Ana SayfaDünyaABD’li senatörlerden Türkiye’ye yeni yaptırım çağrısı

ABD’li senatörlerden Türkiye’ye yeni yaptırım çağrısı

HABER MERKEZİ – ABD’li beş senatör, Türkiye’nin ‘ateşkesi ihlal ettiği’ iddialarının araştırılması ve ihlalin teyit edilmesi halinde yaptırımlar uygulanması talebinde bulundu.

ABD’li senatörler Trump yönetimine, Türkiye’nin ABD ile Suriye’nin kuzeydoğusuna ilişkin vardığı ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği iddialarını araştırma ve bu iddiaların teyit edilmesi halinde Ankara’ya yaptırımlar uygulama çağrısında bulundu.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörlerin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya hitaben kaleme aldıkları mektupta, Türkiye ile destekledikleri silahlı güçlerin üzerinde anlaşılan “güvenli bölge” dışında Kürtlere saldırdıkları iddialarının doğruluğu sorgulandı, bu iddiaların doğrulanması halinde ise yaptırım uygulanması istendi.

Mektup; Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham ve Marsha Blackburn ile Demokrat senatörler Chris Van Hollen, Richard Blumenthal ve Jeanne Shaheen tarafından imzalandı.

Söz konusu senatörler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzeydoğu Suriye’den Amerikan askerlerini çekmesine en fazla karşı çıkan Kongre üyeleri arasındaydı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre mektupta, şu ifadeler yer aldı:

“Sizden Türkiye’nin ve/veya ona bağlı güçlerinin Tel Abyad (Gire Spi) ve Resulayn (Serekaniye) kentleri arasında doğudan batıya ve 30 kilometre güneydeki M4-M10 yoluna kadar yer alan bölge dışında faaliyet gösterip göstermedikleri konusunda bizi acilen bilgilendirmenizi istiyoruz. Eğer durum böyleyse, yönetim Türkiye’ye 17 Ekim anlaşmasını ihlâli nedeniyle yaptırım uygulamayı planlıyor mu?
“Türk ya da Türkiye destekli askeri güçlerin Suriyeli Kürtlere Tel Tamir yakınlarında saldırdığına dair bir dizi söylenti var. Bu doğruysa, Ankara Moskova ve Washignton ile ayrı ayrı yaptığı ateşkes anlaşmalarını ihlâl ediyor demektir.”

“Başkan (Donald) Trump pek çok kez Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde ‘Türkiye ekonomisini yerle bir etmekle’ tehdit etti” ifadelerinin yer aldığı mektup, şöyle devam etti:

“Bu vaziyet doğrultusunda, yönetimden hızlı bir şekilde 17 Ekim anlaşmasının uygulanması için sert ekonomik yaptırımları devreye sokacak önlemler almasını istiyoruz.”

ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 13 Kasım’da Washington’da yapılacak görüşmede, yaptırımların gündeme gelmesi muhtemel.


Telefon sonrası Erdoğan’dan ABD’ye gitme kararı

ABD: Türkiye’ye yönelik yaptırım listesi hala elimizde

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye yaptırımı onayladı, Ankara tepkili

Previous post
Erdoğan: Siyasetle sporun iç içe geçmesinin affedilir yanı yok
Next post
Mersin'de kadına şiddete karşı sokağa çıkan kadınlara ceza