Ana SayfaGüncelAlmanya hükümetine göre “SETA’yı Albayrak ailesi finanse ediyor”

Almanya hükümetine göre “SETA’yı Albayrak ailesi finanse ediyor”

HABER MERKEZİ – “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” adlı raporuyla gazetecileri fişlemesi tepki çeken SETA’ya dair Almanya hükümetine soru önergesi verildi. Berlin’e göre “SETA’yı Albayrak ailesi finanse ediyor”.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” adlı raporu halen yoğun tartışmalara neden oluyor.

Güncel tartışmalar üzerine Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti, SETA hakkında Almanya hükümetine bir soru önergesi verdi.

DW Türkçe’nin haberine göre önergede SETA ile AKP arasındaki ilişkiye ve vakfın finansmanına dair sorular yer alıyor.

Yöneltilen birçok soruya cevap vermeyen Almanya hükümetinin vakfa ve mali kaynağına ilişkin ilk soruya verdiği yanıtsa şöyle:

“Federal Hükümet’in bilgisine göre SETA bir devlet kuruluşu değildir. Merkezi Ankara’dadır, İstanbul, Brüksel, Washington, Kahire ve 2017’den beri de Berlin’de bir şubesi bulunmaktadır. Hükümete yakın olan kuruluş büyük ölçüde Albayrak ailesi tarafından finanse edilmektedir.”

Türkiye’de ise SETA’nın mali kaynağına ve faaliyetlerine yönelik HDP ve CHP Meclis araştırma önergesi vermiş ancak AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti.

Ulla Jelpke

SETA ile ilgili soru önergesi veren Sol Partili Ulla Jelpke, Almanya Hükümeti’ne vakıf ile AKP arasındaki bağa yönelik bilgisini de sordu.

Buna yönelik cevapta Almanya hükümeti, söz konusu bağdan haberdar olduğunu kaydedip, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın daha önce SETA’da çalıştıklarına dikkat çekiyor.

SETA Vakfı’nın başında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak bulunuyor.

SETA raporu

Söz konusu raporda BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi Türkçe (VOA), Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu Türkiye), Independent Türkçe’nin haber ve yayın politikalarına dair yorumlar yer alıyor.

Bu kuruluşlardaki uluslararası medya temsilcilerinin haber, yazı ve sosyal medya paylaşımlarına da raporda yer veriliyor.

Raporu “fişleme” ve “andıç” olarak niteleyen basın meslek örgütleri ve gazeteciler ise tepkili.

Ayrıca raporun son kısımda yer alan “öneriler” kısmında, hedef alınan kuruluşların sitelerindeki ‘şikayet ve öneri’ bölümünün kullanılması isteniyor, devletin kuracağı bir ‘yayın takip ve raporlama oluşumu’ ile bu uluslararası kuruluşların yakından takibi öneriliyor. Buna karşınsa TRT World gibi örneklerin sayısının artırılması tavsiye ediliyor.

Previous post
Ordu'da beş öğrenciyi cinsel tacize maruz bırakan erkek tutuklandı
Next post
ODTÜ Tüneli Projesi için yürütmeyi durdurma kararı