Ana SayfaGüncelAnkara’dan “IŞİD’lilerin iadesi” ve “Suriye zirvesi” açıklamaları

Ankara’dan “IŞİD’lilerin iadesi” ve “Suriye zirvesi” açıklamaları

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Soylu, yabancı uyruklu IŞİD’lilerin Pazartesi gününden itibaren ülkelerine iade edileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ise Suriye konulu dörtlü zirvenin Aralık ayında Londra’daki NATO zirvesi sırasında yapılacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye tarafından yakalanarak tutuklanan yabancı uyruklu IŞİD’lilerin ülkelerine iadelerinin gerçekleştirileceğini söyledi.

Soylu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa’ya diyoruz ki ‘Bunları size göndereceğiz, 3 tane, 5 tane, 10 tane göndereceğiz’. Bunlar bizim insanımız değil ki sizin kendi insanlarınız. Oradan paketlemiş göndermişsiniz.
“Şimdi biz ‘bunları size iade edeceğiz’ diyoruz, Pazartesi’den itibaren başlıyoruz.
“İade edeceğiz, ayağa kalkıyorlar. ‘Biz bunları vatandaşlıktan attık, siz ne yaparsanız yapın’.
“Yok öyle yağma. Çatlasanız da patlasanız da, silseniz de saklasanız da, vatandaşlıktan çıkarsanız da çıkarmasanız da, sizin ülkenize göndereceğiz.”

Perşembe günü konuyla ilgili bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki cezaevlerinde bin 149 IŞİD mensubu bulunduğunu ve bunlardan 737’sinin Türkiye vatandaşı olmadığını söylemişti.

Dörtlü zirvenin Aralık ayında

Diğer yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın Britanya, Almanya ve Fransa liderleriyle Suriye konusunda yapmak istediği dörtlü zirvenin “çeşitli nedenlerle Aralık ayına kadar yapılmasının mümkün olmadığını” söyledi.

Kalın, liderlerin 3-4 Aralık’ta Londra’da düzenlenecek olan NATO zirvesinde bu konuyu görüşeceğini açıkladı.

İlk başta görüşme yeri olarak Londra gündeme gelmiş, ardından ise Erdoğan üç Avrupa Birliği ülkesinin lideriyle İstanbul, Urfa veya Antep’te görüşmek istediğini söylemişti.

Böylelikle Erdoğan’ın bu talebi karşılık bulmamış oldu.




Önceki Haber
ABD'den “DSG'ye destek sürecek” açıklaması
Sonraki Haber
Dip dalga: İsyanlar ve çıkmazlar – Abdulmelik Ş. Bekir