Ana SayfaEkolojiAkkuyu’daki çatlak: O dönem yalanlamayan bakanlık, 6 ay sonra “sorun yok” dedi

Akkuyu’daki çatlak: O dönem yalanlamayan bakanlık, 6 ay sonra “sorun yok” dedi

HABER MERKEZİ – 6 ay önce gündeme gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin “temelinde çatlak oluştuğu” iddiasını o dönem Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Kurtulan’a yanıt henüz geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, santralde beton çatlağı meydana geldiği iddialarını reddederek, “Bir sorun yok” dedi. Mayıs ayında ne resmi kurumlar ne de şirket “çatlak” iddialarını reddetmişti.

Mayıs ayında yani 6 ay önce, Mersin yakınlarında inşa edilmekte olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin “temelinde çatlak oluştuğu” iddia edilmişti.

İddia resmi kurumlar tarafından yalanlanmazken, Akkuyu AŞ de kamuoyuna yaptığı açıklamada “çatlak” iddialarını ne doğrulamış ne de yalanlamıştı.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği “çatlak” olduğu haberi üzerine harekete geçse de santralin yapıldığı sahaya sokulmamıştı.

HDP’nin önergesine 6 ay sonra yanıt

Mayıs ayındaki “çatlak” haberi üzerine Halkların Demokratik Partisi de konuyu Meclis’in gündemine taşımıştı.

Partinin Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Akkuyu Nükleer Santrali’nde reaktörün oturtulacağı temele dökülen betonlarda meydana geldiği iddia edilen çatlaklara ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi vermişti.

Kurtulan, nükleer reaktörün oturtulacağı zeminin sağlam olmadığının bilindiğini ancak kamuoyundan gizlendiğini belirterek, şu sorulara yanıt istemişti.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali reaktörünün oturtulacağı temeldeki çatlak, reaktörde hangi etkilere neden olacaktır?
  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde meydana gelecek her hangi bir kaza veya sızıntı ne kadarlık bir alanı etkileyecektir?
  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali sorunsuz çalıştırıldığı takdirde bile ne tür çevresel etkilere sebep olacaktır?

Bu sorulara tam 6 ay sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından cevap geldi.

Bakanlık çatlak iddialarını reddederken, santral sahasının zemin özelliklerinin incelendiğini ve inşaatta kullanılan beton tasarımının mevcut saha koşulları dikkate alınarak yapıldığını savundu.

Sahada yapılan inceleme ve denetimlerde “bir sorunun olmadığının görüldüğünü” kaydeden bakanlık, “Kazaların ne kadarlık bir alanı etkileyeceği kazanın türü ve sınıfı ile orantılıdır. Nükleer santraller rutin işletme koşullarında halka ve çevreye etkisi olmayacak şekilde tasarlanmaktadır” yanıtını verdi.

Uzmanlar: 2016’daki zemin kontrolünde deniz çıktı

Akkuyu Nükleer Santrali aleyhine açılan lisans ve ÇED olumlu kararı iptal davalarının müdahil avukatlarından, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, 11 Temmuz 2016’da bilirkişi keşfi yapılırken Akkuyu nükleer sahasının altının boş olduğuna dikkat çekmişti.

Atal, bilirkişinin zeminden herhangi bir örnek almadığını iddia etmişti.

Bölgedeki köylülerin santral sahasında 1983’te zemin etüdü yapan taşeron firmanın işçileri olarak çalıştığını, zemine tonlarca çimento basıldığını ve çimentonun zemine basıldığı yerden 150 metre ötede denizden çıktığını söylediklerini de aktarmıştı.

Çevre hakkı savunucusu ve avukat Arif Ali Cangı da benzer uyarıları dillendirmişti.

Cangı da 2016’daki zemin etüdü keşfine dikkat çekerek, “Zemin kontrolünde deniz çıkmış, bu tespit edilmiş, gizlenmiş, raporlara geçmemiş. O günkü keşifte usulüne uygun tutanak tutulsaydı, hepsi görülecekti, doğru düzgün bir tutanak tutulmadı o keşifte” demişti.

Akkuyu Nükleer Santrali

Nisan 2018’de düzenlenen resmi törenle inşaatına başlanan ve tamamlandığında Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu’daki projeyi Rusya Federasyonu üstlendi.

Rusya’nın nükleer faaliyetlerini devletin resmi kurumu Rosatom, Türkiye’deki faaliyetleri ise Akkuyu AŞ yürütüyor.

Previous post
Reuters anketi: TL en çok değer kaybeden ikinci para birimi olacak, daha da değersizleşecek
Next post
"Ateşkes" fiilen yok: M4 Karayolu'nda şiddetli çatışmalar