Ana SayfaDünyaAlmanya, Türkiye’ye silah satışlarına onay vermeyi sürdürüyor

Almanya, Türkiye’ye silah satışlarına onay vermeyi sürdürüyor

HABER MERKEZİ – Almanya hükümeti, Kuzeydoğu Suriye’deki askeri harekatı nedeniyle Türkiye’ye silah satışlarının durdurulduğunu açıklamıştı. Ancak bu açıklamaya karşın Berlin silah satışlarına onay vermeyi sürdürüyor.

Almanya, Türkiye’nin 9 Ekim’de Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekat başlatması üzerine Ankara’ya silah ihracatını durdurma kararı almıştı.

Ancak Almanya hükümeti harekat sonrasında da Türkiye’ye silah satışlarına onay vermeyi sürdürüyor.

Harekatın başlamasından sonraki altı hafta içinde Berlin toplamda yaklaşık 3 milyon euro tutarında dört parti halinde silah satışına yeşil ışık yaktı.

Söz konusu durum Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine verilen yanıtla ortaya çıktı.

Almanya’daki haber ajansı dpa’nın elde ettiği yanıtta, izinlerin “Suriye’de harekat sırasında kullanılması mümkün silahları” kapsamadığı savunuldu.

DW Türkçe’nin dpa’dan aktardığı habere göre, silah ve teçhizatların türüne ilişkin bilgi verilmezken, sadece söz konusu silahların hangi kategoride olduğu kaydedildi.

Buna göre Almanya hükümetinin satışına izin verdiği silah ve teçhizatlar şöyle:

  • Deniz kuvvetlerinin kullanımına uygun, savaş gemisi teçhizatı benzeri 2 milyon 690 bin euro değerinde silah
  • 400 bin euro değerinde askeri amaçlı kullanıma uygun elektronik cihaz
  • 2 bin 556 euro değerinde hafif silah

Soru önergesini veren Sevim Dağdelen, silah satışlarına izin verilmesinin “tamamen sorumsuzca” olduğunu söyledi ve “Türkiye için genel bir silah ambargosu olmak zorunda” diye konuştu.

Almanya hükümetinden daha önce yapılan açıklamalarda Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki askeri operasyonunun uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edilmişti.

Başbakan Angela Merkel de Ekim ayında yaptığı açıklamasında harekatı “büyük jeopolitik sonuçları olan bir insani dram” olarak niteleyerek, “Bu yüzden de Federal Hükümet mevcut koşullarda Türkiye’ye silah teslim etmeyecek” demişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Türkiye’ye yönelik silah satışlarına getirilen sınırlamaya açıklık getirerek, geçmişte onay verilmiş satışların da engellenebileceğini söylemişti.


Nedeni ‘operasyon’: Fransa ve Almanya da Türkiye’ye silah satışını durdurdu

Previous post
Memuriyete girişte ‘güvenlik soruşturması’ şartı iptal edildi
Next post
Suç ve Ceza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu