Ana SayfaÇalışma YaşamıAnkara’da ücretleri ödenmeyen inşaat işçileri oturma eylemine başladı

Ankara’da ücretleri ödenmeyen inşaat işçileri oturma eylemine başladı

HABER MERKEZİ – Ankara’da 30 inşaat işçisi, çalıştıkları firmanın biriken maaşlarını ödemeden kayıplara karışması üzerine şantiyede oturma eylemine başladı.

Ankara’nın Etimesgut ilçesinde inşaatı süren Yılmazlar İnşaat şirketine ait Elya Center şantiyesinde çalışan 30 inşaat işçisi, aylardır maaşlarını ödemeyip, ortadan kaybolan taşeron firmaya ilişkin dün bir açıklama gerçekleştirdi.

Ödenmeyen ücretlerini talep eden işçiler, işverenin şikayetiyle polislerce gözaltına alındı. İşçiler, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Bu sabah yine çalıştıkları şantiyeye gelen işçiler oturma eylemi başlattı.

9 aydır burada çalıştığını ve 3 aylık maaşının ödenmediğini söyleyen işçilerden Mustafa Avcı, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na anlattı:

“Çalışmak için geldiğimiz taşeron firma kaçtı gitti. Bu kadar mağduriyet neden? Emekçi olarak biz bunları hakketmedik. Çocuklarımız var, eve ekmek götüremiyoruz. Borcumuz var, taksitini ödeyemiyoruz.
Bizi işe alan taşeron firma tabela firmasıymış, parayı alıp kaçıp gittiler. Ortada kaldık, yatmak için dahi bizi yatakhanenin olduğu işçi kampına almıyorlar. Cebimizde bir lira yok, sabahtan beri kahvaltı yapmadık. Çalışan işçi arkadaşlar yemeklerini paylaştılar.”

İşverenleri olan Elya Yapı şirketi sahibinin özel mülkiyetini gasp ettikleri şikayeti üzerine polislerce gözaltına alındıklarını belirten Avcı, “Hem paramızı vermiyorlar hem de bizi gaspçı ilan ediyorlar. 55 kişi mağduruz. Ana firma mağduriyetimizi gidermek zorunda. Mağduriyetimizi giderin bizde çocuklarımıza ekmek götürelim” dedi.

4 aydır maaşını alamadığını söyleyen Muammer Adıgüzel de alacaklarını almak için gittikleri ana firmanın kendilerini taşeron firmaya yönlendirdiğini, ancak taşeron firmaya ulaşamadıklarını ifade etti.

“Parasız kaldık. Bizi kapı dışına attılar. Okuyan çocuklarımız var, eve ekmek gönderiyoruz, yaşamımızı idame edecek gücümüz kalmadı. Şimdi de bizi sokağa attılar. Devlet bu durumların yaşanmaması için yasal bir düzenleme yapmalı.”

‘Polisler bizi şirket aracıyla emniyete götürdü’

Kendilerini gözaltına alan polislerce şirket sahibinin özel aracı ile karakola götürdüklerini de belirten Adıgüzel, “Devlet patronların özel aracıyla bizi gözaltına aldı. Devletimiz bu kadar düştü mü? Devletin mazotu yok mu? Ne için bizi patronun özel aracı ile götürüyorlar?” dedi.

3 aydır maaş alamadığını söyleyen işçilerden İbrahim Ataş da, “Eve gidecek paramız yok, hepimiz mağduruz” dedi ve ekledi:

“Taşeron kaçmış ana firma bize para vermiyor, bize ‘sizin bende paranız kalmadı, ben verdim’ diyor. Taşeron firma bu işe girdiği zaman 300 bin TL teminat para veriyor, işçilerin alacağı para 250 bin TL. O teminattan verseler, sorun kalmayacak ama vermiyorlar. Paramızı verseler biz burada eylem yapmayacağız, bir dakika burada beklemeyiz.”

İYİ-SEN: İşçilerimizin arkasındayız

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasını (İYİ-SEN) Ankara Temsilcisi Uğur Yıldırım ise sendikalarına üye işçilerin hak gaspına uğradığını söyledi.

“Biz sendika olarak işçilerimizin arkasındayız. Bu mücadelede yılmamız söz konusu olamaz. İşçilerimiz hukuksuz bir şekilde, savcılık kararı olmaksızın karakola götürülüp ifade verdiler. Gece saat 3’e kadar ifade verdiler. Şimdi de firma yetkilileri onları işçi kampına almıyor, yatacak yerleri yok. İşçiler ile patronların sömürüsüne karşı dimdik ayaktayız, buradayız.”

İşçilerle dayanışma çağrısında bulunan Yıldırım, “İşçiler akşamı burada geçirecek ama tek kişinin kalacağı bir çadır yok. Destek olmak isteyenler bizi ziyaret edebilirler” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Savcı, bir kadını öldürüp uzuvlarını kesen erkek için 'cinayeti canavarca hisle işlemedi' dedi
Sonraki Haber
Rabia Naz dosyasında gizlilik kararı kalktı