Ana SayfaDünyaAnkara-Washington hattında S-400 krizi tırmanıyor

Ankara-Washington hattında S-400 krizi tırmanıyor

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’leri test etmesini “endişeyle” karşıladığını ifade etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan “S-400’lerin NATO güvenlik sistemlerine entegre edilmeyeceği” açıklaması gelirken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise dayatmacı bir üslubu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

ABD ile Türkiye arasından uzun bir süredir devam “S-400 krizi” tırmanıyor.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerini test etmek amacıyla F-16’ların Ankara semalarında uçtuğu haberleri sonrası Washington’dan açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, söz konusu haberleri “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Türkiye’ye S-400’lerin aktive edilmemesini kesin biçimde ifade ettiklerini söyleyen Pompeo, Washington ile Ankara arasında krize neden olan konunun çözümü için müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Pompeo, çözüme ilişkin hala umutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

26 Kasım Pazartesi günü basına yansıyan haberlerde Ankara’da F-16’ların yaptığı alçak uçuşlarla S-400’lerin radar bağlantısının test edildiği belirtilmişti.

Cumhurbaşkanlığı: S-400’ler NATO güvenlik sistemlerine entegre edilmeyecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan da S-400’lere ilişkin bir açıklama geldi.

Kalın, Almanya’nın başkenti Berlin’de katıldığı bir konferansta S-400 hava savunma sistemini NATO’nun güvenlik ve hava savunma sistemine entegre etmeyeceğini söyledi, S-400’ün tek başına bağımsız bir sistem olacağını yineledi.

Sözcü Kalın, “Teknik ayrıntıların üzerinde hala çalışıyoruz. Konuyla ilgili kaygılar hafifletilebilir” dedi.

Çavuşoğlu: Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Washington ile konu hakkında konuşmaya devam edeceklerini ancak dayatmacı bir üslubu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, açıklamalarında şunları kaydetti:

“Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Bizim ihtiyacımız var. Tavrımız net, hiç kimseye bir taahhütte bulunmadık.
“Konuşmaya devam ederiz ama dayatmayı da kabul etmeyiz. Patriot konusunda ABD bize olumlu yaklaşır, Kongre’den onay alabilirse müzakere ederiz. ABD garanti verecekse Patriot da alabiliriz.”

Sadece S-400’lerin Türkiye’nin sınırlarını korumaya yetmeyeceğini belirten Çavuşoğlu, daha fazla savunma sistemine ihtiyaç duyulduğunu savundu.

S-400 krizi

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması başta ABD olmak üzere NATO müttefiklerinin tepkisini çekmişti.

S-400’ler nedeniyle Ankara’ya karşı yaptırım tehdidinde bulunan ABD, Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı.

Washington yönetiminin S-400’ler aktive edilmediği takdirde yaptırım seçeneğinin rafa kaldırılabileceği önerisi Ankara tarafından reddedilmiş, kriz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da ABD Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede de aşılamamıştı.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, yaptırımların hala masada olduğunu hatırlatarak, “Türkiye S-400’leri imha etmeli, iade etmeli veya onlardan ‘bir şekilde kurtulmalı’” demişti.


Karınca, DW Türkçe, NTV, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe



Önceki Haber
Nedeni Ilısu Barajı: Dicle Nehri'nde balık türleri azalıyor
Sonraki Haber
"Kooperatifi bir dayanışma ekonomisi olarak görüyoruz"