Ana SayfaGüncelArtan intihar vakaları: HDP Meclis araştırması istedi

Artan intihar vakaları: HDP Meclis araştırması istedi

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Türkiye’de son dönemde artış gösteren intihar vakalarına dikkat çekti, bunun nedenlerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis’e önerge sundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Meclis Başkanlığı’na Türkiye’de yaşanan intihar vakalarının nedenlerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis araştırması talebinde bulundu.

Gülüm, Türkiye’de her yıl artmakta olan intihar vakalarının sosyolojik, psikolojik ve ekonomik nedenlerinin araştırılarak intiharların önlenmesine yönelik çözümlerin üretilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm

HDP’li vekil, Türkiye’de 2002’den günümüze kadar izlenen politikalara paralel olarak intihar vakalarının ciddi oranda arttığını söyledi.

Araştırma önergesinde, demokrasi, insan hakları, hukuk, özgürlükler gibi değerlerin ortadan kaldırılması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik krizin de etkisiyle yaşanan işsizlik, yoksullaşma, geçim sıkıntısı, işten atılma gibi sebeplerden dolayı intihar vakalarında büyük bir artış yaşandığı ifade edildi.

Özellikle iki yıllık OHAL döneminde yaşanan ağır hak ihlalleri, kamudan haksız yere ihraç gibi birçok faktörün insanların geleceğe dair olan umutlarının azalmasına ve insanları yaşamlarına son vermeye ittiği belirtildi.

Son 10 yılda intihar vakalarının sayısı 30 bin

Gülüm’ün Meclis’e sunduğu önergede Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine de yer verildi.

Buna göre Türkiye’de 2016’da 3 bin 193, 2017’de 3 bin 168 ve 2018’de 3 bin 161 kişi intihar etti.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında ise bu sayı 2 bin 301’di.

Verilere göre 2009-2018 yılları arasında toplam intihar sayısı da 30 bin 984.

“İntihar vakaları yoksulluğun geldiği korkunç noktayı gösteriyor”

HDP’li Gülüm, önergesinde işsizliğin ve yaşanan ekonomik sorunların, intihar üzerinde yadsınamayacak bir etkiye sahip olduğunu da kaydetti.

Önergenin devamında ise geçtiğimiz hafta İstanbul Fatih’te yaşları 45 ile 60 arasında değişen ve aynı evde yaşayan dört kardeşin borçları nedeniyle ve Antalya’da benzer şekilde Şimşek ailesinin yaşamlarına son vermelerine de değinildi.

Gülüm, bir hafta içerisinde yaşanan söz konusu intihar vakalarının, “Türkiye’de yoksulluğun geldiği korkunç noktayı gösterdiğini” ifade etti.




Önceki Haber
Dersim’de 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
Nedeni kuraklık: Zimbabve'de 200'den fazla fil öldü