” bir çözüm bulunamazsa Türkiye’ye yönelik yaptırımların Senato’dan geçeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 13 Kasım’da Beyaz Saray’da bir araya geldiği toplantıya katılan senatörlerden Lindsey Graham, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi ve “güvenli bölge” konularında Washington’ın “kabul edebileceği” bir çözüm bulunamaması durumunda Ankara’ya yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Graham, söz konusu konuların çözülememesi halinde Temsilciler Meclisi’nden geçen yaptırımların Senato’da da onaylanacağını söyledi.

Cumhuriyetçi senatör Graham, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’da Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşme hakkında bilgi verdi.

Graham, “Eğer S-400 konusunda çözüm bulamazsak ve hem bölge hem de ABD için daha kabul edilebilir bir güvenli bölge sağlanamazsa, bu durumda Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yaptırım tasarısının bir versiyonunu Senato’ya getireceğiz. Bu tasarı da 95 oyu toplayacak. Türk-Amerikan ilişkilerine bir darbe indirecek. Umarım bu olmaz ama bu da onlara kalmış” dedi.

Tasarının 100 sandalyeli Senato’da 95 oy alacağını iddia eden Graham’a göre, senatörler toplantıda Erdoğan’a, S-400 hava savunma sistemi konusunda direterek yaptırım riski aldığını söyledi.

ABD Kongresi’nden bir kaynak da Reuters’a yaptığı açıklamada, “Senatörler, Türkiye’yle müttefikliği sürdürmek istediklerini ancak Ankara’nın da Rusya’dan füze sistemleri alıp bunun bir sonucunun olmayacağını beklemesinin mümkün olmadığını Erdoğan’a açıkça ifade ettiler” ifadelerini kullandı.

Graham, toplantı hakkındaki izlenimlerini ise şu sözlerle dile getirdi:

“Başkan’ın beş senatörün bir devlet başkanıyla görüşmesine girmesine izin vermesinden çok etkilendim. Başkan Trump, ‘Neler söyleyecekler dinlemenizi istiyorum’ dedi. Bence çok akıllıca bir hareketti. Saygı çerçevesinde bir görüşme oldu.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ‘IŞİD’i yenilgiye uğratanların kendileri olduğunu’ söylediğinde itiraz ettim. IŞİD’i yenilgiye uğratanlar onlar değil, DSG ve büyük ölçüde Kürtler’di. ‘Hiç kimsenin yapamadığını yapıp Kongre’yi bir araya getirdiniz’ dedim.”

“Ermeni Soykırımı tasarısı zamanlama açısından yanlıştı”

Söz konusu Erdoğan-Trump görüşmesi sonrasında, Lindsey Graham, daha önce Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve 1915’te yaşananları Ermeni Soykırımı olarak tanıyan tasarının ABD Senatosu’nda gündeme gelmesini engellemişti.

Senato’da yaptığı konuşmada Graham tasarıyla ilgili olarak, “Senatörler olarak tarihi yeniden yazmamalıyız. Türkiye ve Ermenistan’ın bir araya gelerek bu soruna çözüm bulmasını umuyorum” demişti.

Graham gazetecilere açıklama yaparken tasarının Senato’da görüşülmesini neden engellemeye karar verdiği konusundaki bir soru üzerine ise temelde tasarının içeriğine karşı olmadığını sadece zamanlamasını yanlış bulduğunu söyledi.


Karınca, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye yaptırımı onayladı, Ankara tepkili

Erdoğan’dan ABD’ye “yaptırım” ve “1915” tasarıları tepkisi




Önceki Haber
Vizyon seçkisi: Karınca'dan üç film önerisi
Sonraki Haber
İstanbul'da park halindeki belediye otobüsü yandı