Ana SayfaDünyaAf Örgütü: İran’daki protestolarda en az 143 kişi öldürüldü

Af Örgütü: İran’daki protestolarda en az 143 kişi öldürüldü

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, İran’da 15 Kasım’dan beri devam eden rejim karşıtı protestolarda en az 143 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran’da onlarca şehirde 15 Kasım Cuma günü benzin fiyatlarına yapılan zamma karşı başlayan protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı yükseliyor.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), rejim karşıtı eylemlerde en az 143 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Londra merkezli Af Örgütü, öldürülen 143 kişinin tamamına yakınının ateşli silahlar yoluyla hayatını kaybettiğini, bir protestocunun soluduğu göz yaşartıcı gaz nedeniyle, bir diğerinin ise dövülerek öldürüldüğünü duyurdu.

Protestolar sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının tespit edebildiklerinin çok üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini belirten örgüt, konuya ilişkin araştırmalarının sürdüğünü kaydetti.

Af Örgütü, teyit edilmiş bazı videolarda kolluk kuvvetlerinin kasten silahsız protestoculara yakın mesafeden ateş açtığının görüldüğünü hatırlatarak Tahran’a karşı küresel çapta bir kınama çağrısı yaptı.

Örgütün Orta Doğu sorumlusu Philip Luther, uluslararası toplumu İran’da olanlara güçlü bir tepki vermemekle eleştirdi:

“Uluslararası toplumun, İran’daki göstericilerin hukuksuzca öldürülmesine ihtiyatlı ve sessiz cevabı üzücü bir biçimde yetersiz.”

Diğer yandan Uluslararası Af Örgütü, yaptığı son açıklamada İranlı yetkililerin yaralanan protestocuları hastanelerden toplayarak gözaltına aldığını, bunun da yaralıların hayatını tehlikeye attığını aktardı.

Aynı zamanda hayatını kaybeden protestocuların cenazelerinin ailelerine teslim edilmediği ve bazı durumlarda kolluk kuvvetlerinin bu cenazeleri başka yerlere taşıdığı öne sürüldü.

İran’da daha önce litresi 10.000 İran Riyali olan benzinin fiyatı ‘kartlı’ 15.000, ‘kartsız’ ise 30.000 İran Riyali’ne çıkarılmıştı.

Benzin fiyatlarına yapılan zammın oranı birçok yerde “yüzde 50” olarak gösterilirken, gerçekte ise benzine yüzde 200 zam yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Kartlı sistemle bir özel araç sadece ayda 60 litre benzin alabiliyor. Ayda 60 litre benzin alma hakkını kullanan araç, onun dışında alacağı benzinin litresini 30.000 riyalden almak zorunda.

Benzin fiyatlarına yapılan zammın ardından sonra halklar sokaklara dökülmüştü.

Kısa sürede büyüyerek ülke çapına yayılan eylemler 2009’daki “Yeşil Hareket”ten bu yana yaşanan en geniş çaplı eylemlere dönüşmüştü.

Eylemlerin başlamasının ardından rejim ülkedeki internet bağlantısını kesmiş, kolluk kuvvetleri protestocuları ateşli silahlarla hedef almıştı.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe
Previous post
Uluslararası Emmy: Haluk Bilginer'e En İyi Erkek Oyuncu ödülü
Next post
Fotoğraflarla: Karınca'nın gözünden İstanbul'da 25 Kasım