Ana SayfaEğitimAyrımcılık ve nefret: Aksaray’da veliler otizmli çocukları hedef aldı

Ayrımcılık ve nefret: Aksaray’da veliler otizmli çocukları hedef aldı

HABER MERKEZİ – Aksaray’daki bir okulda veliler, okulda eğitim gören otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını istedi, bir araya gelip otizmli çocukları yuhaladı. Otizm federasyon ve dernekleri yaşananların nefret suçu olduğuna vurgu yaparken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul müdürü hakkında soruşturma başlattığı bildirildi. Hükümetten de bir açıklama geldi.

Aksaray’daki Mehmetçik İlkokulu’nda otizmli çocuklarla aynı binada eğitim gören diğer çocukların velileri, otizmli çocukların kendi çocukları ile aynı okulda eğitim görmemesi için bir araya geldi.

Okul müdürünün de bu velilerin bu ayrımcı tutumunu desteklediği öne sürüldü.

Ayrımcılık ve nefret suçu

Otizmli bir öğrencinin velisi duruma, “Bu nasıl bir kandırmacadır, normal öğrencilerin gönderilmesi mümkün mü?” sözleriyle isyan etti.

Okul önünde “Otizmli çocukları istemiyoruz” diyerek slogan atan ailelere de seslenen veli, “O çocuklar sizin çocuklarınız olsaydı ne yapacaktınız? Hiç düşündünüz mü, siz orada toplanıp, eylem yaparken içerideki otizmli çocuklar ne düşündü?” diye sordu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Anadolu Otizm Federasyonu (ANOFED), otizmli bireylerin bütünleştirilmiş ortamlarda eğitim alma hakkına dikkat çekerek, bunun Anayasa ile ilgili yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmiş olduğunu belirtti.

Federasyon, yapılan ayrımcılığın eğitim hakkının engellenmesi olduğunu vurgulayarak, bunun aynı zamanda nefret suçuna girdiğini kaydetti.

Yapılan açıklamada Mehmetçik İlkokulu’nda yaşananlarla ilgili girişimlere başlandığı belirtilirken, “Milli Eğitim Bakanlığı’mızın gerekli önlemleri en kısa sürede alacağına inanıyoruz” denildi.

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği de “Otizmli bireylerin eğitim sorununu kördüğüm noktasına getirip, okul müdürleri, veliler derken yetmezmiş gibi bir de muhtarların inisiyatifine bırakan MEB’den bir açıklama bekliyoruz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Dernek, bu duruma sebebiyet verenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını da açıkladı.

Bakanlık soruşturma başlattı, hükümetten açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaşanan olayların ardından konuyla ilgili inceleme ve okul müdürü hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.

Konuya ilişkin hükümetten de bir açıklama geldi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Otizm başlığı altında gündeme gelen, Özel Eğitim İhtiyacı olan çocuklarımızı ve kıymetli ailelerini inciten olayları hassasiyetle takip ediyoruz. Çocuklarımızın eğitiminde kesinlikle aksama olmayacaktır” dedi.


Karınca, Sözcü, Cumhuriyet, Diken, NTV
Previous post
Tonga denizaltı yanardağı patladı: Bir ada battı, bir ada oluştu
Next post
Gazeteci Atakan Sönmez'e 10 ay hapis cezası