Ana SayfaGüncelABD’ye gidiyor: Erdoğan’dan Trump’la görüşme açıklaması

ABD’ye gidiyor: Erdoğan’dan Trump’la görüşme açıklaması

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Trump ile yarın yapacağı görüşmeyle ilgili bilgi verdi.

ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere Washington’a yapacağı ziyaret öncesinde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu ziyareti Türk-ABD ilişkilerinin içinden geçtiği sancılı süreçte icra ediyoruz” dedi.

Erdoğan, “İki lider olarak önce dar kapsamlı görüşmemiz olacak. Ardından heyetlerarası görüşme yapacağız. Sonra birlikte basın toplantısı… Geniş kapsamlı basın toplantısı olacak” diye belirtti.

Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, söz konusu görüşmede hangi konuların ele alınacağını özetle şu sözlerle ifade etti:

“Ziyarette terörle mücadele, güvenlik konuları, askeri ve savunma sanayii işbirliğini ve ticari ilişkileri ele alacağız.
“FETÖ konusu da ele alacağımız konularda üst sıralardadır.
“Ülkemizin DEAŞ (IŞİD) ile mücadelede kararlılığını bir kez daha dile getireceğiz.
“Ferhat Abdi Şahin’in (Mazlum Kobani) nasıl bir katil olduğunu, nasıl bir terörist olduğunu ve bunlarla görüşmelerinin nasıl yanlış olduğunu belgeleriyle ifade edeceğiz.
“Harekatla ilgili mutabakatta varılan hususun tam olarak yerine getirilmediğini ifade edeceğiz.
“Güvenli bölge konusunda da hazırladığımız belgeleri, plan ve projeleri de göstereceğiz. Suriye meselesini enine boyuna konuşacağız.”

“Her iki ülkenin güvenliğini ilgilendiren konularda yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz” diye de ekleyen Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

Şu an itibariyle YPG’nin bölgeden çekildiğini söylemenin mümkün olmadığını öne süren Erdoğan, “Buradan ne Rusya ne Amerika, verdikleri sürede terör örgütlerini temizleyebilmiş değiliz. Bunları Sayın Trump ile konuşacağız. Döndükten sonra da Putin ile konuşacağız. İdlib’de de benzer sıkıntılar devam ediyor” dedi.

Erdoğan gitmekte kararsızdı

Trump, Ekim ayının başında “çok iyi anlaşıyoruz” dediği Erdoğan’ı ABD’ye davet ettiğini duyurmuş, Erdoğan da konuyla ilgili ilk açıklamasında, “13’ünde tabii ki bu davete icabet edeceğiz. Bir heyet olarak giderek oradaki görüşmelerimizi yapacağız” demişti.

Ancak önceki hafta ABD Temsilciler Meclisi’nde, hem 1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan karar hem de Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısı ezici çoğunlukla kabul edilmişti.

Bu tasarıların kabulü Ankara’nın tepkisine yol açmıştı.

Bu oylamaların üzerine Erdoğan da ziyaretiyle ilgili olarak “henüz karar vermedim, soru işaretlerim var” açıklamasını yapmış, kararını gözden geçirmekte olduğu yönünde mesaj vermişti.

Son olarak geçtiğimiz Salı günü Meclis grup toplantısında konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP lideri Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ı işaret ederek “Gitmeden önce kendileriyle telefon görüşmesi yapacağız. O telefon görüşmesine göre nihai kararımızı vereceğiz” demişti.

Ardından da Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında 13 Kasım’da ABD’ye gideceği bildirilmişti. Trump ise Erdoğan’ı görmeyi sabırsızlıkla beklediğini duyurmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İşveren, tazminatsız işten çıkardığı kadını yaraladı
Sonraki Haber
Dosya konusu “bellek”: Kaos GL dergisinin yeni sayısı çıktı