Ana SayfaDünyaAlmanya’nın Dresden kentinde “Nazi olağanüstü hali” ilan edildi

Almanya’nın Dresden kentinde “Nazi olağanüstü hali” ilan edildi

HABER MERKEZİ – Almanya’nın doğusundaki Saksonya eyaletinin başkenti olan Dresden’de “aşırı sağ” gruplarla ilgili sorunun ciddi boyutlara ulaştığı gerekçesiyle “Nazi olağanüstü hali” ilan edildi.

Almanya’nın Saksonya eyaletinin başkenti olan Dresden’de “Nazi olağanüstü hali” ilan edildi.

Kelime Almanca “Nazinotstand” olarak kullanılıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, kent meclisi, 2025’te Avrupa Kültür Başkenti olmak için yarışan kentteki “aşırı sağ” sorununu çözmek için olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.

Sol görüşlü siyasi parti Die Partei üyesi Max Aschenbach’ın 30 Ekim günü kent meclisinin gündemine getirdiği önerge, 39’a karşı 29 oyla kabul edildi.

Almanya’nın iktidardaki partisi Hristiyan Demokrat (CDU) üyeleri ise önergeyi reddetti.

CDU’nun Dresden kent meclisi grubu başkanı Jan Donhauser,, “Bizim görüşümüze göre bu aslında provokasyon amacıyla yapılıyor” sözleriyle önergeyi reddettiklerini söyledi.

“Olağanüstü hal, kamu düzenine ciddi bir tehdit olduğu ya da tamamen yerle bir olduğu anlamına gelir. Şu an bu aşamaya gelinmiş değil.”

“Bu ciddi bir sorunumuz”

Kararla ilgili BBC’ye konuşan kent meclisi üyesi de olan Max Aschenbach, “Bu, ciddi bir sorunumuz olduğunu anlamına geliyor. Açık demokratik toplum tehdit altında” dedi.

Aschenbach, politikacıların aşırı sağ eylemlere karşı net bir pozisyon almadıklarını, bu sebeple bu adımı atmayı uygun gördüklerini söyledi.

“Yaptığımız acil durum çağrısı, bu durumu değiştirmek için atılan bir adım. Aynı zamanda Dresden kent meclisinde nasıl insanlarla bir arada oturuyorum, bunu görmek istedim.”

Aschenbach, önergenin kabul edilmesinin kent meclisinin “Nazilere karşı çıkan ve azınlıkları koruyan özgür, liberal ve demokratik topumun güçlendirilmesi fikrine bağlılığını gösterdiğini” söyledi.

Dresden’in ‘aşırı sağla’ bağlantısı

1990’ların başında, Neo-Nazi gruplar ilk eylemlerini ve yürüyüşlerini Dresden sokaklarında başlattı.

Bu eylemler, İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarında, 1945’te Britanya ve ABD’nin şehri bombalamasının yıldönümünde başladı.

Daha sonra bu gruplar Saksonya eyaletinin güneyinde ve Dresden’in çevresinde etkili olmaya başladı.

Dresden aynı zamanda, İslam karşıtı Pegida (Batının İslamileşmesi karşıtı Vatansever Avrupalılar) hareketinin 2014’te başladığı ve hâlâ zaman zaman yürüyüşler yaptığı şehir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Petrol savaşları ve 21. yüzyılın Skyes-Picot’u – Hasan Doğan
Sonraki Haber
İstanbul Maratonu'nu Kenya ve Etiyopyalı atletler kazandı