Ana SayfaDünyaAlmanya’dan “Türkiye’ye silah ambargosu” açıklaması

Almanya’dan “Türkiye’ye silah ambargosu” açıklaması

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri harekatı nedeniyle Türkiye’ye silah satışlarına getirilen sınırlamaya açıklık getirdi, geçmişte onay verilmiş satışların da engellenebileceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki tek taraflı askeri harekatını, “uluslararası hukuku ihlal eden işgal” olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldiği Ankara ziyareti sırasında Türkiye hükümetine “Suriye’den askeri olarak çekilin” mesajını verdiklerini söyledi.

Silah ihracatı sınırlaması

Muhalefetten gelen “Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye neden resmi bir silah ambargosu kararı almadığı” yönündeki sorularını da yanıtlayan Maas, şunları söyledi:

“Türkiye NATO partneri, usul ile ilgili pek çok soru gündeme geldi, bizim için önemli olan hızlı bir karar alınmasını sağlamaktı ve bu karar sağlandı. Bizim açımızdan silah tedarikinin durdurulması kararı, yeni silah ihracat onayları için olduğu kadar ihracat onayı verilmiş olanlar için de geçerli.”

“Bu durumda onayı verilmiş olanlar da mı engellenecek?” sorusu yöneltilen Maas, bu soruyu ise şu sözlerle yanıtladı:

“İhracat onayı verilmiş olanların da durdurulması için, verilmiş onaylarla ilgili inceleme yapılacak. Bunu mümkün kılan hukuki imkanlar var ve hükümet olarak bunun yapılması gerektiği konusunda mutabıkız.”

Geçen haftalarda Almanya’nın Türkiye’ye silah satışını sınırlandırma kararını, “Türkiye’nin yeni silah alım taleplerine ihracat onayı verilmeyecek” sözleriyle açıklayan Maas’ın son açıklamasında farklı ifadeler kullanması dikkat çekti.

“NATO’dan dışlamak doğru değil”

Bununla birlikte Maas, Türkiye hükümetinin Suriye harekatına gerekli tepkinin gösterildiğini, harekatın da fiilen durdurduğunu söylemekle birlikte, Türkiye’nin Rusya ya da Çin gibi başka müttefikler bulmasına yol açılacak şekilde NATO’dan dışlanmasının stratejik açıdan doğru olmayacağını da sözlerine ekledi.

Previous post
İyi paçavralar – Elend Aydın
Next post
Ücretleri ödenmeden işten çıkarılan inşaat işçileri eylemde