Ana SayfaGüncelAlmanya’nın Ankara Büyükelçiliği için çalışan avukat iki aydır tutuklu

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği için çalışan avukat iki aydır tutuklu

HABER MERKEZİ – Almanya’nın Ankara’daki büyükelçiliği için çalışan bir avukatın Türkiye’de “casusluk” iddiasıyla Eylül ayında gözaltına alındığı bildirildi. Berlin, iki aydır alıkonulan avukat için devrede çünkü bazı hassas verilerin MİT’in eline geçmesinden endişeli. Avukatın, Almanya’da iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşları hakkında bilgi topladığı belirtiliyor.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği için çalışan bir Türkiyeli avukat Eylül ayı ortasından bu yana gözaltında.

Gözaltı haberi Almanya basınının önemli gündem maddelerinden. Çünkü Almanya hükümeti avukatın avukatın serbest bırakılması için çaba gösteriyor.

Spiegel, avukatın “casusluk” şüphesiyle gözaltında tutulduğunu bildirirken, avukatın görevinin Almanya’da iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşları hakkında bilgi toplamak olduğunu belirtti.

Almanya hükümetinin, avukatın tutuklanmasıyla birlikte hassas verilerin Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) eline geçmesinden kaygı duyduğu kaydedildi.

Berlin endişeli

Haberde, tutuklanan avukatın, iltica başvurusunda bulunanlar hakkında Türkiye’de dava açılıp açılmadığı veya Türkiye’ye dönmesi hâlinde hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya olup olmadığı gibi konularda polis, savcılık gibi kurumlardan bilgi topladığı ifade edildi.

Bu bilgileri de Almanya Dışişleri Bakanlığı üzerinden iltica konusunda karar verecek olan Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne aktardığı belirtildi.

Spiegel haberinde, Almanya hükümetinin, iltica başvurusunda bulunmuş olan yaklaşık 50 Türkiyeli hakkındaki bilgi ve dosyaların bu tutuklanmayla MİT’in eline geçmesinden endişe duyduğunu yazdı.

İltica başvurusu yapanlar arasında bazı tanınmış Kürtler ile Gülen yapılanması mensuplarının bulunduğu ve Türkiye hükümetinin bu kişilere baskı ve tehdit uygulamasından kaygı duyulduğu belirtildi.

Haberde, haklarındaki bilgilerin MİT’in eline geçmiş olabileceği konusunda bu kişilerin çoğunun Almanya güvenlik birimleri tarafından uyarıldığı bilgisine de yer verildi.

Almanya tepkili

Habere göre, Alman hükümet çevrelerinde olay “aşırı hassas” olarak nitelendiriliyor.

Avukatın yasalara uygun bir şekilde çalışarak açık bir şekilde bilgi topladığını ifade eden Almanya Dışişleri Bakanlığı avukatın tutuklanmasını kınayarak, “anlaşılamaz” olarak değerlendiriyor.

İltica başvuruları artıyor

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşlarının sayısı arttı.

Resmi rakamlara göre Ocak ile Ekim ayında Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşlarının sayısı 9 bin 500.

Bu rakam, geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 8 daha fazla.

Türkiye vatandaşları, Suriyeliler ve Iraklılardan sonra Almanya’ya en çok başvuru yapan üçüncü millet oldu.


Bu haber BBC & DW Türkçe’den derlenmiştir
Previous post
Dipsiz Göl'de define kazısına izin veren üç kişi açığa alındı
Next post
Antep'te HDP'ye yönelik operasyonda 19 tutuklama