Ana SayfaÇalışma YaşamıAnkara’da yeni bir yaşam alanı: Güneşin Elleri Kadın Kooperatifi

Ankara’da yeni bir yaşam alanı: Güneşin Elleri Kadın Kooperatifi

ANKARA – Yaşanan ekonomik krize karşı üretime ağırlık vererek ayakları üzerinde durmak istediklerini belirten Tuzluçayırlı kadınlar, Güneşin Elleri Kadın Kooperatifi’ni kurdu. Kadınlar dikiş atölyesiyle işe başladı ancak kimi malzemelere ihtiyaçları var. Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz kadınlara mikrofon uzattı ve onlardan hem kooperatifin kuruluş sürecini hem hedeflerini hem de dayanışma bekledikleri noktaları dinledi.


Haber: Zemo Ağgöz


Ankara’nın Mamak ilçesine bağlı Tuzluçayır Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, Güneşin Elleri Kadın Kooperatifi’ni kurdu.

Kooperatifin resmi işlemleri devam ederken, kadınlar dikiş atölyesiyle işe başladı.

Atölyede, diğer iş yerlerinde pek rastlanılmayan bir dinlenme odası ve çocuklar için oyun alanı mevcut.

6 kişiyle üretime başlayan kadınlar, sadece dikişle de kalmayıp sirke üretimine de geçecek.

Atölyelerini “Yeni bir yaşam alanı” olarak tanımlayan kadınlar, burada dikiş ve kalıp kursları da açarak yeni kadınların kendilerine dahil olmasını sağlayacak.

Kadınların bir hedefi de atölye içinde kadın kütüphanesi oluşturmak.

Fotoğraf: MA

Dayanışma ağıyla kurulan kooperatifteki kadınlardan biri olan Sevda Eyiol, yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini ve bu durumun önüne geçmek için böyle bir işe koyulduklarını söyledi.

Eyiol kuruluş süreçlerini şöyle anlattı:

“Sıfır sermaye ile başladık. Sadece inandık ve öyle başladık. Çok büyük zorluklarımız olmadı. Çünkü aşabilecek gücümüz ve hayalimiz vardı. Zaten ‘kooperatifi tek başımıza kuralım’ diye hiç düşünmedik, ulaşabileceğimiz tüm kadınlar için yapmak istedik yani önceliğimiz dayanışma oldu.
“Dayanışmayla kurduk. Yayılabilelim, güneşin ışığıyla gerçeği açığa çıkartalım, güneşin bereketinden faydalanıp büyüyelim istedik. Adımızı da böyle koyduk. Her kadının hayatına dokunmak istedik. Buna mahallemizde başladık.”

Mahalledeki kadınlardan çok güzel tepkiler aldıklarını söyleyen Eyiol, kadınların kendilerine biçilen rolden dolayı evlerinden çıkamadığını bu yüzden de böylesi kooperatiflerle kadınlara ulaşmanın kıymetli olduğunu söyledi.

“Kadının dokunup da güzelleştiremeyeceği hiçbir şey yok” diyen Eyiol, inançlı ve bir arada iken her şeyi başarabileceklerine inandıklarını söyledi.

Eyiol, “‘Kadınlar neden boşanmıyor, neden çalışmıyor?’ demek yerine alternatifler oluşturmamız gerekiyor. Burayı sadece ticaret anlamıyla üretim alanı olarak görmüyoruz. Neler yapabileceğimizi göstermemiz lazım. Yeni bir yaşam alanı oluşturmak istiyoruz” dedi.

“Üretim alanında olmalıyız”

Atölyede üretim yapan kadınlardan Sibel Göktaş da ilk siparişlerini aldıklarını aktardı.

Daha önce dikiş yapmayı bilmediğini kursta öğrendiğini belirten Göktaş,“Burası birlikte karar verip birlikte ürettiğin ve gelirini de birlikte paylaştığın bir alan. Çoğu iş yerinde kadını makine yerine koyuyorlar ama burada öyle değil” dedi.

Göktaş, kadınların bir arada iken dayanışma içinde olduklarını söyledi.

“Birlikte üretip kazanalım”

Dikişle başladıkları üretim alanlarını daha da geliştirmek istediklerini belirten Aliye Özkan ise “Mahalledeki kadınları da yapabildikleri şeylerle kooperatife davet ediyoruz. Gelsinler birlikte üretip birlikte kazanalım” diye konuştu.

Daha önce herhangi bir işyerinde çalışmayan Özkan, kendi tasarladığı çantaları göstererek, “Katlanıp kendi cebine girebilen alışveriş çantaları yapıyoruz. Kadına dokunabildiği ve kadınları evden çıkartıp burada üretime katan bir alan olduğu için  bana da cazip geldi o yüzden buradayım” dedi.

Demet Yılmaz ise üretim ve kadın dayanışmasını büyütmek için kooperatife dahil olduğunu aktardı.

Dayanışmayla daha da güçleneceklerini ifade eden kadınlar, kooperatifin bazı ihtiyaçlarını ise şöyle sıraladı:

  • 1 adet otomatik düz dikiş makinesi
  • 1 adet sanayi tipi ütü
  • 1 adet dijital baskı makinesi
  • 1 adet motor makas
  • 1 adet kesim masası, çanta yapımı için kullanılabilecek kumaş
  • 2 adet metal raf
  • 1 adet bilgisayar
  • 1 adet yazıcı
  • 6 adet kitaplık
  • Kitap, vantilatör, elektrik süpürgesi, bulaşık makinesi, fırın,
  • Kuru gıda malzemeleri
  • Çocuk oyuncakları

Mezopotamya Ajansı

Previous post
Marmaris'te sağanak: Dereler taştı, ev ve iş yerlerini su bastı
Next post
Şüpheli kadın ölümü: Gülcan Işık evinde yaşamını yitirmiş halde bulundu