Ana SayfaDünyaABD’li üst düzey diplomat: Türkiye destekli grupların yaptığı sadece savaş suçu

ABD’li üst düzey diplomat: Türkiye destekli grupların yaptığı sadece savaş suçu

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi’nin yardımcısının Suriye’deki Türkiye destekli silahlı muhalifleri “savaş suçu ve etnik temizlikle” suçladığı ortaya çıktı. New York Times’ın yayınladığı haber Temsilci Jeffrey’in Ankara ziyareti öncesine denk geldi.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu bir ayı geride bırakırken, Suriye’de sahada görev yapan üst düzey bir Amerikalı diplomatın, operasyonda Türkiye’yle beraber hareket eden grupları “savaş suçu ve etnik temizlikle” suçladığı ortaya çıktı.

BBC’nin aktardığına göre New York Times gazetesinin ulaştığı iç yazışmada, suçlamaların ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey’in yardımcısı William V. Roebuck’a ait olduğu kaydedildi.

“27 yıldır diplomatlık yapan saygıdeğer bir isim” olarak tanımlanan Roebuck’ın notuna ilişkin haber, Jeffrey’in Cuma ve Cumartesi günleri Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyaretin hemen öncesinde yayımlandı.

Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey’nin yardımcısı William V. Roebuck (sağdan ikinci) / Fotoğraf: GETTY IMAGES

New York Times, Roebuck’ın kısa notunda, Türkiye’nin operasyonuna sert eleştiriler yönelttiğini ve insan hakları örgütlerinin Türkiye’nin desteklediği grupların “Kürt esirleri” öldürdüğü iddialarına arka çıktığını yazdı.

Haberde Roebuck’ın notundan şu ifadeler aktarıldı:

“Türkiye’nin maaş ödediği silahlı İslamcı grupların öncülük ettiği Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonu, etnik temizlik konusunda kasıtlı bir çabaya tekabül ediyor.
“Bunlar yalnızca savaş suçu ve etnik temizlik olarak tanımlanabilir.
“Bir gün diplomasi tarihi yazıldığında, insanlar burada ne olduğunu ve yetkililerin neden bunu durdurmak için daha fazlasını yapmadığını ya da en azından Türkiye’yi davranışından sorumlu tutmak için neden daha yüksek sesle konuşmadığını merak edecek, ki bu provoke edilmemiş askeri operasyonda 200 sivil hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi (ve bu devam ediyor) yerlerinden oldu ya da evsiz kaldı.”

New York Times gazetesinin haberine göre diplomat notunda, Washington’ın Türkiye’nin operasyonunu durdurmak için daha fazla çaba göstermemesini de eleştirdi, ancak daha fazla baskı uygulansa bile Ankara’nın muhtemelen yine de operasyonu gerçekleştireceğini kaydetti.

Haberde Roebuck’ın, 31 Ekim’de kısa notu yöneticisi Jeffrey’ye ve Suriye üzerine çalışan yaklaşık 50 Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkilisine yolladığı bilgisi yer aldı.

“Savaş suçu” ve “etnik temizlik” iddiaları

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Temsilciler Meclisi’nde, Suriye’de Türkiye ile birlikte hareket eden grupların operasyon sırasında savaş suçu işlemiş olabileceğini söylemişti.

Jeffrey, operasyon sırasında beyaz fosfor kullanıldığı iddialarının ABD’li yetkililerce incelendiğini belirtmiş, “etnik temizlik” iddiaları için ise “Etnik temizlik yapıldığına dair bir kanıt göremedik” demişti.

Uluslararası Af Örgütü, 18 Ekim’de yayımladığı bir raporda, Türkiye’nin düzenlediği operasyonda savaş suçu işlendiğini iddia etmişti.

Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminden gelen açıklamalar da bu yönde.

Türkiye ise insan hakları ihlâllerine ilişkin iddiaları reddediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karınca'nın vizyon seçkisinde bu hafta: 'Pavarotti' ve '‘Tanrı vardır, adı Petrunya’dır'
Sonraki Haber
'Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü' Avesta Yayınları'nın