Ana SayfaGüncelBakan Kurum’a göre “Sur’da hiç kimse yerinden taşınmaya zorlanmadı”

Bakan Kurum’a göre “Sur’da hiç kimse yerinden taşınmaya zorlanmadı”

HABER MERKEZİ – Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP’li vekil Paylan’ın sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Diyarbakır Sur’da nüfusun üçte bir azaldığını açıkladı. Kurum, Sur’dan hiçbir yurttaşın “yerinden taşınmaya zorlanmadığını” da savundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın sorularını yazılı olarak yanıtladı.

Paylan’ın, “Diyarbakır Sur’da hak sahipleri alanı terk ettirilerek yerine gelir düzeyi yüksek insanlar getirilmektedir” sözüne Kurum, Suriçi’ndeki tüm uygulamaların 2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı ve Plan Uygulama Hükümleri çerçevesinde yürütüldüğünü ve planda nüfus azalması kararları olduğunu ifade etti.

“2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince hazırlanan koruma amaçlı imar plan kapsamında alanda üçte bir (1/3) oranında azalma meydana gelmiş olup, bu vatandaşlarımız için Üçkuyular ve Çolgüzeli mevkiinde 5 bin 637 konut üretilmiş ve bu konutlardan talep eden bin 837 vatandaşımıza anahtar teslimi yapılmıştır. Ayrıca, Suriçi Bölgesinde yaşayan hiçbir vatandaşımız yerinden taşınmaya zorlanmamıştır.”

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Kurum, Suriçi’nde 7 bin 87 hak sahibiyle görüştüklerini, 2 bin 783 hak sahibi ile kamulaştırma bedeli, bin 678 hak sahibi ile rezerv yapı alan konut sözleşmesi ve bin 102 hak sahibi ile Sur’da yapılacak konutlara ilişkin sözleşmenin imzalandığını, toplam uzlaşılan hak sahibi sayısının 5 bin 563 olduğunu da belirtti.

Çolgüzeli ve Oçkuyu mevkiinde yapılan 5 bin 637 konuttan bin 837’sinin teslim edildiğini ifade eden Kurum, “Suriçi Bölgesi’nde 3 bin 100 kişiye toplamda 116 Milyon TL kira, eşya yardımı ve sosyal yardım ödemesi ile hak sahiplerine 96 Milyon TL kamulaştırma bedeli ve 7 Milyon TL kira yardımı ödenmiştir” dedi.

Kürt illerinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan toplam harcamaya ilişkin soruya ise Kurum, “Güneydoğu Anadolu Bölgesine toplam 6 milyar 724 milyon TL kaynak harcanmış olup, Diyarbakır ili özelinde bu tutar 1 milyar 400 milyon TL’dir” yanıtını verdi.

“Kaç kişi evine döndü?”

Paylan’ın, “Sur ilçesi Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu ve Hasırlı gibi mahallelerden göç etmek zorunda kalan ailelerden kaçı evine dönebilmiştir” sorusuna Bakan Kurum, “özel mülkiyet konutları ve ticaret birimleri ile kültürel değere sahip tarihi ve tescilli yapıların birçoğunun hasarlı olup yıkıldığının” yanıtını verdi.

Üç bin 695 bağımsız bölüm yıkıldığını söyleyen Kurum, sokağa çıkma yasağının yaşandığı dönemdeki çatışmalar sırasında altyapı ağının zarar görerek kullanılamaz hale geldiğini de kaydetti.


Paylan: Sur’da tarih, hafıza ve kültür katlediliyor

Göç raporu: Yasaklar insanları zorla yerinden etti, nüfus artış hızını düşürdü

3,5 yılda sokağa çıkma yasaklarından yaklaşık 2 milyon insan etkilendi

Paylan: Her şey 1071’de başlamadı, daha önce burada yaşayan halklar vardı

Previous post
Netanyahu'ya 'yolsuzluk' ve 'rüşvet'ten dava
Next post
Eren Keskin: Fütursuzca tutuklamalardaki amaç topluma korku salmak